Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠροτάσεις για χρήση του υδρογόνου στην Κρήτη

Προτάσεις για χρήση του υδρογόνου στην Κρήτη

Από

Ημερομηνία

«Ευρωπαϊκή και Ελληνική Στρατηγική για το Υδρογόνο- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και οργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Υδρογόνου.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι Περιφέρειες Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και η Επιτροπή για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Υδρογόνου, ο ρόλος της Ελλάδας ως «ενεργειακού κόμβου υδρογόνου» και η Ελληνική Στρατηγική Υδρογόνου, την οποία ανέπτυξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Χατζημαρκάκης. Αναφέρθηκε στη σημασία και στην αξία που αποκτά το υδρογόνο ως φιλικό καύσιμο για τα επόμενα χρόνια και την δυνατότητα που αποκτά ως προοπτική για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικά για την Ελλάδα που μπορεί να καταστεί κόμβος.

Μάλιστα για την Κρήτη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η πρόταση HY-CRETE που περιλαμβάνει τη διακίνηση του επισκέπτη -τουρίστα χωρίς εκπομπές CO2. Με αφετηρία 8 αεροδρόμια της Ευρώπης, όπου τα αεροπλάνα δεν θα εκπέμπουν CO2 επειδή θα χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα που θα παράγονται από υδρογόνο και εν συνεχεία θα διακινούνται με αυτοκίνητα υδρογόνου και θα διαμένουν σε ξενοδοχεία που θα καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με Υδρογόνο.

Εκ μέρους της Κρήτης για την αξιοποίηση της χρήσης του υδρογόνου ως προτεραιότητα στην ενεργειακή ατζέντα, μίλησε ο Γιώργος Αλεξάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Εντεταλμένος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται και πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση των εναλλακτικών καυσίμων, ειδικά για το υδρογόνο. Η Κρήτη διατηρεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον για νέες υποσχόμενες φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες, όπως η αξιοποίηση του υδρογόνου. Η χρήση εναλλακτικών καυσίμων οφείλει να είναι προτεραιότητα στην ενεργειακή μας ατζέντα», ανέφερε στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκή και Ελληνική Στρατηγική για το Υδρογόνο- Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο Γιώργος Αλεξάκης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης και τον Σταύρο Αρναουτάκη Περιφερειάρχη Κρήτης στάθηκε στην ευκαιρία της αξιοποίησης των εναλλακτικών καυσίμων σε όλους τους τρόπους Μεταφορών. «Η διάδοση των οχημάτων μηδενικών εκπομπών και των συναφών υποδομών (παραγωγής, αποθήκευσης, διανομής κλπ.) πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά σε όλα τα τμήματα της αγοράς οχημάτων, τις οδικές μεταφορές αλλά εξίσου, και σε άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές», επεσήμανε.

 

Συμπληρωματικές δράσεις

Ο Γιώργος Αλεξάκης εμπλούτισε την πρόταση με συμπληρωματικές δράσεις πρακτικών εφαρμογών υδρογόνου που μπορούν να υλοποιηθούν στο νησί της Κρήτης:

Πρατήρια- Υδρογονάδικα κατά μήκος του ΒΟΑΚ και στα αεροδρόμια Χανίων- Καστελίου. Λεωφορεία, mini bus στην πόλη του Ηρακλείου. Οι 3.000 νέες φοιτητικές κατοικίες να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους από Υδρογόνο. Ο μεγαλύτερος ελληνικός στόλος ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που βρίσκεται στην Κρήτη, μπορεί να κινείται με Υδρογόνο. Η Χωροθέτηση των νέων Βιοτεχνικών και Επιχειρηματικών Πάρκων κοντά στο νέο Αεροδρόμιο Καστελίου και στο Αρκαλοχώρι μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους από Υδρογόνο. Λιμάνια, στο Λιμάνι Ηρακλείου στους γερανούς, στα κλαρκ και στα σκάφη. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει υποβάλει πρόταση για ηλεκτροκίνηση πλοίων για Χρυσή με Υδρογόνο που θα παράγεται στον Αθερινόλακκο. Το Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Κρήτης στο Καστέλι μπορεί να καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του από Υδρογόνο.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα