Ολοκληρώθηκε το διήμερο, θεατρικό εργαστήριο φωνητικής και κινησιολογίας με τίτλο «Η αγωγή του λόγου» που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Νήσων Περίπλους», που υλοποιεί η Ομάδα Τοπικής Δράσης του «Leader» της Αναπτυξιακής Λασιθίου, σε συνεργασία με το Δίκτυο 15 Αναπτυξιακών Εταιρειών Νησιωτικής Ελλάδας «Νήσων Περίπλους». Το σεμινάριο, το οποίο παρακολούθησαν 27 γυναίκες και 4 άνδρες- μέλη θεατρικών ομάδων Αγίου Νικολάου, Νεαπόλεως και Ιεράπετρας, φιλοξενήθηκε στο «Ρεξ».
Οι ενότητες που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο ήταν: «Το ποιητικό σώμα στη θεατρική διαδρομή», από την Χριστίνα Βασιλοπούλου και «Η ανθρώπινη φωνή» από τον Τάσο Αποστόλου. Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι συμμετέχοντες, απ’ όσα εισέπραξαν και θα μπορέσουν να επεξεργαστούν και να αξιοποιήσουν στη συνέχεια βελτιώνοντας τη σκηνική τους παρουσία, στις 10 συνολικά ώρες που διήρκεσε το εργαστήριο.
Η υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Αναπτυξιακής Λασιθίου Ελίνα Μικρουλέα δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι μέσα από τέτοιες δράσεις, η Αναπτυξιακή έχει επιλέξει να προωθήσει την πολιτιστική, δημιουργική κληρονομιά του τόπου, να αναπτύξει τα πολιτιστικά στοιχεία του. Στόχος είναι να αναδειχθεί η περιοχή ως τόπος πολιτισμού και τεχνών. Στο Λασίθι επελέγη το Θέατρο, γιατί διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες που δρουν στο Νομό Λασιθίου. Στη Σητεία μάλιστα, το αντίστοιχο σεμινάριο -εργαστήριο είχε προγραμματιστεί να γίνει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αλλά η θεομηνία με την πλημμύρα που προκλήθηκε στην πόλη, ανάγκασε τους διοργανωτές να το ματαιώσουν. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εισηγητών, το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Όπως είπε η κ. Μικρουλέα, η Αναπτυξιακή Λασιθίου θα επιδιώξει να εξασφαλίσει το αναγκαίο κονδύλι από το πρόγραμμα “Leader”, ώστε να πραγματοποιηθεί αντίστοιχο, χωριστό, σεμινάριο και στην Ιεράπετρα.
Το ποιητικό σώμα στη θεατρική διαδρομή
Με τους δύο επιμορφωτές είχαμε την ευκαιρία να μιλήσομε στο γεύμα που παρέθεσε η Αναπτυξιακή Λασιθίου, στους επιμορφωτές και τους συμμετέχοντες. Η κ. Χριστίνα Βασιλοπούλου νομικός -καθηγήτρια χορού και κινησιολογίας με θητεία στο Τμήμα Οπερών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, δίδαξε κινησιολογία στους συμμετέχοντες στο εργαστήριο, στο «Ρεξ». Θέμα ήταν το ποιητικό σώμα στη θεατρική διαδρομή, δηλαδή το πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε το σώμα στο Θέατρο, με πιο ποιητικό τρόπο και αυτό έχει κατακτηθεί σε βάθος χρόνου που ο άνθρωπος ασχολείται με το θέατρο. Τα άτομα που παρακολούθησαν το σεμινάριο αυτό είναι εξοικειωμένα με το αντικείμενο γιατί συμμετέχουν σε θεατρικές ομάδες, είπε η κ. Βασιλοπούλου. «Ήταν ένα εξαιρετικά θερμό κοινό και στους εισηγητές δίνει μεγάλη ικανοποίηση να ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που επιλέγουν αυτόν τον τομέα να αφιερώσουν ελεύθερο χρόνο και να διεισδύσουν σε αυτό και να δουν λίγο πιο βαθιά. Το θέατρο είναι τομέας που περιέχει πάρα πολλά πράγματα -λόγο, κίνηση, ψυχολογία, κοινωνιολογία, ιστορία- και μπαίνοντας στο χώρο θα γνωρίσει όλα αυτά τα αντικείμενα. Το να συνυπάρχουν άνθρωποι στο χώρο αυτό, είναι σα να γίνονται κοινωνοί μιας κοινής εμπειρίας που μοιράζονται όλοι μαζί και αυτό συνέβη και στο “Ρεξ” και ήταν πάρα πολύ συγκινητικό», είπε η εισηγήτρια.
Ρωτήσαμε την κ. Βασιλοπούλου, σε τί επίπεδο διαπίστωσε ότι κινούνται τα μέλη των θεατρικών ομάδων που συμμετείχαν στο εργαστήριο. Είπε ότι «υπάρχει σίγουρα διαβάθμιση ως προς το επίπεδο εξοικείωσης του καθένα με αυτό το αντικείμενο. Το ανθρώπινο υλικό πάντως που είδα ήταν ιδιαιτέρως καλό, δηλαδή είναι άνθρωποι που το έχουν ψάξει σφαιρικά, οπότε φέρουν ένα αποτέλεσμα αρκετά ικανοποιητικό, το οποίο με δουλειά έχει τη δυνατότητα να γίνει αρκετά επαγγελματικό… Το κομμάτι που μπόρεσα να διαπιστώσω, τις λίγες ώρες που ήρθαμε σε επαφή, είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με σοβαρότητα με το θεατρικό αντικείμενο».
«Βλέπω και ως καθηγήτρια σε Δραματικές Σχολές ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο, την υποκριτική, το θέατρο… Ακόμη και μέσα στην περίοδο της πανδημίας, που ήταν πολύ δύσκολη περίοδος για τις Τέχνες, οι υποψήφιοι σε δραματικές σχολές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να γίνουν ηθοποιοί και οι συμμετέχοντες σε ερασιτεχνικές ομάδες και εργαστήρια, στην Αθήνα και ευρύτερα, αυξήθηκε κατά 100% σχεδόν! Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στην ανάγκη του ανθρώπου να εκτονωθεί, να επικοινωνήσει, να συναντήσει άλλους ανθρώπους, ασκώντας κατά ένα τρόπο και ψυχοθεραπεία για τον ίδιο, βλέποντας τον τρόπο αυτόν ως μια διέξοδο…», είπε η κ. Βασιλοπούλου.
Η ανθρώπινη φωνή
Ο βαθύφωνος και ηθοποιός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τάσος Αποστόλου δίδαξε στο εργαστήρι στο «Ρεξ» φωνητική, ορθοφωνία και τη σχέση φωνής με το σώμα. Όπως επιβεβαίωσε και εκείνος, το επίπεδο των ανθρώπων που συμμετείχαν ήταν «αναπάντεχα υψηλό» και εξήγησε ότι «ήταν πολύ δεκτικοί, έτοιμοι να ρισκάρουν και να κάνουν πράγματα που ίσως δεν τα είχαν κάνει ποτέ… Σ’ αυτό ίσως συνέτεινε το γεγονός ότι ήταν μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, άρα και συνηθισμένοι σε αυτοσχεδιασμούς και σωματική κινητική έκφραση, οπότε ήταν έτοιμοι να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία. Δεν υπήρχαν αντιστάσεις και το αποτέλεσμα ήταν πάνω από τις προσδοκίες μου. Η αποδοχή και το δέσιμο μεταξύ τους, αλλά και όσα πήραν και όσα δηλώνουν ότι πήραν, δικαιώνουν την προσπάθεια».
«Δεν υπάρχει καμία φωνή ότι υπήρχε κάποια από τις φωνές με πρόβλημα, που να πρέπει να επέμβει διορθωτικά κανείς, ιατρικά ή με άλλον τρόπο. Το βασικότερο, απ’ όπου και να το δει κανείς, είναι ότι η φωνή είναι το μέσον που κουβαλά το συναίσθημα και τη σκέψη του καθενός. Με αυτή την έννοια, στο κομμάτι αυτό όλοι τους ήταν πολύ προσεκτικοί. Είναι άνθρωποι συγκροτημένοι, που έχουν έναν τρόπο να σκέφτονται, που μπορούν να βάλουν τη φαντασία τους να λειτουργήσει. Και όλοι έχουν το φωνητικό όργανο που μπορεί να υπηρετήσει, που φυσικά, επιδέχεται βελτιώσεως και περαιτέρω δουλειάς. Πάντως δεν είχα να κάνω με εντελώς αδούλευτους ανθρώπους ή άσχετους με το αντικείμενο, γιατί πολλές φορές συμβαίνει και αυτό σε σεμινάρια που κάνουμε σε εταιρείες ή σε ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Σίγουρα υπάρχουν ελλείψεις, εξάλλου η ιστορία με τη φωνή δεν τελειώνει ποτέ…», είπε ο κ. Αποστόλου.
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την υποκριτική, είναι ότι όταν παίζεις θέατρο, ο χαρακτήρας που υποδύεσαι έχει μια συγκεκριμένη φωνή. Όταν ακούς έναν άνθρωπο να μιλάει, σε προϊδεάζει περίπου τί χαρακτήρα έχει.. Ο κάθε θεατρικός χαρακτήρας, μπορούμε να πούμε ότι έχει μια συγκεκριμένη φωνή και μια δουλειά που πρέπει να κάνουν στο θέατρο, είναι να ψάχνουν τον ήχο του ρόλου που παίζουν», κατέληξε.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ