Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΗ 15η Οκτωβρίου 2022 είναι μία ημέρα που η Σητεία δε θα...

Η 15η Οκτωβρίου 2022 είναι μία ημέρα που η Σητεία δε θα ξεχάσει – Οι πολίτες είπαν τις δικές τους αλήθειες

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Η 15η Οκτωβρίου 2022 είναι μία ημέρα που η Σητεία δε θα ξεχάσει -και δεν πρέπει να ξεχάσει- όσα χρόνια κι αν περάσουν. Και τούτο διότι «από τύχη δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές» λόγω πρωτίστως της σφοδρότητας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, όπως με σαφήνεια ειπώθηκε, στη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, μίας διαφορετικής, ουσιώδους συνεδρίασης, ειδικά κατά την εξέλιξή της, λόγω κυρίως -κατά την ταπεινή άποψη της υπογράφουσας το κείμενο- της συμμετοχής πολιτών που είπαν αλήθειες. Ίσως τις δικές τους αλήθειες, όπως τις έζησαν κατά τη διάρκεια της καταστροφής, τις ημέρες που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα. Σίγουρα όμως αλήθειες!

Αρκετοί ήταν οι πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, πλημμυροπαθείς που παρίσταντο στην αίθουσα συνεδριάσεων και έλαβαν το λόγο, έπειτα από περίπου δυόμιση ώρες από την έναρξη της συνεδρίασης -στην διάρκεια της οποίας είχαν προηγηθεί ενημέρωση και τοποθετήσεις από τα μέλη του σώματος. Το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε το κομμάτι αυτό της συνεδρίασης ήταν το συμβάν, η καταστροφή, η διαχείριση, οι επιπτώσεις, οι προσπάθειες αντιμετώπισης αυτών, αίτια που προκάλεσαν ή συνετέλεσαν καθοριστικά στην μεγέθυνση των προβλημάτων. Η δημιουργία έντασης μεταξύ συμπολίτευσης κι αντιπολίτευσης και εκατέρωθεν διαξιφισμοί προέκυψαν για το ποιός ή τί ευθύνεται, τί έγινε ή δεν έγινε, αλλά έπρεπε να συμβεί κατά την ημέρα της καταστροφής, την τελευταία τριετία,  αλλά και τα τελευταία πολλά χρόνια -καθώς και προτάσεις για το τί πρέπει να γίνει.

 

Οι καθυστερήσεις

Μετά λοιπόν το μισό -χρονικά- της συνεδρίασης, οι πολίτες έλαβαν το λόγο. Εστίασαν στα πραγματικά προβλήματα, έθεσαν καίρια ερωτήματα. Εξέφρασαν την εντονότατη δυσπιστία τους προς την πολιτεία διαχρονικά και την κυβέρνηση στο αν θα αποζημιωθούν οι πληγέντες (επαγγελματικοί χώροι, οικίες, οχήματα), σε τι ποσοστό και πότε. Διότι, όπως επισημάνθηκε, η λέξη «άμεσα», έχει χάσει πλέον το νόημά της. Άμεσα σημαίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και ήδη έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την καταστροφή! Το δε κακό προηγούμενο άλλων περιπτώσεων, καθώς μετά από δύο- τρία ή και περισσότερα χρόνια ο κόσμος ακόμη δεν έχει αποζημιωθεί συντελεί στην δικαιολογημένη αγανάκτηση κι επιφύλαξη στις όποιες εξαγγελίες έχουν γίνει ως τώρα και για την περιοχή της Σητείας. Επιπροσθέτως το θεσμικό πλαίσιο με τις αδιανόητες καθυστερήσεις, την απαιτητική προσκόμιση στοιχείων που δεν υπάρχουν λόγω της πλημμύρας, είναι τεράστιο πρόβλημα, το οποίο εάν δεν αλλάξει, δεν προβλέπεται «φως στον ορίζοντα». Ζητήθηκε η άσκηση πίεσης από το Δήμο, το Δημοτικό Συμβούλιο, την Περιφέρεια κι από κάθε εμπλεκόμενο φορέα για την στήριξη των πληγέντων και συνολικά της περιοχής της Σητείας.

Απαίτηση όλων ήταν να θωρακιστεί η περιοχή με αντιπλημμυρικά έργα κι όποια άλλη παρέμβαση απαιτείται ώστε να μην ξανασυμβούν παρόμοιες καταστροφές και κυρίως να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές στο μέλλον, πόσο δε όταν σε λίγες ημέρες ξεκινάει ημερολογιακά και ο χειμώνας.

Γιατί, όπως έθεσε εύλογα το ερώτημα ο κ. Αγαπητός Αϊλαμάκης επαγγελματίας επί σειρά πολλών ετών -46- του οποίου η επιχείρηση καταστράφηκε ολοσχερώς, τί θα γινόταν αν το συμβάν λάμβανε χώρα, ημέρα και ώρα που λειτουργούσαν τα σχολεία;

Ιδιαίτερα στην περιοχή στη «βάγκα του Κολονέλου»- ένα από τα τρία σημεία αναφοράς των πλημμυρών, καθημερινό πέρασμα μαθητών για το σχολείο. «Αντί για τα αυτοκίνητα θα έπλεαν παιδιά, άνθρωποι, εκείνη την ημέρα!», τόνισε. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος και άλλοι πολίτες ζήτησαν τηλεφωνικά στις 11 το πρωί από αρμόδιους του Δήμου να μεταβεί όχημα στο σημείο «γιατί θα πνιγεί η Σητεία», ωστόσο αυτό ήρθε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όταν πλέον ήταν αργά «από τη μία μέχρι μία και είκοσι είχαμε τελειώσει». Ξεκίνησε, αλλά δεν μπορούσε να φθάσει στο σημείο λόγω του ύψους του νερού, ειπώθηκε στην συνέχεια από την πλευρά του Δήμου.

Ο κ. Αϊλαμάκης παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους αρμοδίους επισημαίνοντας «ό,τι έγινε χθες θα ξαναγίνει αύριο και τότε θα δω πώς θα απολογηθείτε. Κι αντί να καθίσετε να βρείτε λύση λέτε άρες -μάρες κουκουνάρες. Αν είναι δυνατό να μη μπορείτε να συνεννοηθείτε για δύο βασικά πράγματα μέσα στην Σητεία για να μην ξαναπνιγούμε!».

 

Τοποθετήσεις

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Σητείας η κ. Μάρω Νικητάκη μετέφερε την αγωνία των πληττόμενων επαγγελματιών και συνολικά του εμπορικού κόσμου, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ οι υπόλοιπες υπολειτουργούν. «Η αγορά της Σητείας είναι παγωμένη και χρειάζεται την στήριξη όλων», συμπλήρωσε. Κατόπιν το λόγο έλαβε και ο Αντιπρόεδρος κ. Μάνος Ροδανάκης.

 

Στον αέρα οι εργαζόμενοι

Από την Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας ο Πρόεδρος κ. Γιάννης Κακουράκης τόνισε ότι τίποτα από όσα ζητήθηκαν από τους πληγέντες την επόμενη ημέρα της καταστροφής στην συνεδρίαση που έγινε στον ίδιο χώρο παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου, δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει είναι στον αέρα -δεν έχουν μπει σε αναστολή- δεν έχει γίνει αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πλην την αναστολή του ΦΠΑ για 14 ημέρες!, ούτε τραπεζικών υποχρεώσεων, ούτε έχουν γίνει παρεμβάσεις στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας κι έρχονται «υπέρογκα ραβασάκια», όπως είπε. «Ζητούμε να παρέμβετε, να πιέσετε προς τα αρμόδια υπουργεία για να πραγματοποιηθούν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί σε αυτήν την αίθουσα», πρόσθεσε.

 

Οι μηχανικοί

Εκ μέρους του Συλλόγου Μηχανικών Σητείας ο κ. Μανόλης Νικολαϊδης εστίασε στην κατάσταση των σημείων που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα, στη βάγκα του αεροδρόμιου, του ρέματος του Κολονέλου, τη γέφυρα του Αϊ-Γιάννη. Αναφέρθηκε στη μη ύπαρξη φρεατίων σε σημεία της πόλης μετά την ανάπλαση των ποδηλατόδρομων.

Υπενθύμισε ότι η γέφυρα του Αϊ-Γιάννη είναι ένα σημείο γνωστό ότι πλημμυρίζει μετά και τα όσα έγιναν με τις πλημμύρες του 2019. Κατά την υλοποίηση -από τον ίδιο- του τοπικού ρυμοτομικού για το Γηροκομείο στο σημείο έκανε και την μελέτη για την προσωρινή οριοθέτηση του Παντέλη και ενημέρωσε σχετικά τον κ. Ζερβάκη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παπαδάκη, επισημαίνοντας ότι «πλημμυρίζει από εκεί».

Ο κ. Νικολαϊδης αναφέρθηκε επίσης στην ύπαρξη σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο -όπως είπε- εφ’ όσον υπάρχει θα πρέπει να εφαρμόζεται και να είναι στη διάθεση των πολιτών για να ενημερώνονται και να ξέρουν τι να κάνουν σε μία περίπτωση πλημμύρας, σεισμού κλπ.

 

Εστίαση και ψυχαγωγία

Από το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας ο κ. Μανόλης Αγγελάκης τόνισε ότι οι καβγάδες (είχαν προηγηθεί) εντός του Δ.Σ. όταν υπάρχουν κλειστές επιχειρήσεις, επαγγελματίες κι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά, δεν χωράνε. Θα πρέπει να γίνει επιμερισμός ευθυνών, όπως είπε, να ληφθούν μέτρα και να μην ξαναγίνει τέτοιο συμβάν και θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική στήριξη αυτήν την ώρα από το Δ.Σ. και όλους -ασφαλώς και τους Βουλευτές του νομού – τους αρμοδίους για να βοηθηθούν οι άνθρωποι αυτοί, που είναι στον αέρα αυτή την ώρα.

 

Οι εθελοντές

Από την εθελοντική διασωστική ομάδα ΕΔΕΑΚ τοποθετήθηκε ο κ. Γιάννης Δασκαλάκης. Μεταξύ άλλων εστίασε στην κατάρρευση -την ημέρα της καταστροφής- των τηλεφωνικών κέντρων του 199 και του 100 και οι πολίτες δεν μπορούσαν από ένα σημείο και μετά να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες. Αναφέρθηκε στην διακοπή ρεύματος -όταν χάθηκαν οι υποσταθμοί της ΔΕΗ- όπου επίσης οι πολίτες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις αντλίες για να την άντληση υδάτων από τους χώρους τους. Επισήμανε την υπερβολικά μεγάλη και γρήγορη άνοδο της στάθμης του νερού, που μετέτρεψε τους δρόμους σε χείμαρρους αποκόπτοντας ουσιαστικά περιοχές της πόλης και δημιουργώντας μία πολύ δύσκολη κατάσταση παρέμβασης.

Έγιναν και άλλες σημαντικές τοποθετήσεις με επισημάνσεις, ερωτήσεις και έκκληση για βοήθεια. Μεταξύ αυτών, του κ. Δασκαλόπουλου, της κ. Ρεμουντάκη, της κ. Χαραλάμπους (εστίασε και στο θέμα των καταστρεμμένων οχημάτων), του κ. Παντελή Πετυχάκη, αλλά και προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων που εστίασαν και στο φλέγον θέμα της αποκατάστασης της επαρχιακής οδοποιίας καθώς και του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας κ. Άρη Αλάτσαρη, του οποίου -όπως επισήμαναν παρευρισκόμενοι- η συμβολή του όλες αυτές τις ημέρες στην κατεύθυνση της αποκατάστασης ήταν πάρα πολύ σημαντική.

Στο σύνολό τους όσοι έλαβαν το λόγο στάθηκαν στην προσφορά των εθελοντών, των ομάδων, των πολιτών συνολικά που έδειξαν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους από την πρώτη στιγμή και μέχρι σήμερα στους πληγέντες και στην δοκιμαζόμενη περιοχή.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα