Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑποκατάσταση του Επισκοπείου στη Φουρνή

Αποκατάσταση του Επισκοπείου στη Φουρνή

Από

Ημερομηνία

Την απόφαση της διοίκησης του Πολιτιστικού Συλλόγου Φουρνής «Η Ευαγγελίστρια» για επαναδραστηριοποίηση, μετά την αδράνεια που επέβαλαν τα μέτρα αποστασιοποίησηςτης πανδημίας, προτίθεται να υποστηρίξει ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Διαβεβαιώσεις γι’ αυτό δόθηκαν από το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου με επικεφαλής τον επί πολλά χρόνια διατελούντα πρόεδρο του σωματείου, Νίκο Φουντουλάκη. Στη συνάντηση, που έγινε στο Δημαρχείο, παρέστησαν επίσης η Πρόεδρος της Κοινότητας Φουρνής Άννα Τσαγκαράκη και ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Κων. Καστελλιανάκης.
Σε ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, τί σκοπεύει να πράξει ο Δήμος, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς τμήματος του κτηριακού συγκροτήματος του Επισκοπείου, ο δήμαρχος είπε ότι σκοπεύει να αναζητήσει την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του «διαβατικού», που είχε καταρρεύσει, για τις παρακάτω ενέργειες, προς αποκατάσταση της ασφαλούς χρήσης της διάβασης από τους κατοίκους της Πάνω Μεράς με το υπόλοιπο χωριό.
Ο Δήμαρχος πρόσθεσε ότι η δημοτική αρχή θα εξετάσει κατά πόσον θα μπορέσει ο Δήμος να αγοράσει και τα υπόλοιπα τμήματα του παλιού κτηριακού συγκροτήματος του Επισκοπείου, που αποτελούν μια ενιαία κτηριακή ενότητα όπου εντάσσονται, μια φάμπρικα, ένα φουρνόσπιτο κλπ.
Πρόκειται για κτηριακό συγκρότημα εποχής Βενετοκρατίας, χρονολογούμενο, βάσει των κατασκευαστικών του στοιχείων, από τα τέλη του 16ου μέχρι τις αρχές του 17ου αιώνα, το οποίο εκτείνεται εκατέρωθεν της κοινοτικής οδού και περιλαμβάνει σκεπαστό διαβατικό με καμάρες, ισόγειο και διώροφα κτίσματα και αύλειους χώρους, όλα πετρόκτιστα.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το συγκρότημα, λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του αξίας, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/34001/923/ 23-9-96 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΦΕΚ 935/ Β/ 10-10-1996). Κι ως τέτοιο μνημείο είναι απαραίτητο να αναστηλωθεί όσο είναι δυνατόν διότι αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» του χωριού, αφού ήταν η έδρα του Επισκοπείου Πέτρας με τον ιερομάρτυρα Επίσκοπο Ιωακείμ Κλώντζα, που ανακηρύχτηκε Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα