Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι φράουλες και τα άλλα προϊόντα του Οροπεδίου Λασιθίου

Οι φράουλες και τα άλλα προϊόντα του Οροπεδίου Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Ένα προϊόν που φαίνεται να γνωρίζει ανάπτυξη στο Οροπέδιο είναι οι φράουλες. Πρόκειται για μια από τις νέες καλλιέργειες που απλώνονται στην περιοχή και έχουν ξεκινήσει από νέους ανθρώπους. Στις πρόσφατες δυο επισκέψεις μου, το κέρασμα ήταν φράουλες. Ας σημειωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες του Οροπεδίου ευνοούν και υπάρχουν ακόμα φράουλες, γιατί σε άλλες περιοχές το νόστιμο αυτό φρούτο είναι της άνοιξης και όχι του φθινοπώρου.

* «Οι καλλιέργειες στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου συνεχώς επεκτείνονται και αλλάζουν. Σε μερικά χρόνια η καλλιέργεια της πατάτας δεν θα είναι το κυρίαρχο προϊόν της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή μας. Η σωστή χρήση της γης θα αποδώσει νέες καλλιέργειες. Για παράδειγμα ήδη υπάρχουν μεγάλες παραγωγές σε φράουλες που αποδίδουν στους καλλιεργητές», αναφέρει ο πρώην Δήμαρχος του οροπεδίου κ. Γιώργος Μηλιαράς.

* Είναι γεγονός ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι του Οροπεδίου αποφάσισαν να μην φύγουν μακριά από τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Παρέμειναν και σήμερα ασχολούνται με τις καλλιέργειες διαφόρων προϊόντων, πολλά από τα οποία για πρώτη φορά στην περιοχή. Εκτός από τις φράουλες, καλλιεργούνται τα σπαράγγια και σε αυτά προσθέστε τα φασόλια, τις πιπεριές, τις ντομάτες, τις νόστιμες πατάτες και αρκετά άλλα. Μάλιστα οι νέοι αυτοί αγρότες έχουν νοικιάσει εκτάσεις πολλών στρεμμάτων -μας μίλησαν για 30 έως και 150 στρέμματα- και έτσι η καλλιέργεια είναι πιο συστηματική και προσοδοφόρα. «Το μόνο πρόβλημα είναι ο απρόβλεπτος καιρός… μια δυνατή ολιγόλεπτη μπόρα με χαλάζι, όπως αυτή που είχαμε πριν από ένα χρόνο, μπορεί να καταστρέψει όλο τον κόπο μας», μας είπε ένας από αυτούς, ο Άρης.

* Συμπέρασμα; Το Οροπέδιο, αν καταφέρει να αναπτύξει το χειμερινό τουρισμό, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών, θα γνωρίζει μια νέα ανάπτυξη. Σταθερή βέβαια αξία παραμένει πάντα το Δικταίον Άντρον.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα