Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΚρήτηΗράκλειοΗράκλειο: Έβαζε τον μισθό στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και ζητούσε χρήματα πίσω – Στον...

Ηράκλειο: Έβαζε τον μισθό στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και ζητούσε χρήματα πίσω – Στον εισαγγελέα η υπόθεση

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Στην Εισαγγελία Ηρακλείου βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για σοβαρή υπόθεση που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τον κλάδο. Σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη στο σωματείο έφτασαν ανώνυμες καταγγελίες για ξενοδοχειακή μονάδα στο νομό, η οποία φέρεται να παραβίαζε τους όρους των συμβάσεων των εργαζομένων. Σύμφωνα με την καταγγελία ο ξενοδόχος φέρεται να προχωρούσε στην κατάθεση των χρημάτων που προέβλεπαν οι συβάσεις, ωστόσο μετά ζητούσε πίσω τα χρήματα από τους υπαλλήλους.

«Εμείς στην προσπάθεια που κάνουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους με κάθε τρόπο, όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και το να τηρούνται οι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από τη συλλογική σύμβαση έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες για λεκτική και ψυχολογική βία αλλά και για εργασιακά θέματα. Μια από τις τελευταίες που είχαμε ήταν ότι σε συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα του νομού Ηρακλείου, οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά με υποδεέστερους όμως μισθούς από αυτό που προβλεπόταν από τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο εργοδότης μάλιστα τους κατέθετε, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, τον μισθό που έπρεπε να τους αποδοθεί βάσει της σύμβασης και μετά ζητούσε πίσω χρήματα. Αυτό γινόταν όλο το καλοκαίρι», δήλωσε στο Creta24 o κ. Κοκολάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τόνιζαν ότι φοβούνται για την απόλυση ή μη επαναπρόσληψή τους. «Δεν μας έδωσαν ονομαστικά στοιχεία. Έτσι και εμείς προχωράμε και ζητάμε παρέμβαση από τον εισαγγελέα ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση», σημείωσε ο κ. Κοκολάκης ο οποίος σήμερα κατέθεσε στον αρμόδιο εισαγγελέα όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το σωματείο.

Ο ίδιος τόνισε πως φέτος ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τον τουριστικό κλάδο, αφού οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες δεν μπορούσαν να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους με εργατικό δυναμικό. «Είναι η μειοψηφία που κάνει τέτοιου είδους πράξεις», σημείωσε και τόνισε πως οι δύσκολες συνθήκες εργασίας είναι εκείνες που ωθούν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να αναζητήσουν εργασία σε άλλους κλάδους, ενώ εκτίμησε πως η έλλειψη προσωπικού στις τουριστικές επιχειρήσεις είναι ένα πρόβλημα που θα συνεχιστεί και την επόμενη τουριστική σεζόν.

«Οι εργαζόμενοι είναι απελπισμένοι. Ψάχνουν να βρουν άλλους επαγγελματικούς χώρους να ασχοληθούν αφού και φέτος οι συνθήκες ήταν δύσκολες, δούλευαν παραπάνω ώρες, δε έπαιρναν ρεπό και όταν ερχόταν η ώρα της πληρωμής έβλεπαν κουτσουρεμένους μισθούς», ανέφερε.

Ο κ. Κοκολάκης τόνισε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δει άμεσα την αύξηση του χρονικού ορίου επιδότησης της ανεργίας καθώς ο χειμώνας για τους  ξενοδοχοϋπαλλήλους αναμένεται να είναι δύσκολος λόγω του κύματος ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Πηγή: creta24.gr
melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα