Μπορεί να μην το εκφράζει άμεσα και ευθέως, όμως ο δικηγόρος Μανόλης Γ. Μενεγάκης, εμμέσως πλην σαφώς διατυπώνει στη σημερινή συνέντευξή του στην ΑΝΑΤΟΛΗ, με πιο σαφή τρόπο, το ενεργό ενδιαφέρον του να αναμιχθεί στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Αγίου Νικολάου στις ερχόμενες εκλογές. Η ΑΝΑΤΟΛΗ τον ρώτησε ευθέως, αν σχεδιάζει να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος και να κατεβάσει δημοτικό συνδυασμό. Απέφυγε την ευθεία απάντηση, πιθανόν γιατί είναι ακόμη αρκετά νωρίς και όπως αφήνει να εννοηθεί, δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο σήμερα, με την αποστασιοποίηση και αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά, να συγκροτήσει κανείς ένα δημοτικό συνδυασμό… Τονίζει όμως ότι στόχος της δικής του ανάμιξης στα δημοτικά πράγματα είναι η «ανάληψη πρωτοβουλίας για συνεργασία», που εμείς το «μεταφράζουμε» ως πρόσκληση σε πολίτες που μοιράζονται αντίστοιχες αξίες, επιδιώξεις και όραμα, να «συνασπιστούν» σε μια κίνηση – συνδυασμό, ώστε να αποφευχθεί η πολυδιάσπαση που διακρίνεται στον δημοτικό ορίζοντα, διακυβεύοντας τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση, τη συνεργασία και κοινή προσπάθεια για να πάει ο τόπος μπροστά, από την επόμενη μέρα των δημοτικών εκλογών.
Με τη συνέντευξή του ο Μαν. Μενεγάκης λαμβάνει όμως σαφή θέση και για πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα του Δήμου μας και που εν πολλοίς προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Κύριε Μενεγάκη, με απανωτά άρθρα σας στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχηματίσαμε ως κοινή γνώμη, την εντύπωση ότι ήταν μια στοχευμένη παρέμβαση, με την οποία επιδιώξατε από τη μια, να αφυπνίσετε τον κόσμο του Αγίου Νικολάου και παράλληλα να δώσετε ένα προσωπικό πολιτικό στίγμα, με φόντο τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Στο τελευταίο, μάλιστα μιλήσατε για ένα Δήμο – αμαξοστοιχία και απευθύνατε μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς, πρόσκληση για επιβίβαση σε όποιους επιθυμούν ένα κοινό ταξίδι, κινούμενοι στις ράγες μιας δημοτικής αρχής, όπως την περιγράψατε, με μηχανοδηγό εσάς τον ίδιο, αν καταλάβαμε καλά. Εχει ενδιαφέρον να μας πείτε, αν καταφέρατε να γοητεύεστε πολλούς και τους πείσατε να συνταξιδέψετε. Με άλλα λόγια, έχετε αποφασίσει να θέσετε υποψηφιότητα ως δήμαρχος κατεβάζοντας δικό σας συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές;
ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΕΝΕΓΑΚΗΣ :Το ωφέλιμο για την τοπική μας κοινωνία είναι να αντιληφθεί, με ποιόν τρόπο μπορεί να συνδράμει ώστε να έχει ο τόπος μας μια αποτελεσματικότερη διοίκηση και να δημιουργήσει μια προοπτική για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Δεν είναι, λοιπόν, πρωταρχικής σημασίας να κατεβάσω έναν δικό μου συνδυασμό και να τεθώ αυτόκλητα υποψήφιος μνηστήρας του δημαρχιακού θώκου. Είναι γεγονός ότι οι συμπολίτες μας έχουν απογοητευτεί, έχουν αποστρέψει το ενδιαφέρον τους για τα κοινά και περιορίζονται στις προσωπικές τους υποθέσεις. Δηλαδή, υπάρχει διάσπαση στην κοινωνία μας και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι, όπως δεν υπάρχει έθνος χωρίς εθνική συνείδηση, έτσι δεν υπάρχει και κοινωνία χωρίς κοινωνική συνοχή.
Οι μέχρι σήμερα νοοτροπίες και παγιωμένες τακτικές που επιβάλλει το τοπικό σύστημα επιρροής, με τις κούφιες μεγαλοστομίες, τα γενικόλογα και την τοξικότητα που παρατηρείται συνήθως κατά την προεκλογική περίοδο, πρέπει να αλλάξουν. Αυτό που χρειάζεται είναι η νέα δημοτική αρχή να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σύνθεσης απόψεων, για την πορεία ανάπτυξης του τόπου.
Καμία προσπάθεια δεν πρόκειται να πετύχει αν δεν γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και κυρίως αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις αλλά και οι αξίες πάνω στις οποίες θα εδραστεί, για να μπορέσει να θεμελιωθεί το ενδιαφέρον των συμπολιτών για το δήμο. Πρέπει στην παρούσα φάση να γίνει η κατάλληλη καλλιέργεια, ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη που χρειάζεται, για να υπάρξει αποτέλεσμα. Η όλη μου λοιπόν αγωνία αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ανάληψη πρωτοβουλίας για συνεργασία, όχι μόνο από μένα ατομικά, αλλά και από πολλούς άλλους συμπολίτες που έχουν ενδεχομένως μεγαλύτερη κοινωνική επιρροή ή και περισσότερες δυνατότητες.
- Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείτε να αναμιχθείτε στα αυτοδιοικητικά πράγματα. Θυμόμαστε την κίνηση που είχε ξεκινήσει (το 2014) μια ομάδα πολιτών, ανάμεσά τους και σεις, η οποία όμως τελικά δεν κατάφερε να συγκροτήσει συνδυασμό και να κατέβει στις δημοτικές εκλογές για το Δήμο Αγίου Νικολάου. Έχουν αλλάξει και σε τι οι συνθήκες από τότε, ώστε να επιδιώκεται μια νέα εμπλοκή στην επόμενη εκλογική μάχη στο Δήμο μας;
Μ.M. Νομίζω ότι εδώ πρέπει να προβληματιστούμε διότι έχω την πεποίθηση ότι αν αυτή η πρωτοβουλία γινόταν πράξη τα αποτελέσματα για τον δήμο μας θα ήταν πολύ καλύτερα. Όμως εκείνη την εποχή δεν υπήρχε η κρίση στα δημοτικά μας πράγματα, δεν είχε προηγηθεί η οικονομική και πανδημική κρίση ούτε υπήρχε διεθνής εμπόλεμη κατάσταση όπως υπάρχει σήμερα, δηλαδή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνει αντιληπτή αυτή η ανάγκη σύμπραξης και συνεργασίας από την τοπική μας κοινωνία. Τώρα είναι πιο ώριμα τα πράγματα.
- A. Για ελάχιστους ψήφους (λιγότερους από 20) μετά από έναν καλό προεκλογικό αγώνα στις εκλογές για την Περιφέρεια Κρήτης, αν και σχεδόν λάβατε 3000 σταυρούς δεν καταφέρατε να εκλεγείτε ως περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη. Τί σας άφησε ως εμπειρία η δοκιμασία και το αποτέλεσμα εκείνης της μάχης;
Μ.M. Σίγουρα κάθε εμπειρία είναι θετική αν θελήσεις να διδαχθείς από αυτήν. Και ήταν πολύ τιμητική η υποστήριξη που μου προσέφεραν οι συμπολίτες μας. Ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, τα περιφερειακά, έχουν κοινά αλλά και διαφορές με τα δημοτικά. Στα περιφερειακά και στα δημοτικά η προσωπική παρουσία του καθενός παίζει σημαντικό ρόλο. Στα δημοτικά είναι κοινή συνείδηση ότι αυτό που προέχει είναι η ενότητα της τοπικής κοινωνίας. Οι επιτυχημένοι δημοτικοί συνδυασμοί είναι συνήθως εκείνοι που έχουν ένα ανεξάρτητο πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα παρά την πολιτική καταγωγή και τις προτιμήσεις των υποψηφίων για να μπορεί να χαραχτεί μια ελπιδοφόρα πορεία για την εξέλιξη του τόπου, όπως τον οραματίζεται η τοπική μας κοινωνία.
- A. Ο πατέρας σας είχε εκλεγεί δυο φορές Δήμαρχος Αγίου Νικολάου. Το όνομα, τελικά, βοηθά ή βαραίνει, τον νέο που θέλει να δοκιμαστεί στον πολιτικό στίβο της Αυτοδιοίκησης; Τι άποψη έχετε για τα… πολιτικά τζάκια;
Μ.M. Η οικογένεια είναι ο πυρήνας της κοινωνίας. Από εκεί προερχόμαστε και αυταπόδεικτα επηρεαζόμαστε ποικιλοτρόπως από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε. Πράγματι στην οικογένειά μας υπάρχει παράδοση κοινωνικής προσφοράς και ενασχόλησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά αυτή η ενασχόληση είχε, όπως απέδειξε η ιστορία της οικογένειάς μου, πνεύμα ανιδιοτελούς προσφοράς και υπηρεσίας στον τόπο. Γεγονός είναι ότι αυτή η παράδοση μεταδίδει το «μικρόβιο» του ενδιαφέροντος για τα κοινά και ειλικρινά θλίβομαι όταν βλέπω άλλους τόπους να προοδεύουν και εμείς να υστερούμε. Όταν στην οικογένειά σου κάποιοι έχουν ασχοληθεί με τα κοινά, αυτό δημιουργεί μια εμπειρία που μπορούν να σου μεταδώσουν άνθρωποι δικοί σου με αμεσότητα, οι οποίοι σε βοηθούν ανιδιοτελώς. Έτσι μαθαίνεις από όσα λανθασμένα και όσα σωστά έγιναν και η γνώση αυτή εμπλουτίζει την δίκη σου προσωπικότητα.
- A. Τί πιστεύετε είναι εκείνο που λείπει από τη σημερινή δημοτική αρχή, που κρατά «πίσω» το Δήμο. Είναι η κούραση, είναι ιδιοτέλεια, είναι βαρίδια από δουλείες, επιταγές προς εξόφληση, εμμονές, ναρκισσισμός και λαϊκισμός που καταλήγουν σε μεγάλα λόγια και ανέφικτες προτάσεις, όπως αναφέρατε σε ένα από τα τελευταία άρθρα σας; Το σκηνικό, όπου μια δημοτική αρχή βάζει στο συρτάρι τα σχέδια της προηγούμενης για τον τόπο, θέλοντας να σχεδιάσει εκείνη εκ νέου, με το πρόσχημα ότι υλοποιεί το πρόγραμμα για το οποίο οι δημότες της έδωσαν τη νίκη στις εκλογές, είναι γνώριμη επωδός. Εσείς τι θα κάνετε ως επόμενος δήμαρχος;
Μ.M. Ο Δήμος ως αρχή του τόπου πρέπει να πείθει και να επιβάλει αποφάσεις και επιλογές και έχει αρμοδιότητα σε καθετί που αφορά τον δημότη. Πρέπει να αναλογιστούμε την διάκριση της επιβολής της προσωπικής μου άποψης αντί της υποχρέωσης για την εφαρμογή μιας αποκρυσταλλωμένης θέσης μετά από ώριμη ανταλλαγή απόψεων, καλοπροαίρετο διάλογο καλόπιστη συνεργασία και διαφάνεια. Αυτό οδηγεί στην ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμου. Επομένως, η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να αναβαθμιστεί ως μονάδα σύνθεσης, διαλόγου και χάραξης πολιτικής και όχι να απαρτίζεται από κλειστούς πυρήνες τυπικής επικύρωσης των προθέσεων του δημάρχου.
Τα σχέδια της προηγούμενης δημοτικής αρχής, όλων των προηγουμένων δημοτικών αρχών αποτελούν την κληρονομιά της νέας δημοτικής αρχής. Δεν μπορεί κανείς να αποποιηθεί την κληρονομιά του, όπως δεν μπορεί να μην λάβει ο σκυταλοδρόμος την σκυτάλη. Όποιος το επιχείρησε ζημίωσε τον δήμο. Τα έργα αυτά οφείλουμε να τα φροντίζουμε, να τα συντηρούμε, να τα βελτιώνουμε και να προωθούμε την ολοκλήρωσή τους. Έτσι θα μπορούσε να εξελιχθεί ο τόπος μας μεθοδικά, με την συμπαράσταση όλων μας.
- A. Tί θα μετρήσει για σας την επομένη μιας νίκης σας στις εκλογές, για το εκτελεστικό σχήμα διοίκησης του Δήμου; Ως σήμερα, το βασικό κριτήριο του χρίσματος σε θέσεις ευθύνης και μάλιστα στις αμειβόμενες, μετρούσε η προίκα σε ψήφους που πήρε ο καθένας, για να γίνει αντιδήμαρχος, πρόεδρος σε οργανισμό ή δημοτική επιχείρηση ή πρόεδρος του Δ.Σ.
Μ.M. Είναι καθοριστικό, ότι γι’ αυτό τον λόγο επιμένω στις αξίες για να εδραστεί αυτή η πρωτοβουλία και να καρποφορήσει. Πρέπει να υπερβούμε αυτές τις παλιές νοοτροπίες και ο καθένας που θα συμμετάσχει σ’ αυτήν την πορεία να αναλογιστεί τον διαθέσιμο χρόνο και τις δυνατότητές του για να αναλάβει με ευθύνη την θέση στην οποία μπορεί να προσφέρει το μέγιστο δυνατόν. Θέλησα να ενεργοποιήσω τη διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά από τους συμπολίτες μας γιατί την έχει ανάγκη ο δήμος. Ας αναλογιστεί ο καθένας, όχι τι πρέπει να κάνει ο δήμος γι’ αυτόν αλλά τι μπορεί να προσφέρει κι αυτός στο κοινό καλό, γιατί μέσα από αυτή την προσπάθεια θα ευνοηθεί, ως επακόλουθο, και το καλώς εννοούμενο προσωπικό συμφέρον.
- A. Καθολικό: Γιατί, πιστεύετε, κανείς δήμαρχος ως σήμερα, δεν άγγιξε στην μοναδικής ομορφιάς και σημασίας περιοχή, αφήνοντάς την αδιαμόρφωτη και αναξιοποίητη απεμπολώντας μάλιστα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των δημοτών επί της απαλλοτριωμένης ζώνης του Καθολικού; Ποια βήματα πρέπει να γίνουν για την κατοχύρωση της;
Μ.M. Στην αρμοδιότητα του δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου περιήλθε το έτος 2012. Όντως δεν είχε γίνει ουσιαστική επέμβαση μέχρι σήμερα σε αυτήν την περιοχή. Οι ανάγκες του δήμου σε άλλους τομείς ήταν περισσότερο επείγουσες και επιτακτικές. Η σημερινή δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη τα περισσότερα από τα χρόνια, που ο δήμος έχει την αρμοδιότητα, δεν έχει προχωρήσει σε κάποια πρόταση. Εκ των πραγμάτων θα ασχοληθούν με αυτό οι επόμενοι.
Παρά τις αμφισβητούμενες προσπάθειες της σημερινής δημοτικής αρχής, η χερσαία ζώνη των 50 μ. όπως είναι σήμερα μεταξύ της ιστορικής Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου και του Μπουρουνιού στο Καθολικό είναι πλήρως κατοχυρωμένη με ΦΕΚ προσδιορισμού της και με συντελεσμένη/πληρωμένη απαλλοτρίωση. Επιπρόσθετα, θα μπορούσε να ενταχθεί η περιοχή σε μια ζώνη προστασίας ως φυσικό λιμάνι ιδιαίτερου κάλλους.
- A. Δικαιώματα Δήμου στο μετοχικό κεφάλαιο της «BlueGr»: Τί θα πράξετε αν εκλεγείτε δήμαρχος ώστε ο Δήμος να διεκδικήσει και κατοχυρώσει να απαξιωμένα δικαιώματά του για το ανεκτίμητης αξίας ακίνητο που παραχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 σε μια ιδιωτική εταιρεία για να κτίσει το ξενοδοχείο «Minoς Beach»; Πιστεύετε ότι η εταιρεία έχει τουλάχιστον την ηθική υποχρέωση να επιστρέψει ένα ελάχιστο μέρος της υπεραξίας που κατέχει σήμερα, με παραχώρηση – πώληση του περιπτέρου του Αμμουδίου ανταλλάσσοντάς το με το μετοχικό μερίδιο του Δήμου στην εταιρεία αυτή;
Μ.Μ. Μια νέα δημοτική αρχή που θα εκλεγεί, με τις προϋποθέσεις που προανέφερα, πρέπει να επαναφέρει αυτό που είχε συμφωνηθεί το 1996. Να ανταλλάξουμε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών που κατέχει ο Δήμος στην ιδιωτική εταιρεία, με την επιστροφή σε αυτόν της ιδιοκτησίας του περιπτέρου του Αμμουδιού. Αυτό είχε γίνει τότε δεκτό και από την εταιρεία, η οποία ενοικίασε αμέσως τότε το περίπτερο στον Δήμο και είχε ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης των αξιών για να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή, αλλά δεν προχώρησε έκτοτε. Βεβαίως, μια νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να συζητήσει εκ νέου το θέμα και να επικαιροποιήσει ή τροποποιήσει την απόφασή της αλλά πάντοτε στο πνεύμα που κι εσείς λέτε.
- A. Στο Δ.Σ. συζητείται πρόταση του Δημάρχου Α. Ζερβού για μεταβολές στη χερσαία ζώνη λιμένος Αγίου Νικολάου, αποχαρακτηρίζοντας από «εμπορικό» το λιμάνι, το οποίο θα έχει μόνο τουριστική χρήση. Ποια είναι η άποψή σας στο θέμα αυτό; Δεν χρειάζεται η περιοχή εμπορικό λιμάνι;
Μ.M. Όπως ενθυμείστε, προ ολίγου χρόνου, είχε επιχειρηθεί η μείωση της χερσαίας ζώνης στο Καθολικό και μάλιστα με επιμονή του σημερινού Δημάρχου και ευτυχώς, με πρωτοβουλία της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και συμπολιτών, αυτό αποφεύχθηκε και υποχρεώθηκε ο δήμαρχος να ανακρούσει πρύμνα. Απορία προκαλεί η τωρινή σπουδή για την τροποποίηση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα με αιτιολογία η οποία, κατά την γνώμη μου, δεν ευσταθεί και στην οποία, βέβαια, αποδέχεται το πλάτος των 50 μ. της ζώνης από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου μέχρι το Μπουρούνι στο Καθολικό. Ο εμπορικός λιμένας είναι όρος πολύ ευρύτερος και χρησιμότερος του χαρακτηρισμού ενός «τουριστικού» λιμένα. Ο πρώτος εξυπηρετεί τα πάντα (εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες), ενώ ο δεύτερος μόνο τα τουριστικά σκάφη αναψυχής με τελείως διαφορετικές προδιαγραφές και αρμοδιότητες. Μπορεί σε αυτή την συγκυρία, των τελευταίων χρόνων, το λιμάνι μας να εξυπηρετεί τουριστικές δραστηριότητες και την κρουαζιέρα, αλλά αυτό δεν αναιρεί την δυνατότητα εμπορικής χρήσης ή διαμόρφωσης και επέκτασής του στο μέλλον. Τώρα μάλιστα που το Λιμενικό Ταμείο είναι Δημοτικό δεν πρέπει να το αποδυναμώσουμε μειώνοντάς του ουσιαστικά το εύρος και τις δυνατότητες παρέμβασης. Ο περιορισμός του λιμανιού σε «τουριστικό» λιμάνι, πιθανόν, θα οδηγούσε στην αμφισβήτηση της χρησιμότητας των χερσαίων ζωνών λιμένος που απέχουν περισσότερο από μια μικρή απόσταση από το υπάρχον κεντρικό λιμάνι. Ποιός ο λόγος, λοιπόν, της ανακίνησης του θέματος της χερσαίας ζώνης λιμένος, με αιτιολογία τον χαρακτήρα του λιμανιού; Νομίζω ότι για να μην δημιουργούνται υποψίες και σχόλια, ο Δήμαρχος πρέπει να αποσύρει αμέσως το θέμα από την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθεί εν ευθέτω χρόνω, από την νέα δημοτική αρχή, η οποία θα εξετάσει λελογισμένες τροποποιήσεις. Άλλωστε δεν επείγει.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ