Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΥψηλή θα είναι η παραγωγή ελαιολάδου

Υψηλή θα είναι η παραγωγή ελαιολάδου

Από

Ημερομηνία

Στην εξέλιξη της συγκομιδής της ελιάς και στην ποιότητα του ελαιολάδου σε συνάρτηση με τις δακοπροσβολές που παρατηρούνται, αναφέρεται σε οδοιπορικό του το Olivenews. Πρώτο και πιο σημαντικό συμπέρασμα, σημειώνεται, είναι η προσδοκία -να κάνουμε λιτανεία, λένε πολλοί- να έρθουν επιτέλους τα χειμωνιάτικα κρύα.

* Για την Π.Ε. Λασιθίου αναφέρεται ότι κατά τόπους εντοπίζονται προβλήματα δακοπροσβολών. Ο κύριος όγκος της συγκομιδής αναμένεται να συγκεντρωθεί το επόμενο διάστημα, όταν και θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα αναφορικά με την ποιότητα των ελαιολάδων. Τα μηνύματα που έρχονται από την καρποφορία είναι πολύ αισιόδοξα και αναμένεται να μεταφραστούν σε μια υψηλή παραγωγή ελαιολάδου τη φετινή χρονιά. Γενικότερα, τα ζητήματα των δακοπροσβολών αφορούν τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές κατά κύριο λόγο, όμως η αναλογία των καρπών που είναι προσβεβλημένη δείχνει ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά η παραγωγή, γιατί ποσοτικά τουλάχιστον, όλο το νησί κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

* Ειδική αναφορά γίνεται σε δύο βασικά θέματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κόσμου του ελαιολάδου στο νησί της Κρήτης. Από τη μία πλευρά είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, με τις αμοιβές να κυμαίνονται από 45 έως και 60 € σε ορισμένες περιπτώσεις, με έναν μέσο όρο κοντά στα 50 €, ενώ η πλειονότητα των εργατών δεν είναι ειδικευμένοι.

* Από την άλλη πλευρά, το ενεργειακό κόστος προβληματίζει έντονα τους ελαιουργούς, το οποίο έχει οδηγήσει τους περισσότερους σε αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος κατά 1-2% συγκριτικά με πέρυσι.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα