Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Σητείας
Ημερίδα αστεριών καλλιτεχνικής κολύμβησης στο «Γιώργος Μπίας»
Συνέδριο με θέμα ««Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Προορισμός Κρήτη».
Το ομορφότερο αγριολούλουδο της Κρητικής γης, η ακριβοθώρητη παιώνια (βίντεο)
Ανατροπή παραμονής ο ΑΟΑΝ 3-1 τον Περαμαϊκό
Η πλάκα και το κοντύλι στα σχολεία κάποτε!
Πλήθος κεραμικών θραυσμάτων έφερε στην επιφάνεια το τσαπάκι που άνοιγε χαντάκια στην Κιτροπλατεία
Έναρξη εγγραφών όλων των τμημάτων του ΝΟΑΝ
Οι κίτρινοι δρίλοι της εξοχής
Λασιθιώτικο ντέρμπι στο μπάσκετ αντρών- Ο Άγιος Νικόλαος Europlan υποδέχεται τον ΑΟΚ Ιεράπετρας
Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι «φτωχότεροι» καταναλωτές της Ευρώπης

Κίνα: Σχεδόν έτοιμος ο διαστημικός σταθμός της – Θα φιλοξενήσει πάνω από 1.000 επιστημονικά πειράματα

Θα είναι ο δεύτερος διαστημικός σταθμός σε λειτουργία μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).

Ο νέος κινεζικός διαστημικός σταθμός “Τιανγκόνγκ” (Tiangong) έχει πια σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερα από 1.000 επιστημονικά πειράματα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το τρίτο και τελευταίο τμήμα του σταθμού, με την ονομασία “Μενγκτιάν”, θα εκτοξευθεί τη Δευτέρα με πύραυλο Long March 5B από το κέντρο εκτόξευσης Γουεντσάνγκ στη νότια Κίνα.

Θα είναι ο δεύτερος διαστημικός σταθμός σε λειτουργία μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Η κατασκευή του νέου σταθμού αποτελεί τεράστιο επίτευγμα και δικαιολογημένη πηγή υπερηφάνειας για την Κίνα, δίνοντας, μεταξύ άλλων, νέες ευκαιρίες στους Κινέζους επιστήμονες.

Ανάμεσα στα πειράματα που θα γίνουν στον “Τιανγκόνγκ”, όπου σήμερα βρίσκονται τρεις Κινέζοι αστροναύτες – δύο άνδρες και μία γυναίκα – θα είναι οι επιπτώσεις της μικροβαρύτητας σε ζωντανούς ιστούς και στην υγεία των αστροναυτών, η συμπεριφορά και πρόληψη των πυρκαγιών στο διάστημα, οι κβαντικές ιδιότητες των αερίων κ.α.

Ερευνητές από άλλες χώρες θα έχουν επίσης πρόσβαση στο διαστημικό εργαστήριο-σταθμό. Ήδη η Κίνα έχει επιλέξει εννέα διεθνή πειράματα που θα “πετάξουν” στον σταθμό, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ινδία και το Μεξικό, σύμφωνα με το περιοδικό “Nature”.

Ο σταθμός αποτελείται από τρία τμήματα: τον κεντρικό Τιανχέ (είχε εκτοξευθεί τον Απρίλιο του 2021) και δύο επιστημονικούς “βραχίονες”, τον Μενγκτιάν και τον Γουεντιάν (που είχε τεθεί σε τροχιά από τον Ιούλιο φέτος). Αρκετές κινεζικές αποστολές φορτίων και αστροναυτών έχουν ήδη γίνει προς τον σταθμό.

Ο κινεζικός σταθμός θα διαθέτει, μεταξύ άλλων, πάνω από 20 μίνι-εργαστήρια εφοδιασμένα με συσκευές φυγοκέντρησης, ψυχρούς θαλάμους θερμοκρασιών έως τους μείον 80 βαθμούς Κελσίου, φούρνο υψηλής θερμοκρασίας, πολλαπλά λέιζερ και ένα οπτικό ατομικό ρολόι. Όλα αυτά θα αξιοποιηθούν για να πραγματοποιηθούν πειράματα παρόμοια με εκείνα στον ΔΔΣ. Σε τρεις εγκαταστάσεις προσαρτημένες στο εξωτερικό μέρος του Tiangong θα μελετηθούν οι επιπτώσεις της κοσμικής ακτινοβολίας σε φυτά και μικροοργανισμούς.

Η Κίνα δεν συμμετέχει στον ΔΔΣ, όπου οι αστροναύτες της δεν έχουν πρόσβαση. Επίσης η αμερικανική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) να προχωρήσει σε διμερείς συνεργασίες με την Κίνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist