Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΈχει βελτιωθεί αρκετά η εικόνα στους δημόσιους χώρους στη Σητεία

Έχει βελτιωθεί αρκετά η εικόνα στους δημόσιους χώρους στη Σητεία

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Έχει περάσει περίπου ένα δεκαήμερο από τις καταστροφικές πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου που έπληξαν την περιοχή της Σητείας. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ημερών σημειώθηκε μία τεράστια ενεργοποίηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου, των υπηρεσιών, των επαγγελματιών, των πολιτών, ώστε να υπάρξει μία πρώτη αντιμετώπιση της απίστευτα δύσκολης κατάστασης που δημιουργήθηκε και να ξεκινήσει και πάλι να «λειτουργεί ο τόπος».

Πράγματι στο ξεκίνημα της τρέχουσας εβδομάδας η εικόνα και η κατάσταση είναι σαφώς διαφορετικές. Αυτό είναι θετικό και πολύ σημαντικό. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο -βέβαια- μετά την απομάκρυνση των τόνων λάσπης και φερτών από υποδομές, δρόμους -αστικούς, επαρχιακούς, αγροτικούς-, από καταστήματα, από οικίες αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής, το οποίο δυστυχώς είναι μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά φαινόταν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ότι οι οικίες οι οποίες έχουν υποστεί ζημίες είναι πολύ περισσότερες από όσες αρχικά αναμενόταν.

Προχωρώντας σε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης, ο κ. Ζερβάκης ανέφερε αρχικά ότι η εικόνα και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους δημόσιους χώρους, έχει βελτιωθεί αρκετά.

«Βλέπουμε μία διαφορετική πόλη από αυτή που είδαμε την πρώτη ημέρα της καταστροφής. Να εκφράσω για άλλη μία φορά τις πιο θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν καθολικά για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Κανείς δεν σκέφτηκε ελεύθερο χρόνο, προσωπικές περιουσίες και όλοι μαζί προσπαθήσαμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει και η ψυχολογία του κόσμου, των καταστηματαρχών που επλήγησαν αλλά και η καθημερινότητα της πόλης.

Στο κομμάτι αυτό θεωρώ ότι τα καταφέραμε άριστα. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης και προσπαθούμε καθημερινά. Εκτιμούμε ότι μέχρι την ημέρα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, όλος ο δημόσιος χώρος θα μπορεί να λειτουργεί όπως λειτουργούσε και πριν.

«Στο κομμάτι των δημοσίων υποδομών, ξεκινώντας από τους αγροτικούς δρόμους, ιδιαίτερα στις περιοχές που επλήγησαν τα μέγιστα όπως της Σητείας, του Πισκοκεφάλου, της Κ. Επισκοπής, της Ρούσας Εκκλησιάς, της Σκοπής, η κατάσταση είναι άθλια. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπισή της.

«Έχουν κινητοποιηθεί όλα τα μηχανήματα του Δήμου, όλα τα μηχανήματα συνδημοτών- ιδιωτών, οι οποίες σε πολλές των περιπτώσεων εργάζονται αφιλοκερδώς, ώστε να γίνει μία πρώτη αποκατάσταση. Να τακτοποιηθεί η βατότητα και η κυκλοφορία σε κεντρικά σημεία του αγροτικού δικτύου ώστε να έχουν προσπέλαση στις περιουσίες τους οι συνδημότες. Σε δεύτερη φάση θα μπούμε σε μία διαδικασία τακτοποίησης των δευτερευόντων», τόνισε ο κ. Ζερβάκης

Στις υποδομές του Δήμου, όπως πεζοδρόμια, δίκτυα ύδρευσης, δίκτυα άρδευσης, αντλιοστάσια κλπ, έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, οι περισσότερες ωστόσο, προσωρινού χαρακτήρα «διότι τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ώστε να μπορέσουμε βάσει μελετών να τακτοποιηθούν οι όποιες ατέλειες και να γίνουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των μηχανικών του Δήμου. Αυτό που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει αποκατάσταση σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Από την πρώτη ημέρα, όπως είδατε η ΔΕΥΑΣ έτρεξε, ο Δήμος Σητείας δεν έμεινε χωρίς νερό. Ευχαριστούμε τη ΔΕΗ που και σε αυτήν την περίπτωση υπερέβαλαν εαυτόν και τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν, αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Το ίδιο συνέβη και με τα λύματα και τις αποχετεύσεις, δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Και, όπως προείπα, σε δεύτερη φάση θα οριστικοποιηθούν τα όποια θέματα υπάρχουν».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα