Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠρέπει να βρεθεί λύση για το πρόβλημα του ΠΑΟΔΑΝ - αναλυτικά το...

Πρέπει να βρεθεί λύση για το πρόβλημα του ΠΑΟΔΑΝ – αναλυτικά το χρονικό της υπόθεσης

Από

Ημερομηνία

Συζήτηση γίνεται από χθες για «ακρωτηριασμό» του Δήμου, με αφορμή τις δυσάρεστες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Νικολάου με αφορμή τη δέσμευση, κατ’ αρχήν, των τραπεζικών λογαριασμών του, αλλά και των προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών του προέδρου του ΠΑΟΔΑΝ Χάρη Αλεξάκη και του πρώην προέδρου Λευτέρη Ραφαϊλάκη. Και πρόκειται ουσιαστικά για πραγματικά ακρωτηριασμό ενός ζωτικού εργαλείου του Δήμου, που διαχειρίζεται δύο εξαιρετικά σημαντικούς τομείς της κοινωνικής ζωής του τόπου: Πολιτισμό και Αθλητισμό!

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ το ζήτημα προέκυψε μετά την απόφαση της Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου της 30 Νοεμβρίου 2022 για αναγκαστική κατάσχεση των λογαριασμών του ΠΑΟΔΑΝ για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ύψους 1.024.000 ευρώ! Πρόκειται για ποσά που προέκυψαν από καταλογισμό ΕΝΦΙΑ εις βάρος δύο αθλητικών εγκαταστάσεων (δημοτικό στάδιο και κολυμβητήριο) εδώ και ένα χρόνο περίπου! Με την απόφαση της Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου που έσπευσε προς την αναγκαστική κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού του ΠΑΟΔΑΝ, «νεκρώνει» ουσιαστικά η δυνατότητά του να προχωρήσει σε οικονομικές συναλλαγές με τους προμηθευτές του ή τον προγραμματισμό εκδηλώσεων και διενέργεια προμηθειών που συνεπάγονται έγκριση αντίστοιχων δαπανών, αφού κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα αποδεσμευτεί ο λογαριασμός.

Επιπλέον, η δέσμευση και εντός των ημερών και κατάσχεση των οικονομιών του προέδρου και του πρώην προέδρου του ΠΑΟΔΑΝ, ως υπολόγων για τα οικονομικά του Οργανισμού, όπως προβλέπει η νομοθεσία,  εγείρει, και ένα τεράστιο ανθρώπινο ζήτημα, αφού εξουθενώνει οικονομικά δύο ανθρώπους που αφιέρωσαν ένα κομμάτι της ζωής τους, προσφέροντας ό,τι καλύτερο μπορούσαν, εμπλουτίζοντας τη δράση και την παραγωγή έργου του ΠΑΟΔΑΝ, έργο που αναγνωρίζεται καθολικά. Δικαιολογημένα, τα πρόσωπα αυτά διακατέχει απογοήτευση και πικρία, για την εξέλιξη αυτή.

 

Υπήρξαν δεσμεύσεις για νομοθετική ρύθμιση, αλλά…

Το παράλογο του πράγματος ξεκίνησε από το διαπιστωμένο κενό νόμου, όπως παραδέχεται και το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε, άφησε να περάσουν μήνες χωρίς να προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση. Και ολοκληρώθηκε, με τη σπουδή της τοπικής Οικονομικής Εφορίας να προχωρήσει σε βεβαίωση οφειλής ΕΝΦΙΑ, για το εντός σχεδίου πόλεως γήπεδο (που είναι και ο μεγαλύτερος φόρος) και το εκτός σχεδίου, Κολυμβητήριο.

 

Οι μισθοί του προσωπικού

Χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ Χάρης Αλεξάκης είχε συνάντηση με το προσωπικό του ΠΑΟΔΑΝ, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι υπάρχει τρόπος και η διοίκηση του Οργανισμού θα φροντίσει ώστε να μη θιγούν σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταβολή του μισθού και του δώρου Χριστουγέννων, εν όψει των εορτών.

Σήμερα, ο κ. Αλεξάκης μετέβη στο Ηράκλειο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις για το ζήτημα, για το οποίο η ΠΕΔ είχε ενημερωθεί από καιρό, όταν είχε βεβαιωθεί ο φόρος εις βάρος του ΠΑΟΔΑΝ.

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντήσει τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες πολιτικές επαφές με το Υπουργείο Οικονομικών, για το πώς μπορεί να διευθετηθεί το πρόβλημα. Την Παρασκευή, ο κ. Αλεξάκης προγραμματίζει συναντήσεις στην Κεντρική Ένωση Δήμων με τον Γ. Γραμματέα και τη νομική σύμβουλο της ΚΕΔΕ.

Ο Βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης ζήτησε ενημέρωση και ο κ. Αλεξάκης του απέστειλε σχετικό υπόμνημα με το χρονικό της υπόθεσης. Ο κ. Θραψανιώτης σκοπεύει να καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

 

Το χρονικό της υπόθεσης

Μιλώντας, χθες, στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ ξετύλιξε το χρονικό της υπόθεσης, που είχε αυτή την αναπάντεχη εξέλιξη.

Ξεκινώντας, η κυριότητα του Εθνικού Σταδίου και Εθνικού κολυμβητηρίου, που ανήκαν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, περιήλθαν στην ιδιοκτησία του ΟΝΑΔΑΝ (τότε νομικό πρόσωπο του Δήμου Αγίου Νικολάου για την διαχείριση των Αθλητικών χώρων σύμφωνα με τον Ν 2880/2001) και μεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Αγίου Νικολάου, το 2005.

Το 2011 λόγω του νόμου «Καλλικράτη», ο ΟΝΑΔΑΝ συγχωνεύτηκε, μαζί με άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου Αγίου Νικόλαου και δημιουργήθηκε ο ΠΑΟΔΑΝ, ο οποίος από τότε διαχειρίζεται τους αθλητικούς χώρους και έχει εγγράψει στο Περιουσιολόγιό του το Στάδιο και το Κολυμβητήριο.

Ο ΠΑΟΔΑΝ διαχειρίζεται όλους τους αθλητικούς χώρους του Δ. Αγίου Νικολάου, οι οποίοι -εξαιρουμένων των δύο παραπάνω- ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στον Δήμο Αγίου Νικολάου και χρησιμοποιούνται από τους συλλόγους, με δωρεάν παραχώρηση, αλλά και από το κοινό, όταν δηλώθηκαν αυτοί οι χώροι δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

Το 2018 εντάσσεται στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» η αντικατάσταση του ταρτάν του Σταδίου και η αντικατάσταση δύο πλαστικών ταπήτων, στα γήπεδα Ελούντας και Κριτσάς. Τόσο το Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισαν τη μεταβίβαση των δυο αθλητικών εγκαταστάσεων (γηπέδου και κολυμβητηρίου) από το νομικό πρόσωπο στον Δήμο, ώστε να μπορούν να υλοποιούνται έργα μεγαλύτερης κλίμακας και χρηματοδότησης, (την συντήρηση και την διαχείριση θα συνέχιζε να την έχει ο ΠΑΟΔΑΝ), μιας και ο ΠΑΟΔΑΝ δεν έχει ούτε Τεχνική Υπηρεσία ούτε την οικονομική δυνατότητα και ως εκ τούτου, πάντα παρεχόταν από τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Μέχρι τότε δεν είχε γίνει δήλωση των δύο αθλητικών χώρων στο Ε9 από τον ΠΑΟΔΑΝ.  Όταν στα πλαίσια της μεταβίβασης απαιτήθηκε η βεβαίωση ΕΝΦΙΑ δηλώθηκαν οι παραπάνω χώροι. Στην πρώτη αυτή υποβολή των Δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. δεν είχε συμπληρωθεί ο κωδικός, όπου καταχωρούνται τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ν.Π.Δ.Δ. Αποτέλεσμα της παράλειψης αυτής ήταν να προκύψει ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό ως ληξιπρόθεσμη οφειλή, μαζί με τις προσαυξήσεις (973.410, 92 €) όταν ο συνολικός ετήσιος Προϋπολογισμός του ΠΑΟΔΑΝ είναι περίπου 1.000.000 €)! Με το που έγινε αντιληπτό το πρόβλημα, κατετέθη αμέσως ένσταση, η οποία απορρίφθηκε!

Στη συνέχεια κατετέθη ενδικοφανής προσφυγή και παράλληλα υποβλήθηκε αίτηση αναστολής πληρωμής, η οποία επίσης απορρίφθηκε!! Και, όπως είπε ο κ. Αλεξάκης, «καλούμαστε εντός μηνός να εξοφλήσουμε το σύνολο της οφειλής ή να ενεργήσουμε για την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών, αλλιώς… η Φορολογική Διοίκηση, δύναται να προβεί στη λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη αυτών» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα Ν.Π.Δ.Δ.!!!

Ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ αναφέρει λεπτομερώς τις ενέργειες που επακολούθησαν, μέρα προς μέρα:

«Από τις 7/4/2022 μας έχει σταλεί το κείμενο όπως έχει διαμορφωθεί από την ΚΕΔΕ.

Στις 2/6/2022 κοινοποιήθηκε η απόφαση για την ενδικοφανή προσφυγή, η οποία απορρίφθηκε, όπως αναφέρει η απόφαση: “Επειδή σύμφωνα με τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο ΠΑΟΔΑΝ παραχώρησε τα υπό κρίση ακίνητα σε διάφορα νομικά πρόσωπα κατά τα έτη 2016 έως 2021, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από αυτά για όλα τα ως άνω έτη και επομένως δεν θεωρούνται ιδιοχρησιμοποιούμενα από το Νομικό Πρόσωπο”. Ο ΠΑΟΔΑΝ κατέθεσε προσφυγή κατά της παραπάνω απόφασης.

Στις 6/7/2022 και μετά από συνεχή επικοινωνία, ο ΠΑΟΔΑΝ αποστέλλει στο Υπουργείο Οικονομικών και ζητά να ετοιμαστεί η νομοθετική ρύθμιση, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη κενού νόμου. Επόμενη επικοινωνία είναι το Σεπτέμβριο και μας είπαν ότι την ετοιμάζουν.

Στις 28/9/2022 ελάβαμε στις προσωπικές διευθύνσεις, εγώ και ο κ. Ραφαϊλάκης, “Ατομική ειδοποίηση καταβολής- Υπερημερίας”. Ενημερώσαμε την δικηγόρο μας και το υπουργείο, απ’ όπου μας λένε να μην ανησυχούμε και ότι έχουν επικοινωνήσει με την οικεία Δ.Ο.Υ. να κάνουμε “Ανακοπή” και να περιμένουμε την νομοθετική ρύθμιση πριν το Δικαστήριο…

Στις 10/10/2022 ορίζεται η εκδίκαση της Προσφυγής στο Τριμελές πρωτοδικείο Ηρακλείου για τις 18/1/2023.

Στις 11/10/2022 υποβάλουμε και εγώ και ο κ. Ραφαϊλάκης, “Αίτημα Αναστολής Εκτέλεσης”, το οποίο δεν γνωρίζουμε πότε θα εκδικαστεί…

Στις 24/10/22 υποβάλουμε και “Αίτημα Ανακοπής” της παραπάνω απόφασης.

Στις 25/11/2022 απορρίπτεται το αίτημα προσωρινής διαταγής ανακοπής της απόφασης.

Στις 29/11/2022 εκδίδεται η απόφαση κατάσχεσης των λογαριασμών του ΠΑΟΔΑΝ, αλλά και των δύο προέδρων».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Δείτε επίσης: Συσπείρωση των παρατάξεων και του Δ.Σ. γύρω από τους νυν και πρώην πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΝ

Πρόσφατα άρθρα