Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΖητήθηκε η εκπόνηση μελετών για το Πρότυπο ΕΠΑΛ Νεάπολης

Ζητήθηκε η εκπόνηση μελετών για το Πρότυπο ΕΠΑΛ Νεάπολης

Από

Ημερομηνία

Συνδρομή από την αναπτυξιακή εταιρεία Τ.Α. «Δαίδαλος» ζήτησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου προκειμένου να προχωρήσει σε σύνταξη σειράς μελετών που θα απαιτηθούν για την αναβάθμιση και συμπλήρωση της υποδομής σε δίκτυα και λειτουργικούς χώρους του κτιρίου που στεγάζει το Πρότυπο ΕΠΑΛ Νεαπόλεως. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση σημαντικού ύψους χρηματοδότησης μέχρι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, για αυτό το σκοπό.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο  Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, ο διευθυντής και ο τεχνικός προϊστάμενος της «Δαίδαλος», η Διευθύντρια Μελετών του Δήμου Μαρία Πρατσινάκη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιάννης Στεφανάκης, ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ Νεαπόλεως Γιάννης Κουτάντος, ο Υποδιευθυντής του Εργαστηριακού Κέντρου Νεκτάριος Κοντολαιμάκης. Επίσης συμμετείχε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αγίου Νικολάου Βασίλης Ορφανάκης.

Ο Δήμαρχος δήλωσε σχετικά με το θέμα, στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Η σύσταση του Πρότυπου ΕΠΑΛ Νεαπόλεως προκάλεσε δυνατότητα ισχυρής χρηματοδότησης των νέων δομών της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Η αρχική υπόδειξη από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) ήταν ότι οι μελέτες αυτές θα γίνονταν κεντρικά. Σε πρόσφατη ενημέρωση των διευθυντών των Προτύπων ΕΠΑΛ διευκρινίστηκε ότι τελικά οι μελέτες αυτές θα πρέπει να εκπονηθούν από τους δήμους, όπου υπάγονται οι αντίστοιχες δομές. Τούτο, λόγω της γνωστής αποστελέχωσης των Υπηρεσιών του Δήμου, είναι δύσκολο και μάλιστα εντός ασφυκτικών προθεσμιών, όπως τέθηκαν. Γι’ αυτό και ζητήσαμε τη βοήθεια της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Δαίδαλος» με την οποία συνεργαζόμαστε και για τη μελέτη φωτισμού της Σπιναλόγκας».

Οι μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν αφορούν αναβάθμιση του κτιρίου (θερμομόνωση, ηχομόνωση, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, ανακαίνιση αίθουσας εκδηλώσεων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, περίφραξη και ηλεκτρομηχανολογικά – δίκτυα και εγκαταστάσεις). Θετικό είναι το γεγονός ότι ο Δήμος διαθέτει πλέον πλήρη φάκελο αποτύπωσης κάθε σχολικού κτιρίου και ο «Δαίδαλος» παρέλαβε σχετικό αντίγραφο.

 

Τρομερή πίεση χρόνου

Στη συνάντηση που έγινε συζητήθηκαν τι χρειάζεται να γίνει και οι μελέτες που απαιτούνται. «Δυστυχώς υπάρχει τρομερή πίεση χρόνου και υπάρχει σοβαρή αμφιβολία αν καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε. Είχα πριν επικοινωνήσει με τους αρμόδιους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στους οποίους εξήγησα ότι απαιτείται τουλάχιστον ένα τετράμηνο να γίνουν οι μελέτες. Αντίστοιχη άποψη εξέφρασαν και παράγοντες άλλων δήμων με τους οποίους επικοινωνήσαμε», είπε ο κ. Ζερβός.

Ο Δήμαρχος είπε ότι επικοινώνησε ήδη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη από τον οποίο ζήτησε οικονομική συνδρομή για την κάλυψη της δαπάνης των μελετών, αφού δεν προβλέπεται η δυνατότητα άντλησης χρημάτων από το 1,2 εκατ. που αφορούν μόνο υλοποίηση των υποδομών και όχι των μελετών… Ο Περιφερειάρχης ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα.

Να σημειώσουμε ότι στο κτίριο του ΕΠΑΛ Νεαπόλεως, συστεγάζονται σήμερα, το ΕΠΑΛ (Β’ και Γ’ Τάξεις), το Πρότυπο ΕΠΑΛ (Α’ Τάξη), το Εργαστηριακό Κέντρο, το Γενικό Λύκειο και στον περιβάλλοντα χώρο, σε προκατασκευασμένες αίθουσες, στεγάζεται το Γυμνάσιο. Ο Δήμος σε προηγούμενη φάση είχε πραγματοποιήσει ορισμένες παρεμβάσεις, αλλά, σίγουρα, ως ένα κτίριο μισού αιώνα και πλέον, απαιτεί μεγαλύτερης κλίμακας εκσυγχρονισμό.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα