Φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο του Portland στο Oregon επισκέφτηκαν το δήμαρχο Ιεράπετρας
Συνάντηση Αντιδημάρχου Γ. Κουγιουμουτζάκη με τους υδρονομείς του Δήμου Ιεράπετρας
Κηδεία Γεωργίου Κουρίνου
Η κούπα της ΑΕ Νεάπολης και τα συγχαρητήρια της ΕΠΣΛ
Οι κέδροι της Χρυσής συνεχίζουν να ξηραίνονται
Χανιά: Έκλεψε σακίδιο και έκανε ανέπαφη συναλλαγή με κάρτα
Εκδήλωση επίδειξης μαχητικών αθλημάτων στην Ιεράπετρα
Αυτοψία στο Δικταίο Άντρο για τα έργα που αφορούν στο  αναβατόριο και την πλατεία Ευρώπης
Συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου σε συνάντηση εργασίας  για την προσβολή φοινίκων στο Βάι από το ρυγχοφόρο των φοινικοειδών

Τέμπη: «Ο άσχετος σκότωσε τον κόσμο» – Τι λένε οι πρωταγωνιστές των ηχητικών ντοκουμέντων – Έγγραφο σοκ δείχνει ελλιπή εκπαίδευση

Δύο εβδομάδες συμπληρώθηκαν πλέον από την τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς και οι αποκαλύψεις για τα όσα γίνονταν στο σταθμαρχείο της Λάρισας δεν έχουν τέλος.

Στο «μικροσκόπιο» των ερευνών έχουν μπει οι τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων και κρίσιμα έγγραφα, ενώ το βαρδιόχαρτο στο οποίο υπάρχει παρέμβαση με μπλάνκο, εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.

Την Παρασκευή θα απολογηθούν στον Εφέτη ανακριτή οι δυο σταθμάρχες που έφυγαν νωρίτερα από τη βάρδια τους και ο επιθεωρητής τους.

Στο μεταξύ, οι μαρτυρίες και καταγγελίες για «πανηγύρια» και «γλέντια» στο σταθμαρχείο της Λάρισας συνεχίζονται. Από τους αποκαλυπτικούς διαλόγους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας (πριν και μετά το πολύνεκρο δυστύχημα), φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι από τους εμπλεκόμενους δεν είχαν καν συναίσθηση της ευθύνης που φέρει το ποσό τους, «διασκεδάζοντας» εν ώρα εργασίας.

Ερωτήματα γεννώνται για το κατά πόσο ο 59χρονος σταθμάρχης γνώριζε να χειριστεί σωστά τον πίνακα του σταθμαρχείου και να κάνει ηλεκτρονική χάραξη.

«Βασικό μη σωστής λειτουργίας του πίνακα ήταν δύο κυκλώματα κόκκινα από παλιά που εργαζόμουν εγώ, όταν τα κυκλώματα αυτά είναι κόκκινα δεν μπορεί να γίνει χάραξη δρομολογίου, η χάραξη επιτρέπει στον σταθμάρχη, στον μηχανοδηγό να έχει είσοδο και έξοδο με πράσινο φωτόσημο εξόδου» ανέφερε ο Παναγιώτης Παπαθανασίου, πρώην κεντρικός σταθμάρχης και επιθεωρητής.

«Ο άσχετος σκότωσε τον κόσμο»

Παράλληλα, αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών των ηχητικών ντοκουμέντων που είδαν το φως της δημοσιότητας και έχουν προκαλέσει αίσθηση, στον ΑΝΤ1.

«Πιστεύω ότι είναι ανήθικο τέτοιες ώρες να βγάζεις τέτοια. Οι συνομιλίες που μας ενδιαφέρουν είναι να μας πουν τι έκανε αυτός ο άσχετος που σκότωσε τον κόσμο», ανέφερε ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας.

«Είναι άδικο αυτή η επίθεση που γίνεται τώρα στον σιδηδρόδρομο. Με το δίκιο του ο κόσμος είναι θυμωμένος. Αλλά να ακούσει και την άποψη τη δικιά μας. Εντάξει δεν μπορεί να πυροβολούμε. Σίγουρα έχει μεγάλο μέρος ευθύνης ο (προφυλακισμένος) σταθμάρχης με αυτό που έκανε. Αλλά είναι και άπειρος όμως. Δηλαδή εγώ αν ήμουν προϊστάμενος δεν θα έβαζα έναν σταθμάρχη άπειρο σε αυτή τη θέση. Θα τον έβαζα με έναν παλιό», υποστήριξε ο περιφερειακός σταθμάρχης.

Tα τηλεγραφήματα του σταθμάρχη που οδήγησαν στην τραγωδία

Μια σειρά λαθών και παραλείψεων που είναι καταγεγραμμένα στο βιβλίο κυκλοφορίας αποκαλύπτουν για πολλοστή φορά πως ο προφυλακισμένος σταθμάρχης δεν έπρεπε να μείνει μόνος του σε μία βάρδια μεγάλων απαιτήσεων.

Το Star έφερε στο φως της δημοσιότητας νέα έγγραφα που δείχνουν τα λάθη στις εντολές που έδωσε ο προφυλακισμένος σταθμάρχης προς τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας Intercity 62, πριν γίνει το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

 

Τα έγγραφα που είναι γραμμένα με μολύβι είναι αποσπάσματα από το βιβλίο κυκλοφορίας από τον σταθμό της Λάρισας, την ημέρα που έγινε το δυστύχημα, στις 28 Φεβρουαρίου. Μέσα σε αυτό το βιβλίο, οι σταθμάρχες βάρδιας περνάνε με ώρες τα τηλεγραφήματα με τις αφίξεις και αναχωρήσεις των τρένων αλλά και τα όποια τεχνικά προβλήματα μπορεί να προκύψουν μέσα στην ημέρα. Όμως, στα έγγραφα που αποκαλύπτει το Star διακρίνεται καθαρά μία αλληλουχία λαθών από την πλευρά του προφυλακισμένου σταθμάρχη που οδήγησε στη φονική σύγκρουση των τρένων.

Έδιωξε το τρένο χωρίς να του δώσει σωστή κατεύθυνση  

Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης με το τηλεγράφημα με αριθμό 47 ενημέρωσε τον μηχανοδηγό του Ιntercity 62: «Περάστε φωτόσημο εξόδου έως είσοδο Νέων Πόρων», χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε άνοδο ή κάθοδο. Αυτό προκύπτει και από την τελευταία συνομιλία των δύο ανδρών.

Το «χέρι» που άλλαξε τη βάρδια με blanco

Την ίδια ώρα, η επίμαχη βάρδια βρίσκεται ήδη στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Αθήνας. Γραφολόγος χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους θα προσπαθήσει να διαπιστώσει ποιανού το χέρι άλλαξε τη βάρδια. Επίσης γενετιστής μέσω dna  θα εντοπίσει την ταυτότητα του ανθρώπου που επιχείρησε να κουκουλώσει τον σταθμάρχη που απλά έφυγε από το πόστο του νωρίτερα.

«Η επιστήμη της γραφολογίας μπορεί να δει και κάτω από το blanco. Με μικροσκόπιο, με φωτισμό από πάνω και κάτω μπορούμε να δούμε τι βρίσκεται πίσω από το blanco. Αφού δούμε τι είχε από κάτω θα το συγκρίνουμε με δειγματικό υλικό. Θα δούμε ποιος έχει γράψει, τι έχει γράψει και αν υπάρχει τρίτο πρόσωπο» εξήγησε η δικηγόρος- γραφίστρια, Γιουλίνα Δασκαλοπούλου.

Έγγραφο ντοκουμέντο για ελλιπή εκπαίδευση 4 μέρες πριν το δυστύχημα

Παράλληλα, στη δημοσιότητα ήρθε έγγραφο από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων προς τον ΟΣΕ και την Ηellenic Train, στο οποίο αποκαλύπτεται η ελλιπής εκπαίδευση των σταθμαρχών. Πρόκειται για έγγραφο, το οποίο εστάλη μόλις τέσσερις ημερες πριν την τραγωδία στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.

Σε ένα από αυτά τα έγγραφα που εστάλη στις 24 Φεβρουαρίου 2023, δηλαδή μόλις τέσσερις μέρες πριν την τραγωδία στα Τέμπη, γίνεται αναφορά σε δύο εκτροχιασμούς, στο σ.σ Λιανοκλάδι και σ.σ Τιθορέας στις 10 και 21 Οκτωβρίου όπου διαπιστώθηκε από τις σχετικές εκθέσεις διερεύνησης συμβάντων ότι προέκυπταν από ανθρώπινο παράγοντα (μη ορθή διευθέτηση της αλλαγής τροχιάς από σταθμάρχη και βλάβη ψευδούς ένδειξης κατάληψης κυκλώματος).

Στα έγγραφα αυτά η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ρωτά αν αναλυθήκαν οι παράγοντες που οδήγησαν το προσωπικό του ΟΣΕ σε αυτό και ποιοι μπορεί να είναι (η ελλιπής εκπαίδευση, η κόπωση προσωπικού, άλλος παράγοντας) ή αν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι σταθμάρχες τοποθετούνται με εκπαίδευση μόλις λίγων μηνών και πρακτική λίγων ημερών αλλά και με σημαντικά κενά και παραλείψεις στην διαδικασία της εκπαίδευσης και των εξετάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μοιραίος σταθμάρχης, που ανέλαβε τις ευθύνες του για την τραγωδία στα Τέμπη, είχε κάνει εκπαίδευση, μόλις δυόμιση μηνών, σύμφωνα με το Mega. Ερωτήματα γεννά το γεγονός πως τα ποσοστά επιτυχίας των υποψήφιων αγγίζουν το 100%.

Μέλος της επιτροπής από την οποία εξετάστηκε ο 59χρονος μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας, ανέφερε τη διαδικασία πιστοποίησής του και τόνισε πως η θεωρητική εξέταση του 59χρονου έγινε σωστά ωστόσο, όπως υποστήριξε, η πράξη διαφέρει από τη θεωρία.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist