Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠροσπάθειες σε όλα τα επίπεδα να λυθεί το πρόβλημα του ΠΑΟΔΑΝ

Προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα να λυθεί το πρόβλημα του ΠΑΟΔΑΝ

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Διαδοχικές επαφές και συναντήσεις είχε χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ, Αντιδήμαρχος Χάρης Αλεξάκης, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης και της κινητοποίησης που αναπτύσσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε με την υπέρογκη φορολογία που επέβαλε η Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου στον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό, δεσμεύοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Οργανισμού και του νυν και πρώην προέδρων του.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ χθες αργά το βράδυ ο κ. Αλεξάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις και ενημερώθηκε από τον υπουργό για τις κινήσεις που έχει κάνει ο υπουργός από την πλευρά του ερχόμενος σε επαφή με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως δήλωσε ο κ. Αλεξάκης, ο υπουργός κατανοεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και θέλει να συμβάλει στην αντιμετώπισή του. Ο κ. Πλακιωτάκης έκλεισε τη συνάντηση που θα έχει ο Δήμαρχος Αντ. Ζερβός, τη Δευτέρα, με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, του Υπουργείου Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά.

Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα που έχει προκαλέσει «μπλακ άουτ» στον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Αγίου Νικολάου, δημιουργήθηκε λόγω της βεβαίωσης από τη Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου ληξιπρόθεσμης φορολογικής οφειλής 1.024.000 ευρώ.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης με ανακοίνωσή της, τονίζει το απαράδεκτο της δέσμευσης και επικείμενης κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών του νυν και πρώην προέδρων του Οργανισμού και τονίζει την ανάγκη για  την άμεση επίλυση του ζητήματος που προέκυψε.

Το πρόβλημα, μπορεί σε πρώτη φάση να προέκυψε για τον ΠΑΟΔΑΝ υποχρεώνοντάς τον να καταβάλει ΕΝΦΙΑ αναδρομικά πίσω μια δεκαετία περίπου, για αθλητικούς χώρους που παραχωρεί σε αθλητικά σωματεία, αλλά αυτή είναι κοινή πρακτική σε όλους τους δήμους.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αλεξάκης, το ζήτημα προέκυψε γιατί υπάρχει νομικό κενό, το οποίο παρά τις επαλειμμένες διαβεβαιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, η αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία που δεσμεύτηκε να λάβει, μέχρι στιγμής, εκκρεμεί και είχε τη συγκεκριμένη, πολύ δυσάρεστη κατάληξη.

Εάν, τελικά, ο ΠΑΟΔΑΝ υποχρεωθεί και καταβάλει το φόρο που του έχει καταλογιστεί και δεν υπάρχει νομοθετική αντιμετώπιση του θέματος ώστε να απαλλαγεί, δημιουργείται νομικό προηγούμενο και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει ανάλογη αντιμετώπιση όλων των δήμων… Οπότε, αναμενόμενο είναι να κινητοποιηθεί το συλλογικό, αντιπροσωπευτικό όργανο των ΟΤΑ της Κρήτης για να προλάβει ανάλογες εξελίξεις για τα μέλη του…

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΔ Κρήτης, μετά τη συνάντηση, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Ο ΠΑΟΔΑΝ – ένας Οργανισμός με προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στα σημαντικά θέματα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού βρίσκεται σήμερα σε ομηρία από απαράδεκτες και παράλογες ενέργειες της Πολιτείας (Υπουργείο Οικονομικών) για τον καταλογισμό ΕΝΦΙΑ σε Αθλητικούς, Κοινωφελείς, Κοινόχρηστους και Δημοτικούς χώρους. Ζητάμε άμεσα και επιτακτικά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων κρατικών αρχών για να αποκατασταθεί η αδικία με αποδέσμευση των κατασχέσεων του νομικού προσώπου αλλά και των φυσικών προσώπων που έχουν δεσμευθεί τα περιουσιακά τους στοιχεία και συγχρόνως άμεση κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή για την επίλυση του θέματος».

Επίσης επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης επικοινώνησε ήδη με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων και τα αρμόδια Υπουργεία,  για να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και απόφασης», όπως τόνισε.

 

Υπήρξε εντολή;

Παραμένει ασαφές, για το τι έχει συμβεί ακριβώς και αν υπήρξε ή δεν υπήρξε εντολή από το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ προς την τοπική Δ.Ο.Υ, να μην προχωρήσει σε καταλογισμό της ληξιπρόθεσμης οφειλής και τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του δημοτικού Οργανισμού και των δύο προέδρων, όπως επισημάνθηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΝ όπου παρέστησαν ο δήμαρχος και επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.

Σήμερα ο κ .Αλεξάκης θα συναντηθεί με τον Γ. Γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και τη νομική σύμβουλο της ΚΕΔΕ, για τις ενέργειες και παρεμβάσεις που θα κάνει από την πλευρά της η Ενωση, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και θα είναι βαρύνουσας σημασίας.

Βασική επιδίωξη του Δήμου είναι να βρεθεί φόρμουλα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας του γηπέδου και του κολυμβητηρίου από τον ΠΑΟΔΑΝ στο Δήμο (διαδικασία που ανακίνησε και το ζήτημα με την κατάληξη που έχει), ώστε ο Δήμος να καταστεί και υπόχρεος καταβολής του φόρου, για να απεμπλακούν ο ΠΑΟΔΑΝ και τα δύο πρόσωπα από τις οδυνηρές οικονομικές συνέπειες που τους επέβαλε η Δ.Ο.Υ.

Πολύ σημαντικό, όπως τονίζεται, είναι το γεγονός ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ενωμένο στην προσπάθεια να δοθεί αποτελεσματική και σύντομα λύση στο πρόβλημα.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα