Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤα φανάρια θα ανάψουν μέχρι το τέλος του έτους -Λύση για τον...

Τα φανάρια θα ανάψουν μέχρι το τέλος του έτους -Λύση για τον πολυσυζητημένο κόμβο Κριτσάς

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Μέχρι το τέλος το 2022 προσδιορίζεται η έναρξη της λειτουργίας της φωτεινής σηματοδότησης (φαναριών) στον κόμβο της Κριτσάς, όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης.

Αυτό προέβλεπε και το σχετικό χρονοδιάγραμμα που είχε καταρτιστεί κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου, παρόντος και του Διευθυντή Συγκοινωνιακών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ.) Γιώργου Αγαπάκη και υπηρεσιακών στελεχών του Οργανισμού.

Είναι ένα έργο που θα αλλάξει άρδην τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, το έργο τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης της κυκλοφοριακής διασύνδεσης -που θα είναι τελικά, όπως λέει, μόνιμη και όχι προσωρινή- από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Στη συνέχεια -και μόλις φθάσει η έγκριση- οι διαδικασίες θα «τρέξουν» και τα φανάρια θα ανάψουν.

 

Το ιστορικό

Όπως έχει γράψει στο παρελθόν αναλυτικά η ΑΝΑΤΟΛΗ, η εν λόγω μελέτη εγκρίθηκε από το Τεχνικό Συμβούλιο του Ο.Α.Κ. τον Σεπτέμβριο του 2021, για ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια ντόπιους και επισκέπτες οδηγούς, που διερχόμενοι από τον συγκεκριμένο κόμβο έρχονται αντιμέτωποι με πολλές δυσλειτουργίες εξ αιτίας των πολλών συμβολών του κόμβου, ιδίως σε ώρες αιχμής.

Στη συνέχεια, ωστόσο, η συγκυρία από τον περασμένο Απρίλιο και μετά με τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις (και) στα ηλεκτρομηχανολογικά προϊόντα επηρέασε ως έναν βαθμό και την εξέλιξη της συγκεκριμένης εργολαβίας, με το ενδιαφέρον να μην είναι το ίδιο από την πλευρά των τεσσάρων διαγωνιζομένων και με την αξιολόγηση να προχωρά αναγκαστικά στους επόμενους από τον πρώτο μειοδότες.

Τελικά, η σύμβαση υπεγράφη  μεταξύ του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και της ανάδοχου εταιρίας «Μαρκάκης Ιωάννης», με τη συμβασιοποίηση του έργου να προβλέπει ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε δώδεκα μήνες.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 151.366,28 ευρώ και η εργολαβία είναι ενταγμένη στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου «Εργασίες ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης στο τμήμα του ΒΟΑΚ Αγ. Νικόλαος- Καλό Χωριό» και περιλαμβάνεται σε αυτό και η συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της σήραγγας στο Καλό Χωριό και του οδοφωτισμού του κόμβου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της σήραγγας.

 

Με τηλεματική λειτουργία

Όπως αναφέρει η ΑΝΑΤΟΛΗ, τα φανάρια που θα τοποθετηθούν και θα λειτουργούν σε όλες τις συμβολές δρόμων του κόμβου, θα διαθέτουν επαγωγικούς βρόγχους σε κάθε διέλευση με αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο. Αυτό θα δίνει το πλεονέκτημα να μεταβάλουν τους σχετικούς χρόνους, προσαρμοζόμενοι πλήρως με τον κυκλοφοριακό φόρτο και ανάλογα να διαμορφώνουν και τη διάρκεια του κόκκινου ή πράσινου σηματοδότη, ανά ρεύμα κυκλοφορίας, ώστε να μην δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα.

Τα φανάρια αυτά θα αντικαταστήσουν ουσιαστικά τα ήδη υπάρχοντα, με τις αλλαγές των καλωδιώσεων, ενώ θα μπουν και επιπλέον.

Πρωτοποριακό στοιχείο για φανάρια στην Κρήτη συνολικά θα αποτελεί και η δυνατότητα να ρυθμίζονται από απόσταση, με τη λεγόμενη τηλεματική λειτουργία. Εάν, για παράδειγμα, ο διαχειριστής  ΟΑΚ ενημερώνεται για κάποιο υπάρχον πρόβλημα, θα μπορεί να το ρυθμίσει πατώντας ένα κουμπί από το γραφείο με νέο τρόπο.

 

Γιατί επελέγη η λύση των φαναριών

Όπως μας είχε εξηγήσει ο κ. Αγαπάκης, το 2018 είχε ανατεθεί  σε γνωστό μελετητικό γραφείο της Αθήνας, που ασχολείται με οδοποιίες, να κάνει μία συγκριτική αξιολόγηση λύσεων, ώστε να επιλεγεί η καλύτερη λύση για την περίπτωση του ισόπεδου κόμβου της Κριτσάς.

Από το μελετητή έγινε και προκαταρκτική μελέτη κυκλικού κόμβου και προκαταρκτική μελέτη με φανάρια. Ο ίδιος βάσει της βαθμολογικής αξιολόγησης που έγινε με κριτήρια, όπως η λειτουργικότητα της λύσης, ο χρόνος υλοποίησης, το κόστος της κάθε λύσης, κατέληξε ότι καλύτερη και πιο ασφαλής είναι να τοποθετηθούν φανάρια από το να γίνει κυκλικός κόμβος.

Οι κυκλικοί κόμβοι, όπως έχει εξηγήσει ο κ. Αγαπάκης, γενικά θεωρούνται ασφαλείς όταν οι δρόμοι, που συμβάλουν σε αυτούς πέφτουν κάθετα. Όταν κάποιοι δρόμοι όπως στην περίπτωση του κόμβου Κριτσάς, πέφτουν εφαπτομενικά, τότε δημιουργούνται θέματα ορατότητας των εισερχομένων και δεν έχουν πάντα το ίδιο επίπεδο ασφάλειας.

Η μελέτη αξιολόγησης αυτή πέρασε και τότε από το Τεχνικό Συμβούλιο του ΟΑΚ, η σύνταξη ωστόσο της μελέτης για τα φανάρια, από την πλευρά της σύνθεσης της μελέτης χρονοπρογράμματος (για το τί χρόνους θα έχει το ένα φανάρι κλπ.) τότε δεν προχώρησε από τη στιγμή που και η πλήρης πίστωση του έργου δεν ήταν εξασφαλισμένη.

Αυτό που επί της ουσίας άλλαξε στο παρόν έργο και το θέμα προχώρησε στο επόμενο στάδιο, είναι ότι το έργο αυτό των φαναριών έλαβε πλήρη και εξασφαλισμένη πίστωση, μετά και την αναθεώρηση των Σ.Α.Ε. (Συλλογικές Αποφάσεις Έργων). Μέσω αυτής αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του συνολικού έργου (στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) με τίτλο «Ηλεκτροφωτισμός των γεφυρών στην περιοχή Άγιος Νικόλαος-Καλό Χωριό και φωτεινή σηματοδότηση του κόμβου Κριτσάς».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα