Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΕποχή που ζευγαρώνουν οι χοχλοί!

Εποχή που ζευγαρώνουν οι χοχλοί!

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Με τις πρόσφατες βροχές είδα πολλά σαλιγκάρια (χοχλιούς) να κυκλοφορούν. Όμως αυτήν την εποχή του φθινοπώρου δεν επιτρέπεται να τους μαζεύουμε γιατί ζευγαρώνουν.

Από την 1ηΙουλίου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου απαγορεύεται η συλλογή, μεταφορά, διακίνηση και εμπορία εδώδιμων σαλιγκαριών. Πρόκειται για νόμο του κράτους περί προστασίας αυτοφυούς χλωρίδας και πανίδας (ΦΕΚ 23/Α/81, 43/Α/81 και 114/Α/87). Το παραπάνω διάστημα θεωρείται περίοδος αναπαραγωγής των σαλιγκαριών και η απαγόρευση στοχεύει ξεκάθαρα στην προστασία των πληθυσμών των σαλιγκαριών.

Τα σαλιγκάρια διαθέτουν και αρσενικά, αλλά και θηλυκά όργανα αναπαραγωγής. Χαρακτηρίζονται σαν είδος ανεπαρκώς ερμαφρόδιτο. Αυτό σημαίνει πως τα σαλιγκάρια γονιμοποιούνται αμοιβαία και γεννούν όλα.

Για να πραγματοποιηθεί ομαλά η γονιμοποίηση, πρέπει το σαλιγκάρι να ζευγαρώσει με ένα άλλο και να έρθουν σε επαφή με τα αντίθετα γεννητικά όργανα και φυσικά να ανταλλάξουν ωάρια. (kallergisharis.wordpress). Περίπου 15 μέρες μετά το ζευγάρωμα, εναποθέτουν μέσα στο έδαφος σε μικρές τρύπες βάθους 3-4 εκατ., που σκάβουν μόνα τους, τα αυγά τους (80-120), τα οποία είναι τυλιγμένα σε μια θήκη που μοιάζει με ζελατίνη και είναι καλυμμένα με μια ασβεστώδη μάζα που τα κάνει πιο ανθεκτικά. Ο χρόνος επώασης των αυγών έχει διάρκεια περίπου ένα μήνα.

ΥΓ 1: Οι χοχλιοί ήταν εκλεκτό έδεσμα της Μινωικής Κρήτης, ενώ παραμένουν και στη σύγχρονη Κρήτη λόγω των πρωτεϊνών που περιέχουν

ΥΓ 2: Σε περιόδους νηστείας η ζήτηση των χοχλιών αυξάνεται, μια και, σε αντίθεση με το κρέας, οι χοχλιοί έχουν «βαπτιστεί» νηστίσιμοι.

ΥΓ 3: Τα σαλιγκάρια στο Λασίθι διακρίνονται σε 3 είδη, τους χοντρούς, τους λιανούς και τις μπουμπούρες. Το τρίτο είδος είναι σπάνιο και κατά κανόνα δεν συλλέγεται. Όταν οι χοχλιοί συλλεχθούν κατά την άνοιξη, πρέπει να σακκάζονται ώστε να γίνεται αποτοξίνωση από τυχόν ανεπιθύμητα κατάλοιπα διατροφής. Το σάκασμα γίνεται με το τάισμα τους με πίτουρο ή αλεύρι. Το καλοκαίρι μαζεύονται γυρευτοί όπως λέγονται και δεν θέλουν σάκασμα.

ΥΓ4: Η ετήσια παραγωγή σαλιγκαριού στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 100-150 τόνους.

ΛΕΩΝ.Κ.

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα