Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ Κρήτη ψηλά στην ατζέντα των τριών μεγάλων κομμάτων - Πού «στοιχηματίζουν»...

Η Κρήτη ψηλά στην ατζέντα των τριών μεγάλων κομμάτων – Πού «στοιχηματίζουν» καθώς ξεκινούν την προεκλογική τους εκστρατεία

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Με φόντο την Κρήτη θα εξελιχθεί η πολιτική ατζέντα και αντιπαράθεση τους επόμενους μήνες. Τα τρία κόμματα που διατηρούν επιρροή στο νησί παραμένουν η Νέα Δημοκρατία, ο Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ, με βάση τις δημοσκοπήσεις και εκλογικές διαδικασίες που έχουν προηγηθεί.

Καταρχήν, το κυβερνών κόμμα έχει μπροστά του ένα μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει ο πρόεδρος του και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Να γίνει η Κρήτη γαλάζιο νησί.  Στις 16 Απριλίου ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει από το βήμα του προσυνεδρίου: «Είμαι σίγουρος ότι ειδικά εδώ στην Κρήτη υπήρξαν συμπολίτες μας που και στην προηγούμενη κάλπη δεν μας στήριξαν. Όταν θα δουν αντικειμενικά τι έχουμε κάνει για τον τόπο, για την Κρήτη, θα πετύχουμε τον στόχο μας και να κάνουμε γαλάζια την Κρήτη. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο». «Σε κάθε δυσκολία θα είμαι εδώ. Θα κάνω ό,τι μπορώ» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος ειδικά στην Κρήτη, σημειώνοντας πως «αυτό που έχει σημασία από το προσυνέδριό μας είναι να δούμε την Κρήτη του μέλλοντος».

Για να πετύχει το στόχο αυτό η κυβέρνηση θα έχει στο επίκεντρο τα μεγάλα έργα που έγιναν ή γίνονται στο νησί. Άλλωστε η φράση «η Κρήτη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο», ανήκει στον πρωθυπουργό που αναφέρεται στο αεροδρόμιο στο Καστέλι, τα μεγάλα έργα του ΒΟΑΚ, την ενεργειακή ένωση της Κρήτης, το αυξημένο ΕΣΠΑ και το ταμείο ανάκαμψης κλπ.

Στον Σύριζα επικεντρώνονται – συνολικά – στο καλάθι της νοικοκυράς και τις συνέπειες της ακρίβειας. Διαπιστώνουν πως είναι μια δύσκολη εξίσωση εκείνα τα ζητήματα που αφορούν τα αναπτυξιακά έργα, καθώς και η αντιπαράθεση πάνω σε αυτά. Ωστόσο, θεωρούν προνομιακό πεδίο τα θέματα κοινωνικής πολιτικής και βέβαια τα τεράστια προβλήματα από το κόστος ζωής. Απέναντι σε αυτά, δεν βλέπουν την Κρήτη ως έναν προνομιακό χώρο για τη Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα θεωρούν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το κυβερνών κόμμα, εφόσον ο Σύριζα καταφέρει να εστιάσει συστηματικά στο πλησίασμα της κοινωνίας. Για να γίνει αυτό κρίσιμο είναι να αναδειχθεί η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα κοντά στους πολίτες. Ήδη έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν τις περιοδείες που θα κάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Νοέμβριο ανά την Ελλάδα και σε αυτές η Κρήτη, έχει καίριο και ουσιαστικό λόγο, αφού θεωρούν πως οι προσεγγίσεις ανθρώπων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα και στη βάση αυτή μοιάζουν ν’ ανανεώνονται – όπου συμβεί αυτό – και τα τοπικά ψηφοδέλτια.

Από την άλλη πλευρά, μεγάλες προσδοκίες καλλιεργούν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το τελικό αποτέλεσμα που θα επιτύχει το κόμμα στο νησί. Όλοι μιλούν για αλλαγή πολιτικού κλίματος σε μεγάλο βαθμό με το Ηράκλειο και το Λασίθι να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, λόγω των υψηλών ποσοστών που εκτιμάται πως θα πάρουν στις εκλογές. Μάλιστα, το ταβάνι της φιλοδοξίας κάνει λόγο ακόμα και για τέσσερις βουλευτές στο νησί, ως ένα άκρως φιλόδοξο σενάριο. Βέβαια, το συγκεκριμένο σενάριο για να επαληθευτεί απαιτεί την εκλογή δύο βουλευτών στο Ηράκλειο, ενός στο Λασίθι κι ενός στο Ρέθυμνο ή τα Χανιά.

Δεδομένου ότι στο κόμμα έχουν αρκετά νέα στελέχη που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς και στην Αυτοδιοίκηση, οι προσδοκίες αυξάνονται για το κόμμα, δεδομένης και της καταγωγής του αρχηγού του. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να πυκνώσουν οι κινήσεις και για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται – ειδικά στην Κρήτη – σε ανοικτή αντιπαράθεση με το Σύριζα αφού προσδοκούν να πάρουν ψήφους από κοινή δεξαμενή.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα