Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι παραγωγοί ως προς τον χρόνο έναρξης της φετινής ελαιοσυγκομιδής, τόνισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας και Περιφερειακός Σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα πρωτογενούς τομέα κ. Γιώργος Τσιφετάκης.
Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη είπε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται μία μεγάλη βιασύνη από την πλευρά ελαιοπαραγωγών να ξεκινήσουν το λιομάζωμα, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την σαιζόν, η οποία φέτος αναμένεται να είναι καλή σε ό,τι αφορά την τιμή του προϊόντος, που φθάνει αυτές τις ημέρες περίπου τα 5 ευρώ!, αλλά και την ποσότητα, δεδομένου ότι ναι μεν υπάρχει δακοπροσβολή, όχι όμως στο βαθμό που φαινόταν σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους οι παραγωγοί κάποια πράγματα και να είναι προσεκτικοί. Με μεγάλα βάσανα και κόπους φθάσαμε στο παρά ένα για να αρχίσουμε την ελαιοσυγκομιδή. Υπάρχει λοιπόν μια πρεμούρα, ο κόσμος βιάζεται να μαζέψει γρήγορα τις ελιές, μήπως συμβεί το ένα ή το άλλο. Είναι κατανοητό να υπάρχει αγωνία και ανησυχία. Δεν γνωρίζουμε ποιές θα είναι οι καιρικές συνθήκες του επόμενου χρονικού διαστήματος, αν θα επηρεάσουν και πόσο.
Όμως η γεωργία έτσι είναι, έχει αυτά τα ρίσκα. Και το γνωρίζουμε όλοι σε όποιο τομέα κι αν ασχολούμαστε, είτε με την ελιά, είτε με τα κηπευτικά, οτιδήποτε. Πρέπει -πιστεύω- να πάμε σύμφωνα με το κύκλο του προϊόντος και να μην βιαζόμαστε και να κάνουμε ενέργειες που είναι ενάντια στο προϊόν. Δηλαδή είναι σωστό να πηγαίνουμε στο θερμοκήπιο για παράδειγμα και να κόβουμε πράσινες ντομάτες για να τις πουλήσουμε επειδή είναι ακριβές; Δεν γίνεται αυτό. Πώς θα πουλήσουμε πράσινη την ντομάτα όταν θέλει ακόμα είκοσι ημέρες κι ένα μήνα για να είναι έτοιμη; Πώς θα καταναλωθεί; Τα στοιχεία λοιπόν σε ό,τι αφορά την ελιά αυτό δείχνουν. Δείχνουν -εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις του 5 προς 1- αντιστοιχία επτά, οκτώ και εννέα προς ένα, που σημαίνει ότι είναι απαγορευτικά!
Η επιστημονική επιτροπή που έχουμε συστήσει στην οποία υπάρχουν επιστήμονες που ασχολούνται με την περιεκτικότητα της ελιάς σε λάδι, συστήνουν στους παραγωγούς να μην βιάζονται διότι οι ελιές είναι ανώριμες».
«Σημαντικό επίσης δεδομένο», συνέχισε, «είναι το γεγονός ότι σε περιοχές του Δήμου Σητείας και πιθανόν και σε άλλες του νομού, ακόμη εκτελούνται ψεκασμοί στο πλαίσιο της διαδικασίας της δακοκτονίας. Τη Δευτέρα που μας πέρασε διενεργούνταν ψεκασμοί σε ορεινές περιοχές κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα τα όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φαρμάκων διότι το κάθε φάρμακο έχει κανονισμούς. Για παράδειγμα ο δολωματικός ψεκασμός που τώρα γίνεται απαιτεί να περάσουν 14 ημέρες μετά την εφαρμογή κι ακολούθως να αρχίσουμε να μαζεύουμε ελιές.