Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑνάπτυξη ενεργειακών ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου που θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως...

Ανάπτυξη ενεργειακών ανεμόμυλων στο Οροπέδιο Λασιθίου που θα μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του τόπου

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου συμπράττουν στο ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται στην περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου με επίκεντρο την ανάπτυξη ενεργειακών ανεμόμυλων.

Στο πλαίσιο αυτό παραδόθηκε ο πρώτος ανεμόμυλος με βάση τις προδιαγραφές από την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στα τρία μέρη που είχε υπογραφεί από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ Νίκο Κατσαράκη και το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, για την εκτέλεση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Διεπιστημονική διερεύνηση για τη δυνατότητα ανάπτυξης ενεργειακών ανεμόμυλων λασιθιώτικου τύπου στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου Μαρία Χανιωτάκη -Μυλωνάκη, επεσήμανε με αφορμή την παράδοση του πρώτου ανεμόμυλου ότι «το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης. Περιλαμβάνει την δοκιμή του Ενεργειακού ανεμόμυλου λασιθιώτικου τύπου, τόσο στους πιστοποιημένους χώρους δοκιμών της μονάδας Αιολικής Ενέργειας του ΕΛΜΕΠΑ, όσο και στις συνθήκες του οροπεδίου Λασιθίου, όπως αυτή η πρώτη που κάναμε με δοκιμή στον εγκατεστημένο μύλο».

 

Το σύστημα

Για το έργο αυτό θα κατασκευαστούν οκτώ συνολικά ηλεκτροπαραγωγοί μύλοι, ούτως ώστε να δοκιμαστεί η τεχνολογία αυτή σε καιρικά φαινόμενα και θέσεις με κατάλληλο αιολικό δυναμικό, όπου θα τοποθετηθούν μελλοντικά τέτοιοι μύλοι στο πλαίσιο της μαζικής παραγωγής και χρήσης τους. Ο αριθμός των μύλων που θα εγκατασταθούν θα προκύψει από τον ορισμό των σημείων εγκατάστασης με τη συνεργασία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και του εργαστηρίου Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του ΕΛΜΕΠΑ.

Ο επικεφαλής του έργου καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΛΜΕΠΑ Δημήτρης Χρηστάκης, Διευθυντής του εργαστηρίου σύνθεσης ενεργειακών συστημάτων, τόνισε πως κεντρικός στόχος του εργαστηρίου αυτού κατά τα τελευταία 35 χρόνια είναι η μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας της ηλεκτρικής ενέργειας από τους χρήστες της. Ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη αυτού το στόχου αποτελεί η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Οροπεδίου και ΕΛΜΕΠΑ με τίτλο «Διεπιστημονική διερεύνηση για τη δυνατότητα ανάπτυξης ενεργειακών ανεμόμυλων Λασιθιώτικου τύπου στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει συμφωνηθεί, κατά την διερεύνηση αυτή θα εξεταστεί αν η ήδη αναπτυχθείσα διεπιστημονική εργαστηριακή τεχνογνωσία του ΕΛΜΕΠΑ μπορεί να εγκατασταθεί στις σύγχρονες συνθήκες του Δήμου Οροπεδίου του Λασιθίου και να δοκιμαστεί ως προς την τεχνική, την κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική εφαρμοσιμότητά της στον δήμο αυτό.

Τελικός προτεινόμενος στόχος του Εργαστηρίου Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων είναι η ολοκλήρωση ενός Συστήματος Ανανεώσιμης Εγγυημένης Ισχύος (ΣΑΕΙ) στον Δήμο του Οροπεδίου Λασιθίου ικανού να καλύψει όλες τις ανάγκες των κατοίκων του και των επισκεπτών τους στις συνήθεις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας και στην αυτοκίνηση.

Η προγραμματική αυτή σύμβαση αποτελεί ένα πρώτο βήμα από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο του Οροπεδίου Λασιθίου προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ο ανεμουργός

Βασικό στοιχείο στην σύνθεση αυτού του ΣΑΕΙ αποτελεί ο Ηλεκτροπαραγωγός Ανεμόμυλος του Εργαστηρίου Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του ΕΛΜΕΠΑ που έχει σχεδιαστεί και δοκιμάζεται στο ΕΛΜΕΠΑ με τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης μικρής ανεμογεννήτριας και τη μορφή του παραδοσιακού ανεμόμυλου που εμφανίστηκε στο οροπέδιο του Λασιθίου στα τέλη του 19ου αι. από τον εθνικό ήρωα και σπουδαίο μηχανικό, τον Εμμανουήλ Παπαδάκη και τους συνεργάτες του.

«Η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης συμβάλει στην δοκιμή της ανάπτυξης του Ανεμουργού σε προϊόν ευρείας χρήσης με κοινωνική και παιδευτική λειτουργία και οικονομική απόδοση για την ολοκλήρωση ΣΑΕΙ στο Λασίθι. Η ολοκλήρωση, βέβαια, του έργου αυτού, απαιτεί σημαντικά επόμενα βήματα και εφαρμογή ενεργειακής πολιτικής στοχεύουσας στην μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας από τους χρήστες της στον τόπο τους και σε κοινωνικό πλαίσιο αντάξιο αυτού που οραματίστηκε ο Εμμανουήλ Παπαδάκης ή Σπιρτοκούτης», όπως εξηγεί η κ. Χανιωτάκη.

 

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα