Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠροτάσεις με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη

Προτάσεις με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Το Δίκτυο ενημέρωσης για τον καιρό και το κλίμα (climatebook), με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Κρήτη, προτείνει λύσεις για την καλύτερη προετοιμασία των αρμόδιων δημόσιων αρχών στο άμεσο μέλλον. Οι επτά προτάσεις αφορούν ενέργειες και πρωτοβουλίες οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη προετοιμασία όλων μας εν όψει τέτοιων φαινομένων:

1) Επιχειρησιακή αξιοποίηση ερευνητικών μοντέλων πρόγνωσης: Αγνοείται εμφατικά  η επιστημονική γνώση, η οποία προέρχεται από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό ιστό της χώρας.

2) Δημιουργία μόνιμης task force (ομάδα κρούσης): Η επιστημονική ομάδα και οι φορείς, που την αποτελούν, θα υποστηρίζουν με τις υπηρεσίες τους την καλύτερη προετοιμασία απέναντι στις φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με τον καιρό.

3) Ολοκληρωμένη και άμεση ενημέρωση των περιφερειακών και τοπικών αρχών: Θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι διοικητικές δομές και ο τρόπος λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας σε περιφερειακό επίπεδο.

4) Ενσωμάτωση καινοτομίας στις επιχειρησιακές αποφάσεις: Η πρόοδος της μετεωρολογίας τα τελευταία χρόνια και η βελτίωση των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης καιρού επιτρέπει να έχουμε ακόμα πιο εξειδικευμένα μετεωρολογικά προϊόντα.

5) Επενδύσεις σε δίκτυα: Είναι απαραίτητη η επέκταση/πύκνωση δικτύων παρακολούθησης τόσο με μετεωρολογικά ραντάρ, όσο και με μετεωρολογικούς σταθμούς, όργανα και αισθητήρες που επιτρέπουν την παρακολούθηση των φαινομένων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

6) Διαμόρφωση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σε τοπικό επίπεδο: Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι εργαλεία και υπηρεσίες, τα οποία συμβάλλουν στη μετουσίωση της γνώσης και της πληροφόρησης σε αποφάσεις.

7) Εκπαίδευση και αξιοποίηση εθελοντικών ομάδων: Είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί οργανικά η δράση των εθελοντικών ομάδων, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου και να εκπαιδευθούν αυτές στη χρήση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.

¡ Συμπερασματικά, αναφέρεται, η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών δεν μπορεί να γίνεται με αποσπασματικά μέτρα και με ξεπερασμένες μεθοδολογίες. Οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε ότι η επιστημονική γνώση σε συνθήκες κλιματικής κρίσης συνιστά ένα πολύτιμο εργαλείο το οποίο είναι σε θέση να βοηθήσει αποτελεσματικά την άμυνά μας απέναντι στα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα. Οφείλουμε, συνεπώς, να την αξιοποιήσουμε άμεσα.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα