Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Ένας αθώος στη φυλακή είναι έγκλημα, η Πολιτεία να μας βοηθήσει...

«Ένας αθώος στη φυλακή είναι έγκλημα, η Πολιτεία να μας βοηθήσει να κάνουμε το χρέος μας» – Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Προέδρου Πρωτοδικών Λασιθίου Γ. Ευαγγελάτου

Από

Ημερομηνία

«Η Δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη και γι’ αυτό δικαιούται να σφάλλει. Όταν όμως ένας αθώος καταδικάζεται και μπαίνει άδικα στη φυλακή, δεν είναι σφάλμα. Είναι έγκλημα! Μια ποινή που σου επιβάλλεται χωρίς να έχεις διαπράξει κανένα έγκλημα, στην ουσία δεν τελειώνει ποτέ (…) Χάνεις την πίστη σου στη Δικαιοσύνη, χάνεις την πίστη σου στην ίδια τη ζωή».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι ένα από τα πολλά που διαβάστηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Προέδρου Πρωτοδικών Λασιθίου Γιάννη Ευαγγελάτου «Αθώος με όλα τα γράμματα κεφαλαία».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν, στον αύλειο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Νεαπόλεως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λασιθίου και οι Νομικές Εκδόσεις ΝΟΜΟΡΑΜΑ ΝΤ.

Το βιβλίο, που είναι εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία, μιλά για τον Σάββα «που δεν ήταν εν αμφιβολία αθώος, ήταν αθώος με όλα τα γράμματα κεφαλαία» σύμφωνα με τον συγγραφέα. «Μια ιστορία που σίγουρα, δυστυχώς, δε θα είναι η μοναδική. Κι άλλοι αθώοι, κάπου, κάποτε, θα κρίθηκαν ένοχοι, θα καταδικάστηκαν και θα εξέτισαν ή θα εκτίουν ακόμα την ποινή τους στη φυλακή», όπως γράφει σχετικά.

 

«Η συνείδησή μου μού επέβαλε να γράψω αυτό το βιβλίο»

«Δεν φοβάσαι να λες ότι είναι αληθινή ιστορία;» είπε ο κ. Ευαγγελάτος ότι είναι το ερώτημα πολλών αναγνωστών. «Ο Δικαστής δεν πρέπει να φοβάται όταν ακολουθεί και λειτουργεί με τη συνείδησή του. Και η συνείδησή μου, μού επέβαλε να γράψω αυτό το βιβλίο».

«Ήθελα πάντα να το γράψω γιατί ήθελα και να δικαιώσω, έστω και με αυτό τον τρόπο, τον κατηγορούμενο που καταδικάστηκε άδικα χάνοντας όχι μόνο χρόνια, αλλά και την πίστη του στη Δικαιοσύνη, κάτι που σου κλονίζει την ίδια τη ζωή. Το να καταδικαστεί ένας αθώος δεν είναι συχνό φαινόμενο, αλλά είναι τραγικό και μία φορά να συμβεί», δήλωσε σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ. «Δεν είμαι συγγραφέας, προσπαθώ και εγώ να βρω τρόπους με τη βοήθεια και των δικηγορικών συλλόγων και εδώ στο Λασίθι, που τώρα υπηρετώ και παλαιότερα στα Χανιά, να βρίσκουμε αφορμές να βοηθάμε φορείς που έχουν ανάγκη».

 

«Eμείς θα κάνουμε το χρέος μας»

Σημείωσε δε ότι για να μην συμβαίνουν άλλες τέτοιες αληθινές ιστορίες με αθώους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, θα πρέπει και η ίδια η Πολιτεία να βοηθήσει τους Δικαστές να κάνουν το χρέος τους. «Η Πολιτεία προσπαθεί αλλά χρειάζεται να προσπαθήσει να βελτιώσει κι άλλο την απονομή και τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Ευαγγελάτος. Συμπλήρωσε ότι αυτό είναι και το «μήνυμα» που θέλουν περάσουν οι Δικαστές – αναφερόμενος σε ελλείψεις σε Δικαστές, γραμματείς, αίθουσες και κάνοντας λόγο για ανάγκη ενίσχυσης του δικαστικού σώματος. «Και από την πλευρά μας οι Δικαστές να κάνουμε το χρέος μας και να δίνουμε και την ψυχή μας για να αποδοθεί το δίκαιο του πολίτη -και αυτό που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Δικαστών», πρόσθεσε.

Κείμενα, πέραν του κ. Ευαγγελάτου, διάβασαν η Πρωτοδίκης Ελένη Γερασοπούλου και η Δικηγόρος Γεωργία Δανδουλάκη.

Την εκδήλωση «έντυσαν» καλλιτεχνικά μέλη της μουσικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, που ερμήνευσαν και απέδωσαν αγαπημένα τραγούδια, υπό τη μουσική επιμέλεια του δικηγόρου Ηρακλείου Απόστολου Ξυριτάκη. (Κιθάρα και μπουζούκι: Άγγελος Κοφινιδάκης, δικαστικός επιμελητής, Κοντραμπάσο: Στέφανος Κουρουπάκης, μουσικός. Ερμήνευσαν: Χριστόφορος Λυδάκης, δικηγόρος και Νίκη Κόπακα, υποθηκοφύλακας).

«Ήταν μια παρουσίαση που έγινε θεατρικά και όλα, λόγια, κείμενα, στίχοι τραγουδιών είχαν μια ροή, θέλαμε να μιλήσει το ίδιο το βιβλίο για την ιστορία», όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο συγγραφέας.

 

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς πριν από την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Σοφία Τσαγκαράκη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜεΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης, η Πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος του Συλλόγου «Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών» Σοφία Λιγνού, ο Εφέτηςκαι Γραμματέας του Συλλόγου «Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών» Δημήτρης Ορφανίδης, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Λογοθέτης που μετέφερε και τον χαιρετισμό του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, το Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κουρκούλης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος» Γιάννης Παπασαραντόπουλος. Χαιρετισμό απέστειλε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, που δεν παραβρέθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Όλοι τους εξήραν στους χαιρετισμούς τους τον πρόεδρο Πρωτοδικών Λασιθίου κ. Ευαγγελάτο, δίνοντας έμφαση στις ευαισθησίες και στην ανθρωπινή διάστασή του και στη σημασία των χαρακτηριστικών αυτών στον τρόπο άσκησης του λειτουργήματός του. Υπογράμμισαν επίσης τον συμβολικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, με τα έσοδα από τα δικαιώματα του συγγραφέα να δίδονται στον Σύλλογο Συμπαράστασης Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου κ. Τσαγκαράκη, που έκανε και την αποφώνηση της βραδιάς μαζί με τον συγγραφέα, τόνισε πως η παρουσίαση αυτή του βιβλίου αποτέλεσε μια καλή αφορμή για κοινωνικό διάλογο. Έκανε και η ίδια λόγο για τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (δικηγόρους, γραμματειακούς υπαλλήλους κλπ.) και οξύ πρόβλημα σε κτηριακές υποδομές στην Εισαγγελία Λασιθίου και σημείωσε ότι «αισθανόμαστε μόνοι μας από την Πολιτεία».

Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η δικηγόρος και Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου Χρύσα Φαρσάρη.

Παρόντες στο Λαογραφικό Μουσείο της Νεάπολης ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Νικολάου Δέσπω Καρνιαδάκη, οι πρώην Δήμαρχοι Αγ. Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης και Γιώργος Μενεγάκης, η πρόεδρος Μαρία Κωστάκη και μέλη της ΠΛΕΑΜ, ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου Ηλίας Βασιλαράς.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα