Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΧρειάζεται αναισθησιολόγο και νοσηλευτές για να επανέλθει ο αριθμός των χειρουργείων στο...

Χρειάζεται αναισθησιολόγο και νοσηλευτές για να επανέλθει ο αριθμός των χειρουργείων στο ΓΝΑΝ

Από

Ημερομηνία

Την επιστολή -που είχε αποστείλει τους προηγούμενους μήνες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου προς το Διοικητή των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων νομού Λασιθίου Μανόλη Ανδρεαδάκη και προς τους Διευθυντές της ιατρικής και της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΓΝΑΝ- σχετικά με τη λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών στο ίδρυμα, δημοσιοποίησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Μανουσάκης. Αφορμή και οι δηλώσεις του Διευθυντή της Χειρουργικής Νίκου Μουδατσάκη που κάνει λόγο για 50% μείωση στα χειρουργικά τραπέζια στο ΓΝΑΝ, διόγκωση της λίστας αναμονής των χειρουργείων.

Η επιστολή κάνει αρχικά μια αναδρομή στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, όπου μέχρι το 2015 λειτουργούσαν για τακτικά πρωινά χειρουργεία δύο χειρουργικές αίθουσες, τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.

Το 2015 η τότε διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με την Επιτροπή Χειρουργείου αποφάσισε λόγω της μεγάλης έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου να μειώσει τον αριθμό των χειρουργικών αιθουσών και από τότε λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες δύο ημέρες της εβδομάδας και μία χειρουργική αίθουσα τρεις ημέρες την εβδομάδα.

«Αυτό», όπως σχολιάζει ο Σύλλογος, «είναι κάτι αρνητικό για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και για τους ασθενείς, αφού έτσι μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής για τους ασθενείς που αναμένουν να χειρουργηθούν. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορέσει η λειτουργία των χειρουργικών αιθουσών του ΓΝΑΝ να επανέλθει στην κατάσταση πριν το 2015 και να λειτουργούν δύο χειρουργικές αίθουσες, πέντε ημέρες την εβδομάδα».

Για να γίνει αυτό κατορθωτό, η επιστολή των εργαζομένων αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνουν οι  ενέργειες σε τρεις κατευθύνσεις.

 

«Ενίσχυση σε προσωπικό, άρση της συνένωσης

της χειρουργικής με την ορθοπεδική -ουρολογική»

Πρώτη η ενίσχυση του ΓΝΑΝ με επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό ώστε όλα τα νοσηλευτικά τμήματα να μπορούν να λειτουργούν στοιχειωδώς με την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και με τη χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών. Αλλά και να μειωθούν τα τεράστια υπόλοιπα αδειών και ρεπό που υπάρχουν σε κάποια τμήματα του Νοσοκομείου λόγω της υποστελέχωσης.

Το τμήμα της Αιμοδοσίας, για παράδειγμα, όπου τα υπόλοιπα αδειών και ρεπό ξεπερνούν τις 125 ημέρες κατά μέσο όρο ανά εργαζόμενο, ο Σύλλογος αναφέρει ότι χρειάζεται ενίσχυση με δύο νοσηλευτές-τριες (υπάρχει μια επικείμενη συνταξιοδότηση). Μάλιστα θα πρέπει να περάσουν εξάμηνη εκπαίδευση στο Βενιζέλειο που είναι το εκπαιδευτικό κέντρο αιμοδοσίας στην Κρήτη.

Σημειώνουν σχετικά ότι παρά τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν πρόσφατα το συγκεκριμένο τμήμα δεν ενισχύθηκε.

Όπως δεν έχει στελεχωθεί επαρκώς και ο Ξενώνας «Αγάπη» όπου εργάζονται μόνο 5 νοσηλευτές-τριες, με αποτέλεσμα να μην βγαίνει ούτε μία ολόκληρη άδεια την εβδομάδα.

Ένα δεύτερο σημείο που, κατά τον Σύλλογο, χρειάζεται ενίσχυση είναι οι αναισθησιολόγοι. Απαιτείται να ολοκληρωθεί η πρόσληψη και πέμπτου γιατρού, προκειμένου να μπορεί το αναισθησιολογικό  τμήμα να λειτουργεί επαρκώς και να καλύπτει τη λειτουργία των δύο χειρουργικών αιθουσών επί πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Τρίτον, χρειάζεται, όπως αναφέρουν, να αρθεί η χωροταξική συνένωση της χειρουργικής κλινικής με την ορθοπεδική -ουρολογική. Ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός κλινών για να καλύπτεται η πενθήμερη λειτουργία των δύο χειρουργικών αιθουσών.

«Τα παραπάνω τρία σημεία δεν είναι ανέφικτα και εφ’ όσον τεκμηριωθεί προς τη ΔΥΠΕ και προς το υπουργείο Υγείας η στόχευση για αύξηση του παραγόμενου χειρουργικού έργου προς όφελος των ασθενών και της κοινωνίας μπορούν στο άμεσο μέλλον να γίνουν πράξη», καταλήγει η επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝΑΝ.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα