Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΟι μηχανικοί συζήτησαν για τις καταστροφές και τη διαμορφούμενη κατάσταση στη Σητεία

Οι μηχανικοί συζήτησαν για τις καταστροφές και τη διαμορφούμενη κατάσταση στη Σητεία

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Η Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου του ΤΕΕ/ΤΑΚ, καθώς και του Συλλόγου Μηχανικών Σητείας συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Παπαδάκη. Ζητήματα που σχετίζονται με την διαμορφούμενη κατάσταση στην περιοχή της Σητείας έπειτα από τα πλημμυρικά φαινόμενα και την μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε στην περιοχή συζητήθηκαν στην διάρκεια της συνάντησης. Συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιάννης Ατσαλής, ο Αντιπρόεδρος Μιχάλης Μαυρικάκης, ο Γραμματέας Μάριος Μοδάτσος, η Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ Φανή Μαράκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Σητείας Νίκος Ραπάνης και ο Γραμματέας Μανόλης Νικολαΐδης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Ζερβάκης αφού ευχαρίστησε για την επίσκεψη και την συζήτηση την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΑΚ και του Συλλόγου Μηχανικών Σητείας, εστίασε στην σημασία του ρόλου και του αντικειμένου τους. «Εκτός από το συμβουλευτικό τους ρόλο προς την Πολιτεία είναι άνθρωποι που μπορούν πραγματικά να σχεδιάσουν, να οργανώσουν ζητήματα σχετικά με τα θέματα που αντιμετωπίσαμε με την παρούσα κατάσταση», ανέφερε.

«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν παθογένειες και παρεμβάσεις χρόνων που συνδυαστικά με την πρωτοφανή βροχόπτωση που είχαμε στην περιοχή, δημιούργησαν το πρόβλημα.

Η συμβολή των εκπροσώπων του κλάδου σε συνεργασία και με την Περιφέρεια που είναι αρμόδια σε ότι έχει να κάνει με τα ρέματα και τους ποταμούς, πρέπει να είναι άμεση ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε κάποιες άμεσες λύσεις αλλά και κάποιες μακροπρόθεσμες. Πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια. Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής το βλέπουμε, κανείς δε μπορεί να εθελοτυφλεί. Πρέπει λοιπόν να δοθούν λύσεις από τη στιγμή που φαίνεται ότι ο ρυθμός των φαινομένων είναι επαναλαμβανόμενος. Ίσως να είναι δύσκολες, να χρειάζονται τολμηρές πολιτικές αποφάσεις, ίσως να χρειάζεται να σπάσουμε αυγά. Όμως θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να το αποφασίσει και η πολιτεία. Δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται φαινόμενα τέτοιου είδους, να μπαίνουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αυτό είναι το ζητούμενο. Οι πόλεις κτίζονται για να εξυπηρετούν τον άνθρωπο, την καθημερινότητά του. Δεν μπορεί να γίνονται ένα εργαλείο που να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Θεωρώ λοιπόν ότι η συνδρομή όλων πρέπει να είναι αποτελεσματική για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς θα βλέπουμε παντού σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να ληφθούν σωστές, έγκυρες, έγκαιρες αποφάσεις για να μην αντιμετωπίσουν οι επόμενες γενιές προβλήματα τέτοιου είδους».

 

Εποικοδομητική συζήτηση

Ο κ. Παπαδάκης έκανε λόγο για μία συνάντηση ενημερωτική και ταυτόχρονα υποστηρικτική από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Αναφέρθηκε στη συμβολή των ανθρώπων, που είναι γνώστες και που ο ρόλος τους είναι και θα είναι καθοριστικός και το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και δη στα πλημμυρικά δεδομένα που χρειάζονται ριζική αντιμετώπιση.

«Χρειάζεται μία διεξοδική συζήτηση περαιτέρω και με άλλους φορείς για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ΤΕΕ-ΤΑΚ επισημάνθηκε ότι η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, ενώ εκφράστηκε η στήριξη του φορέα, όπου υπάρχει δυνατότητα.

 

Το αρχείο της Πολεοδομίας

Ένα από τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία έγινε αναφορά τόσο από τα μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ όσο και του Συλλόγου Μηχανικών Σητείας ήταν αυτό της καταστροφής του αρχείου της Πολεοδομίας, το οποίο έχει πλημμυρίσει σε ένα ποσοστό περίπου 40% με 50%. Πρόκειται για πολύ σημαντικό θέμα κι αναμένεται να επιφέρει ζητήματα και προβλήματα τόσο για την υπηρεσία, όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής. Ήδη όπως τονίστηκε η Πολεοδομία είναι υποστελεχωμένη, κάτι που είναι μεγάλο θέμα.

Επίσης αναφέρθηκε ότι τα προβλήματα που επισημάνθηκαν θα προωθηθούν μέσω της Διοικούσας προς το αρμόδιο υπουργείο, από όπου θα ζητηθούν απαντήσεις και άμεσα λύσεις αντιμετώπισης σχετικά με την καταστροφή που προκλήθηκε στην περιοχή.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα