Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΣυνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Σητείας - ανακοινώσεις του Γ. Πλακιωτάκη

Συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Σητείας – ανακοινώσεις του Γ. Πλακιωτάκη

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Με master plan θα πορευτεί η Σητεία τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσει τις ζημιές και τις καταστροφές που σημειώθηκαν από τις τελευταίες πλημμύρες, αλλά κυρίως για να μπορέσει να υλοποιήσει ένα αναπτυξιακό πλάνο που θα διορθώσει, θα αποκαταστήσει και θα δημιουργήσει νέες σύγχρονες υποδομές που θα απαντήσουν σε δυστοκίες και προβλήματα του παρελθόντος. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ την ανακοίνωση του γενικού αναπτυξιακού σχεδίου (master plan) έκανε ο υπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης από το Ηράκλειο και στη διάρκεια μεγάλης σύσκεψης με ευρεία συμμετοχή αυτοδιοικητικών, παραγωγικών και άλλων φορέων της Ανατολικής Κρήτης.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν φορείς από το Ηράκλειο και το Λασίθι, παρόντες ήταν εκ μέρους της κυβέρνησης, εκτός από τον κ. Πλακιωτάκη, ο υφυπουργός αθλητισμού και πολιτισμού Λευτέρης Αυγενάκης, που είχε και συντονιστικό ρόλο στην διαδικασία, καθώς και ο αρμόδιος για την αποκατάσταση των καταστροφών υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με δεδομένη την ουσιαστική συμμετοχή της Περιφέρειας στην αποκατάσταση των επιχειρήσεων. Παρόντες οι δήμαρχοι Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, Αρκαλοχωρίου Μανώλης Φραγκάκης, καθώς και οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή παραγωγικών φορέων όπως του προέδρου και του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας Βιοτεχνών και εμπόρων Λασιθίου Μανόλη Κριθαράκη και Μανόλη Πάγκαλου, του Προέδρου των Ξενοδόχων Σητείας Γιάννη Κακουράκη καθώς και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων.

 

Πλακιωτάκης: «Κάνουμε master plan από το υπουργείο»

«Το νησί έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τα τελευταία δυο χρόνια. Αρκετές φορές, είναι αλήθεια, βιώνουμε και στην Κρήτη πλέον πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οπότε κρίνεται πλέον αναγκαίο να προτείνουμε και να προετοιμαστούμε, τόσο σε μακροπρόθεσμο όσο και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Γι’ αυτό και ανακοίνωσα ειδικά για τον Δήμο Σητείας, την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Ενός συνολικού σχεδίου master plan της περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων, ζητήματα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Υπουργός, ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία που εκτιμάται πως θα δώσει προοπτική και λύσεις στην περιοχή της Σητείας.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα ο Υπουργός υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση, ειδικά στις τελευταίες πλημμύρες στην Ελλάδα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά. Με επιτόπιες επισκέψεις με άμεσες χρηματοδοτήσεις. Η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας ουσιαστικά εκδόθηκε την επόμενη μέρα! Συνεπώς, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, στηρίζουμε τα νοικοκυριά, στηρίζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλω να επισημάνω επίσης την συγκινητική ανταπόκριση της πόλεως της Σητείας. Των πολιτών, των εθελοντών, των πυροσβεστών, των αστυνομικών, όλων των φοιτητών και των μαθητών σε μια πρωτόγνωρη προσπάθεια επιστροφής της πόλεως στην κανονικότητα και καταφέραμε μέσα σε λίγες μέρες και πάλι να ξαναλειτουργήσει. Βεβαίως οι πληγές παραμένουν, υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν ολοσχερώς καταστραφεί.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν πολλές, μεγάλες ζημιές, υπάρχουν αυτοκίνητα ιδιωτικά, που δυστυχώς λόγω του θεσμικού πλαισίου δεν μπορούν να αποζημιωθούν, όμως είμαστε εδώ για να δρομολογήσουμε γρήγορα τις εξελίξεις, να συντονιστούμε όλοι οι φορείς έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό οι κάτοικοι, αλλά και οι επιχειρήσεις να λάβουν τις απαραίτητες θεσμικές αποζημιώσεις και βέβαια να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, έτσι ώστε να δοθεί αναβολή σε επίπεδο υποχρεώσεων», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Όπως εξήγησε, εκτός από τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από το αρμόδιο υπουργείο, η πρωτοβουλία της συνάντησης υπήρξε για να συγκεντρωθούν όλες οι  δυνάμεις έτσι ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα