Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου
Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο promo video
Ο Άγιος Νικόλαος έτοιμος για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας -συνέντευξη τύπου (βίντεο)
Την αποκατάσταση φθορών στην Παθολογική κλινική του ΓΝΑΝ κάλυψε ο Π. Σπανός – «Ευχαριστώ» από τη Διοίκηση
Ξεκινά η προημιτελική φάση στο κύπελλο Λασιθίου
Άνοιξε χθες τις πόρτες του το ανακαινισμένο «Minos Beach Art Hotel»
Επιτροπή Διοργάνωσης Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ιεράπετρας
Η Easyjet αναστέλλει τις πτήσεις προς και από Τελ Αβίβ έως 21 Απριλίου
Συζήτηση για αθλητικές εγκαταστάσεις και διοργανώσεις

Πρόσωπο με Πρόσωπο: Κόντρα Πλεύρη – Ξανθού για την δημόσια δαπάνη στην υγεία

Πολίτες, γιατροί, νοσηλευτές και εκπρόσωποι Ιατρικών Συλλόγων, έθεσαν ερωτήματα στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, “Πρόσωπο με Πρόσωπο“.

Αρχικά ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Προφανώς είμαστε σε νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Τουλάχιστον και φέτος έχουμε άρση της εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων, πρωτογενών πλεονασμάτων και λοιπά, πιθανόν αυτό από του χρόνου να αρχίζει να αλλάζει αλλά έχουμε άλλο πλαίσιο, δεν έχουμε ασφυκτικές πιέσεις και δεν έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Και από το 2019 και μετά, το διασφάλισε η προηγούμενη κυβέρνηση αυτό, την αναλογία 1 προς 1 στις προσλήψεις και την αποχωρήσεις ανθρώπινου δυναμικού. Αν δεν κάνουμε τώρα μια γενναία επένδυση η οποία θα αποδώσει και άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, νομίζω ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Και το κυριότερο είναι λοιπόν, ότι πέρα από το διαφορετικό πλαίσιο το δημοσιονομικό είναι ζήτημα προτεραιότητας. Εγώ δεν έχω ακούσει κανέναν να ρωτά πολιτικούς πού θα βρεθούν τα λεφτά για να έχει η χώρα εξοπλισμούς, να έχει η χώρα αεροπλάνα, να έχει άρματα μάχης, να έχει όπλα, να έχει αμυντικές δαπάνες. Το έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς αυτό; Θα πρέπει να είναι αυτονόητη η υποχρέωση της χώρας να θωρακίσει την άμυνά της, θα πρέπει να είναι αυτονόητη η υποχρέωση της πολιτείας, ανεξαρτήτου κυβέρνησης, να θωρακίζει το σύστημα υγείας της, να ανταμείβει αξιοπρεπώς τους γιατρούς της και τους νοσηλευτές, να μειώνει ανισότητες, να μειώνει επιβαρύνσεις τους πολίτες».

Από την πλευρά ο υπουργός υγείας, Θάνος Πλεύρης, απάντησε: «Πρώτον, όσον αφορά τη στελέχωση. Η Ελλάδα έχει μια φυσιογνωμία ειδικά στα νησιά πάρα πολύ δύσκολη. Τι κάνουμε εκεί; Ερχόμαστε και λέμε. Η μεταφορά που θα γίνει, όπως ο ιδιώτης παίρνει 250 ευρώ, ο γιατρός του δημοσίου που θα πάει για τους θερινούς μήνες, που θα έχουμε παραπάνω ανάγκες ή όποτε τον χρειαστούμε θα παίρνει 1800 επιπλέον το μήνα. Στη στελέχωση και θα το δείτε, προφανώς θα πρέπει να πάμε και σε σχέσεις προσέλκυσης ιδιωτών γιατρών».

«Εμείς λοιπόν παραδίδουμε έναν προϋπολογισμό 5,2 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε προϋπολογισμό 3,8 δισ. ευρώ. Εδώ είναι τα νοσοκομεία, γιατί σας ενοχλεί;» ρώτησε τον κ. Ξανθό. «Εδώ είναι οι προϋπολογισμοί κ. Ξανθέ», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά με ένταση «ιστορικό χαμηλό στη δημόσια δαπάνη υγείας στη χώρα ήταν το 2014 όταν ήσασταν σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη».

«Ξέρω ότι σας ενοχλεί ότι παραδίδουμε 1,4 δισ. ευρώ παραπάνω από ότι δώσατε εσείς  και εδώ είναι τα έγγραφα» συνέχισε ο κ. Πλεύρης με τον κ. Ξανθό να σχολιάζει ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε χρεοκοπία με πανδημία.

«Εγώ δεν το λέω για να εγκαλέσω τον κ. Ξανθό αλλά για να δούμε την πραγματικότητα ότι ακόμα κι αν κρίνουμε ότι χρειάζονται παραπάνω λεφτά, υπάρχει αυτό το 1,4 δισ. παραπάνω και το Ταμείο Ανάκαμψης» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist