Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι Βρετανοί ενδιαφέρονται για χειμερινό τουρισμό στην Κρήτη αλλά δεν διαφαίνεται κάποια...

Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται για χειμερινό τουρισμό στην Κρήτη αλλά δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική για το Ν. Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ο βρετανικός τουρισμός είναι έτοιμος να στραφεί στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και των χειμερινών διακοπών. Μέχρι τώρα είναι αλήθεια πως τροπικές χώρες και περιοχές έχουν το μονοπώλιο των χειμερινών διακοπών των Ευρωπαίων. Δημοφιλείς μακρινοί προορισμοί είναι οι Μαλδίβες, το Ντουμπάι, η Φλόριντα, το Μεξικό και η Καραϊβική.

Ωστόσο φαίνεται πως οι τουριστικοί πράκτορες βλέποντας τους αστάθμητους παράγοντες και τις δυσκολίες που προκύπτουν μετά και την πανδημία στους απομακρυσμένος προορισμούς ξανασκέφτονται τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης ως μια καλή προοπτική για το χειμερινό τουρισμό.

Οι κρατήσεις all inclusive κυριαρχούν στις χειμερινές διακοπές και φέτος Κρήτη και Ρόδος βρίσκονται στους κορυφαίους προορισμούς.

Η τάση ταξιδιωτικών κρατήσεων τελευταίας στιγμής που πρωταγωνίστησε ως κυρίαρχη τάση στη βρετανική αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και κατά τη χειμερινή σεζόν. Οι Βρετανοί αναζητούν τη ασφάλεια των all inclusive πακέτων εν μέσω αύξησης του κόστους ζωής.

Σύμφωνα με το online τουριστικό γραφείο Travel Republic, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην εταιρία την περασμένη εβδομάδα αφορούν τις επερχόμενες χειμερινές διακοπές. Το 40% εκ των ταξιδιών για τα οποία έχει γίνει κράτηση είναι all inclusive πακέτα, αυξημένα κατά 10% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Σχεδόν οι μισές οικογένειες (46%), που θα ταξιδέψουν στις σχολικές διακοπές του χειμώνα θα το κάνουν στο πλαίσιο διακοπών all inclusive έναντι 38% των ζευγαριών. Αυτό είναι ενδεικτικό της επιθυμίας τους να διασφαλίσουν εκ των προτέρων τον συνολικό προϋπολογισμό των διακοπών τους.

Εκτός από την ασφάλεια που προσφέρουν τα all inclusive, οι ταξιδιώτες τα επιλέγουν και για την προσιτή τιμή τους, καθώς σύμφωνα με δεδομένα της Travel Republic, τα πακέτα all inclusive, κατά μέσο όρο, είναι φθηνότερα κατά 15% έναντι των διακοπών στη βάση του B&B ή ημιδιατροφής.

Οι κορυφαίοι προορισμοί για τους ταξιδιώτες της Travel Republic για αυτό τον Οκτώβριο, αλλά και το επόμενο διάστημα είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Μαγιόρκα, το Benidorm, η Τενερίφη, η Λανθαρότε, η Ρόδος και η Κρήτη.

 

Στην Κρήτη

Αν όμως η Κρήτη είναι προορισμός, αυτό αφορά όλο το νησί; Είναι ο Άγιος Νικόλαος και η ευρύτερη περιοχή προορισμός του φετινού χειμώνα για τους Βρετανούς;

Είχαν γίνει συζητήσεις και με τον υπουργό τουρισμού, με το ερώτημα αν υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί η σεζόν.

«Η πρόθεση υπάρχει, αλλά δεν είναι μονόπλευρη από τους ξενοδόχους. Είναι μια συλλογική προσπάθεια, πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή πολλών και η πόλη να μη νεκρώνει. Ταξί, λεωφορεία, εστιατόρια, καταστήματα είναι κύκλος. Άρα υπάρχει θέμα τεράστιο», εξηγεί το μέλος του Δ.Σ. των Διευθυντών Ξενοδοχείων της Κρήτης Στράτος Πατσάκης, δίνοντας το στίγμα της αδυναμίας να λειτουργήσει τη χειμερινή περίοδο ο τουρισμός χωρίς συμμετοχή και χωρίς προετοιμασία.

Επί της ουσίας, αυτό που διαφαίνεται για το φετινό χειμώνα είναι πως το φαινόμενο του χειμερινού τουρισμού θα περιοριστεί στο Ηράκλειο και τα Χανιά ενδεχομένως και στο Ρέθυμνο. Διότι στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει καθημερινή λειτουργία των πόλεων που δεν στηρίζονται μόνο στον τουρισμό, αλλά έχουν τα πληθυσμιακά δεδομένα για να παρουσιάζουν μία σχετική κίνηση και ζωή, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των τουριστών.

 

Ο στόχος παραμένει

Πάντως ο κ. Πατσάκης σημειώνει πως ο στόχος παραμένει πάντα και μάλιστα υπάρχουν στρατηγικές κινήσεις και σε επίπεδο υποδομών και οργάνωσης για δωδεκάμηνο τουρισμό.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να σημειωθεί πως το ένα τρίτο των κρατήσεων των Βρετανών αφορά πεντάστερα ξενοδοχεία, με τους Βρετανούς να επιλέγουν να δαπανήσουν περισσότερα για τις διακοπές που θα κάνουν τώρα, παρά για περισσότερες αποδράσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση της μέσης τιμής κράτησης, η οποία είναι κατά 46% υψηλότερη έναντι της περιόδου προ πανδημίας.

Για τις σχολικές διακοπές του χειμώνα, τη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων all in έναντι του 2019 παρουσιάζει η Τουρκία και ακολουθούν η Ελλάδα, τα Μπαρμπέιντος και η Βουλγαρία.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα