ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΕγκρίθηκε το πρόγραμμα του Δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων...

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα του Δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Από

Ημερομηνία

Ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Ως γνωστόν, οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση για την περιοδική σύνταξη και υποβολή -προς έγκριση στο Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών -επιχειρησιακού προγράμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις αναγκαίες δράσεις για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους στην κατεύθυνση της ευζωίας και της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, εντός των διοικητικών ορίων τους. Πρέπει να συνοδεύεται από προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων που απαιτούνται για την υλοποίησή του καθώς και από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης. Η χρηματοδότηση των Δήμων δύναται να εξαρτάται από την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής των εγκεκριμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων και των εν γένει δράσεων κάθε δήμου.

Το ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης αδέσποτων ζώων περιλαμβάνει -κατ’ ελάχιστο σε δωδεκάμηνη βάση- την περισυλλογή, την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή των ζώων στο ΕΜΖΣ, την στείρωση, την εύρεση αναδόχου και την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες.

Για το Δήμο Σητείας -μέσω Συμφωνητικού Συνεργασίας του Δήμου με το Σύλλογο Προστασίας Ζώων Συντροφιάς «Η Αλληλεγγύη»- η μέριμνα για την περισυλλογή, η παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ, η στείρωση, η εύρεση αναδόχου και υιοθεσία τους, έχει αποδοθεί στο φιλοζωικό σύλλογο.

 

Οι δράσεις

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2023 -του οποίου την υλοποίηση θα παρακολουθεί η αρμόδια συσταθείσα Πενταμελής Επιτροπή- προβλέπει διάφορες δράσεις:

– Παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς του Δήμου (12.000 ευρώ). Πρόκειται κυρίως για υπηρεσίες στείρωσης, εμβολιασμού, σήμανσης και καταγραφής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου.

– Επίσης την προμήθεια ζωοτροφών (25.000 €) για την τροφοδοσία των ταϊστρών που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία του Δήμου και για την κάλυψη των αναγκών του καταφυγίου καθώς και των εθελοντών -αναδόχων που φιλοξενούν ζώα συντροφιάς.

– Ακόμα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιλαμβάνει την παραχώρηση δημοτικού χώρου σε εθελοντές κτηνιάτρους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την υλοποίηση στειρώσεων δωρεάν και την καταγραφή στην διαδικτυακή βάση δεδομένων των ζώων.

-Απόδοση επίσης, εποχιακού υπαλλήλου για την αποκλειστική απασχόληση του με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (έχει ήδη ξεκινήσει).

– Δημιουργία μητρώου εθελοντών και αναδόχων και διοργάνωση ημερίδας με ενδεικτικό θέμα τη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, την σημασία της στείρωσης στην υγεία και την ιδιοσυγκρασία των ζώων συντροφιάς.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα