Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΘλιβερή πρωτιά για την Κρήτη οι αυτοκτονίες

Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη οι αυτοκτονίες

Από

Ημερομηνία

Σε μια θλιβερή πρωτιά της Κρήτης αναφέρθηκε ο καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αλέξανδρος Βγόντζας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε με θέμα τις αυτοκτονίες.

* Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η Κρήτη, είπε, μεταξύ άλλων: «Οι αυτοκτονίες είναι ένα τραγικό- συγκλονιστικό γεγονός που εμάς τους ψυχιάτρους μας αφορά σε ένα προσωπικό επίπεδο, καθώς πέρα από το συγκλονισμό, προσπαθούμε να καταλάβουμε: Γιατί έγινε, αν θα μπορούσαμε να το έχουμε προλάβει και τί θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει».

«Δυστυχώς η Κρήτη έχει την πρωτιά σε αυτό το ζήτημα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Έχει κατά μέσο όρο διπλάσιο αριθμό αυτοκτονιών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδος. Κάθε χρόνο κατά μέσο όρο χάνονται με αυτόν τον τρόπο 45 συμπολίτες μας και αυτό το νούμερο είναι περίπου ίδιο με τους ανθρώπους που χάνονται στους δρόμους».

* Αναφερόμενος ο ίδιος στις απόπειρες αυτοκτονιών μίλησε για ακόμα μεγαλύτερα νούμερα: «Οι απόπειρες αυτοκτονιών είναι πολύ μεγαλύτερες σε αριθμό. Υπολογίζεται ότι για μία αυτοκτονία μπορεί να έχουμε πέντε με δέκα απόπειρες αυτοκτονίας, πράγμα το οποίο ονομάζουμε αυτοκτονικότητα».

* «Πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο και δεν έχει σχέση ούτε η οικονομική κρίση ούτε η πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ψάξουμε τα αίτια αλλού… για μία κατάσταση που κατά τη γνώμη μας συνδέεται συνήθως σε ποσοστό άνω του 80% με ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα. Υπάρχουν σημάδια προειδοποιητικά. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτοκτονίας είναι στους άντρες και ηλικιακά στις μεγαλύτερες ηλικίες από ό,τι στις μικρότερες».

* «Η Δυτική Κρήτη είχε υψηλότερο βαθμό αυτοκτονικότητας σε σχέση με την Ανατολική. Όμως μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και με την αποψίλωση και την έλλειψη ψυχιατρικών δομών στην Ανατολική Κρήτη, είδαμε αυτή τη διαφορά να μετατοπίζεται».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα