Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤα ξεχωριστά φαράγγια του νομού Λασιθίου

Τα ξεχωριστά φαράγγια του νομού Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Τα 11 καλύτερα φαράγγια της Κρήτης παρουσιάζει η ιστοσελίδα nextleveloftravel.com. Από αυτά τα τέσσερα βρίσκονται στο νομό Λασιθίου: Στη 2η θέση το φαράγγι των Νεκρών της Ζάκρου Σητείας, στην 6η θέση το φαράγγι του Ρίχτη στα Έξω Μουλιανά Σητείας, στην 8η θέση το φαράγγι της Κριτσάς και στην 9η θέση το φαράγγι του Μυλωνά Ιεράπετρας.

* Στην 1η θέση το φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά κακώς δεν συμπεριλήφθηκε και το φαράγγι της Σαρακίνας κοντά στους Μύθους Ιεράπετρας.

 Ας διαβάσουμε -μεταφράζω- τί αναφέρεται για το φαράγγι της Κριτσάς:

Το περπάτημα στο φαράγγι της Κριτσάς ήταν πολύ διασκεδαστικό, μέχρι τη στιγμή που μας έφτασε ο ήλιος. Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί, για να ολοκληρώσουμε αυτήν την 2ωρη πεζοπορία πριν μας κάψει η ζέστη. Αλλά ο Κρητικός ήλιος είναι αδίστακτος και όταν βγήκαμε από το φαράγγι, όπου οι πλαγιές του μας προστάτευαν από τις ακτίνες του, ήμουν κόκκινος σαν παντζάρι. Περπατήσαμε στην Κριτσά την πιο ζεστή μέρα της διαμονής μας.

Στο φαράγγι το έδαφος γενικά είναι αρκετά δύσκολο, υπάρχουν σημεία στα οποία πρέπει να προσέξεις περισσότερο. Σε κάποια βράχια υπάρχουν μεταλλικές λαβές και αυτό βοηθάει. Σε ένα στενό πέρασμα θα χρειαστείτε ακόμη και να τραβήξετε τον εαυτό σας με ένα σχοινί… τόσο διασκεδαστικό. Αν δεν προσέχετε, μπορεί να γλιστρήσετε, γι’ αυτό και πρέπει να φορέσετε σωστά παπούτσια!».

* Αυτά αναφέρονται για το φαράγγι της Κριτσάς, όπως και κάποιες οδηγίες όχι μόνο για το συγκεκριμένο φαράγγι, αλλά και για όλα της Κρήτης:

«Θα επαναλάβω, για μια ακόμα φόρα, πως, παρ’ όλο που η πεζοπορία δεν φαίνεται δύσκολη, φορέστε σωστά παπούτσια, φέρτε αρκετό νερό μαζί σας και μην προσπαθήσετε να κάνετε πεζοπορία χωρίς διαλείμματα, εάν δεν είστε αρκετά σε φόρμα. Εκτιμώ ότι θέλετε να ασκηθείτε, αλλά απλώς επιβραδύνετε τους άλλους περιπατητές, αν δεν πεζοπορήσετε υπεύθυνα».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα