Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΟ αγωγός μεταφοράς Φυσικού Αερίου EastMed και ο Αθερινόλακκος

Ο αγωγός μεταφοράς Φυσικού Αερίου EastMed και ο Αθερινόλακκος

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Η γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ του έργου «Αγωγός μεταφοράς Φυσικού Αερίου EastMed -Ελληνικό τμήμα», ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην τελευταία τακτική, μεικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ στην συνεδρίαση συμμετείχαν η κ. Βασιλική Σταματοπούλου και ο κ. Κωνσταντίνος Τσιρογιάννης, μέλη της μελετητικής ομάδας του συγκεκριμένου έργου, όπως ανέφερε καλωσορίζοντάς τους η Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μαρία Γιαννακάκη. Έλαβαν το λόγο και ενημέρωσαν σχετικά τους παριστάμενους.

Η κ. Σταματοπούλου, Διευθύντρια Ανάπτυξης στην εταιρεία ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων ανέφερε: «Το έργο του EastMed σκοπό έχει να συνδέσει νέες πηγές ενέργειες που υπήρχαν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με τους τελικούς χρήστες της Ευρώπης μέσω Κύπρου και Ελλάδος. Είναι ένα πρωτοποριακό έργο καθώς δημιουργεί μία διαφοροποιημένη όδευση ενέργειας για το σύνολο της Ευρώπης από την οποία έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος. Άρα, είναι ένα σημαντικό έργο όχι μόνο για τις εμπλεκόμενες χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει διακρατική συμφωνία του 2020 αλλά για το σύνολο της Ευρώπης.

Ως φορέας υλοποίησης ξεκινήσαμε μέσω της θυγατρικής μας εταιρείας IGI Poseidon την ανάπτυξη του έργου το 2014. Μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει μία μεγάλη απόσταση στην ωρίμανση του έργου, αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην αναλυτική σχεδίασή του, έχουμε επιβεβαιώσει την τεχνική συχνότητα και την οικονομική βιωσιμότητά του (το 2018). Και αυτή τη στιγμή αποσαφηνίζουμε θέματα μηχανολογικού σχεδιασμού, της τελετής όδευσης, θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και γι’ αυτό βρισκόμαστε κοντά σας και ζητούμε τη γνωμοδότησή σας, καθώς και θέματα ρυθμιστικά και εμπορικά.

Να σημειώσω ότι το έργο αυτή τη στιγμή ωριμάζει με σκοπό να είμαστε σε θέση ως επενδυτές, γιατί είμαστε μία ιδιωτική εταιρεία, να λάβουμε την τελική επενδυτική απόφαση το 2023, αν θα κατασκευαστεί το έργο ή όχι. Άρα αυτή την στιγμή το μελετάμε στα χαρτιά και ολοκληρώνουμε όλα τα απαιτούμενα βήματα με σκοπό να καταλήξουμε στην τελική επενδυτική απόφαση, η οποία θα είναι είτε προχωράμε στην κατασκευή είτε όχι. Η εταιρεία μας προσανατολισμένη στις νέες απαιτήσεις της πράσινης μετάβασης και με γνώμονα ότι θέλουμε να κάνουμε μία υποδομή, η οποία να έχει διάρκεια στο μέλλον, σχεδιάζουμε κι επενδύουμε πολλά χρήματα έτσι ώστε να καταστήσουμε τον αγωγό έτοιμο να μεταφέρει υδρογόνο. Άρα μιλάμε για ένα έργο που εισαγάγει και τεχνογνωσία στα θέματα υδρογόνου.

Ο αγωγός έχει μία δυναμικότητα 21 δις κυβικών φυσικού αερίου το χρόνο και υπάρχει πρόβλεψη για να δώσει ποσότητα στην Ελλάδα, στην Κύπρο καταλήγοντας μέσω σύνδεσης με το υποθαλάσσιο κομμάτι στην Ιταλία και από κει στην αγορά της Ευρώπης. Από την στιγμή που θα αποφασιστεί να κατασκευαστεί το έργο -κάτι που θα γίνει του χρόνου – θα είναι σε πλήρη λειτουργία στο τέλος του 2027. Φυσικά τα 4 χρόνια δεν αφορούν το χρόνο που θα επιβαρυνθεί μία περιοχή, αλλά το σύνολο του έργου. Μιλάμε για 3.000 χλμ. υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού, το οποίο φυσικά κατασκευάζεται σε φάσεις».

 

Τί περιλαμβάνει

Συμπληρωματικά ο κ. Τσιρογιάννης στάθηκε στην επιλογή του συγκεκριμένου σημείου (του Αθερινόλακκου ) ως κατάλληλου.

«Είναι κοντά στην περιοχή του σταθμού της ΔΕΗ και στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μία ενεργειακή επένδυση και θεωρείται ότι η εξοικείωση του κόσμου είναι μεγαλύτερη σε θέματα ενέργειας σε σχέση με άλλες περιοχές», εξήγησε.

Περιέγραψε το έργο, το οποίο έχει δύο παράλληλους αγωγούς, που θα φθάνουν στην περιοχή της Κρήτης. Θα υπάρχει ένας συμπιεστής προκειμένου να φθάνει το αέριο μέχρι την Πελοπόννησο όπου θα υπάρχει κι άλλος συμπιεστής με τον οποίο θα φθάνει μέχρι τις ακτές της Θεσπρωτίας. Οι εγκαταστάσεις που αφορούν την Κρήτη είναι ο σταθμός συμπίεσης και 4 αγωγοί, 2 από την Κύπρο στην Κρήτη και 2 από την Κρήτη προς την Πελοπόννησο. Το μέγεθος των εγκαταστάσεων, που θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Δήμου είναι της τάξης των 150 περίπου στρεμμάτων».

 

Ερωτήσεις

Ακολούθησαν ερωτήσεις, για τους παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί η υλοποίηση ή μη του έργου, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το τι προβλέπεται να γίνει στην περιοχή του Αθερινόλακκου, τις επιπτώσεις, τα αντισταθμιστικά μέτρα, στα οποία αναφορά υπήρξε από πολλούς παριστάμενους κι όπως ειπώθηκε από την πλευρά των επενδυτών θα αποσαφηνιστούν κατόπιν λήψης της τελικής επενδυτικής απόφασης. Επίσης ερωτήματα για τις εταιρείες που συνολικά εμπλέκονται και τον φορέα υλοποίησης του έργου. Επιπλέον ζητήθηκε περισσότερη ενημέρωση και ετέθη ως απαραίτητη προϋπόθεση η συνεργασία με την τοπική κοινωνία.

Ερωτήματα έθεσαν ο κ. Ζερβάκης, οι επικεφαλής των παρατάξεων Νίκος Κουρουπάκης και Θοδωρής Πατεράκης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Παπαδάκης, Ελένη Πλατανάκη, Νίκος Μακρυνάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Καρνιαδάκης, Γιάννης Δρακάκης και η Πρόεδρος του σώματος Μαρία Γιαννακάκη.

 

Ανταποδοτικότητα

– Ο Δήμαρχος Σητείας έκανε λόγο για την συζήτηση ενός έργου στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη, το οποίο εν πολλοίς ξεπερνά τα στενά πλαίσια του Δήμου Σητείας. Εκτίμησε ότι το κομμάτι που αφορά την περιοχή δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα περιβαλλοντικά διότι το φυσικό αέριο είναι εντελώς αδρανές. Χαρακτήρισε σημαντική τη δυνατότητα από το συγκεκριμένο σημείο να γίνουν κάποια δίκτυα διανομής είτε προς την Κρήτη είτε στην περίπτωση που σε κάποια φάση μετατραπεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ σε εργοστάσιο κίνησης με φυσικό αέριο κάτι βέβαια που προς το παρόν η ΔΕΗ το αποκλείει.

«Εμείς θεωρούμε ότι από την στιγμή που υπάρχει το εργοστάσιο είναι πιθανόν να δοθεί και αυτή τη δυνατότητα. Σε ό,τι αφορά τα ανταποδοτικά, που είναι το κρίσιμο ζήτημα για εμάς, εκτιμώ ότι για τους εργαζόμενους κατά την διάρκεια της κατασκευής και λειτουργίας του έργου η οποιαδήποτε εταιρία μπαίνει σε μία τέτοια λογική δίνει προτεραιότητα πάντα στους εργαζόμενους.

Κάποια ανταποδοτικά προς τις τοπικές κοινωνίες φαντάζομαι μία εταιρεία με ένα τέτοιο έργο θα έχει τη δυνατότητα να τα δώσει. Επειδή επίκειται το συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο θα ήθελα να συντάξουμε ένα κείμενο να το καταθέσουμε σε συνεργασία με τους Δήμους, από τους οποίους θα περάσει ο συγκεκριμένος αγωγός, ώστε να γίνει μία ενιαία πρόταση σε επίπεδο ΚΕΔΕ και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε τα ανταποδοτικά τέλη που θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες να είναι τέτοια που να ανταποκρίνονται στην ωφέλεια τους».

– Ο κ. Κουρουπάκης τόνισε ότι «κρίσιμο ζήτημα είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να έχει η περιοχή». Αναφορικά με την πρόταση του κ. Ζερβάκη θα ήταν καλό όπως είπε να συμπεριληφθεί και ο επιμέρους προσδιορισμός των ανταποδοτικών σε κάθε Δήμο κατόπιν συζητήσεων. Όπως συμπλήρωσε, «χρειάζεται μία σχετική μελέτη και προετοιμασία όσον αφορά τα ανταποδοτικά από την πλευρά του Δήμου ώστε να διαμορφωθεί συγκροτημένη πρόταση που θα συζητηθεί με την εταιρεία».

– Ο κ. Πατεράκης υπογράμμισε ότι η ΜΠΕ έχει περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η συζήτηση όπως τόνισε έπρεπε να είχε προηγηθεί αφού το θέμα του αγωγού συζητείται χρόνια, κάτι που δεν έγινε με ευθύνη της ΔΕΠΑ δηλαδή του κράτους αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι θέλει στο τέλος να ενημερώνει την τοπική κοινωνία. «Έπρεπε επίσης από την πλευρά του Δήμου», όπως είπε, «να υπάρχει μία ώριμη πρόταση ανταποδοτικότητας, η οποία να είναι γνωστή στους επενδυτές, ώστε να υπολογιστεί στο κόστος της επένδυσης». Εστίασε στην αναγκαιότητα τήρησης των όρων που καταγράφονται στην ΜΠΕ με αυστηρότητα, ενώ «για την ανταποδοτικότητα να υπάρξει λογική οριζόντια πληρωμής στους δήμους που εμπλέκονται και να έχει σχέση με το ποσό του αερίου που διακινείται που έχει να κάνει και με το κέρδος της εταιρείας. Να ασκηθεί πίεση στην κεντρική εξουσία η οποία να υποχρεωθεί να αποδεχθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ να μετατραπεί σε εργοστάσιο που θα καίει φυσικό αέριο και ακολούθως υδρογόνο. Και μελέτη όδευσης του αερίου από την περιοχή του Αθερινόλακκου μέχρι την Σητεία».

– Ο κ. Συμεωνίδης έκανε λόγο για μία επένδυση ιδιωτική στην κατεύθυνση του κέρδους των εταιρειών. «Δεν κερδίζουν οι πολίτες, οι οποίοι δεν πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα και δεν λύνονται ενεργειακές ανάγκες του λαού. Υπάρχει μία μονόπλευρη προπαγάνδα κατά τη γνώμη μου και των επενδυτών, των ομίλων, και της κυβέρνησης για τα οικονομικά οφέλη, χωρίς να λέγονται οι αρνητικές συνέπειες. Το έχουμε ξαναπεί: Φοβού τους Δαναούς κι δώρα φέροντας».

Η ΜΠΕ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Λευκό ψήφισαν ο κ. Γιάννης Δρακάκης, ο κ. Γιάννης Καρνιαδάκης, η κ. Μαρία Γιαννακάκη. Καταψήφισε ο κ. Συμεωνίδης. Θετικά οι υπόλοιποι Δημοτικοί Σύμβουλοι που παρέστησαν στη συνεδρίαση.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα