Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤεράστιο το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και στην Κρήτη

Τεράστιο το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια και στην Κρήτη

Από

Ημερομηνία

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, που πρόκειται να γίνει στις 22 Μαρτίου, θα τεθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, δεδομένου του προβληματισμού που έχει ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Διάφορες κινήσεις έχουν γίνει από μεγάλες εταιρείες που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια και προσπαθούν να καλύψουν το χαρτοφυλάκιό τους με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν μπει ως υποθήκη για τα δάνεια αυτά. Σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για σπίτια, αλλά και σε πολλές ακόμα για μεγάλα κτίρια που ανήκουν σε δημόσιους φορείς και τοπικές επιχειρήσεις

Εντυπωσιακή είναι η αντίδραση που καταγράφεται γύρω από το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που έχει δημιουργηθεί για τους πολίτες αλλά και για φορείς που έχουν ακίνητα.

Η πρώτη συνάντηση που έγινε για τα κόκκινα δάνεια στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ανέδειξε το πρόβλημα που δεν είναι τοπικό για το Ηράκλειο, αλλά παγκρήτιο και οι κινητοποιήσεις που θα αρχίσουν να προετοιμάζονται θα έχουν αντίστοιχη μορφή.

Δανειολήπτες ζουν με την απειλή των funds, όπως τονίστηκε στην ευρεία σύσκεψη των παραγωγικών φορέων που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, μετά από πρόσκλησή του. Μέλη της διοίκησης του ΕΚΗ περιέγραψαν πως σε καθημερινή βάση δέχονται πολίτες που βάζουν ακόμα και τα κλάματα στο ενδεχόμενο να χάσουν το σπίτι τους, ένα σπίτι που απέκτησαν με πολύ κόπο και ονειρεύονταν να το δώσουν στα παιδιά τους.

Παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος τόνισε πως είναι δίπλα στους δανειολήπτες και στις προσπάθειες που γίνονται για να ανατραπεί η κατάσταση. Ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να ακολουθηθεί η νομική οδός, να υπάρξει μία νομική υποστήριξη του κόσμου που θα αποτελέσει την πυξίδα, βάσει της οποίας θα προχωρήσουν. Τόνισε πως το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 22 Μαρτίου στο Ηράκλειο. Όπως είπε, πρέπει η αντίδραση να έχει παγκρήτιο χαρακτήρα.

 

 

Απαιτείται συντονισμός

 

Να σημειωθεί πως ακολούθησε δεύτερη συνάντηση στην Ένωση Ηρακλείου για τα κόκκινα δάνεια.

Όπως προκύπτει το πλήγμα είναι μεγάλο και όλοι επισημαίνουν πως «ο αγώνας είναι ανάγκη να συντονιστεί από όλους». Για το λόγο αυτό άλλωστε, ξεκίνησε προσπάθεια συντονισμού σε παγκρήτιο επίπεδο που αναμένεται να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα.

Επί της ουσίας οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια εξελίσσονται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα μετά από το «πράσινο φως», που άναψε ο Άρειος Πάγος με απόφασή του στα funds για έναρξη χιλιάδων πλειστηριασμών σε κατοικίες,  μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.

Ήδη η ίδια η κοινωνία, είτε μέσω νεοσύστατων συλλόγων, είτε μέσω ενώσεων καταναλωτών, είτε μεμονωμένων πρωτοβουλιών, αντιδρά ζητώντας πρωτοβουλίες για την οργάνωση και τον συντονισμό όλων αυτών των αντιδράσεων ενώ στο Ηράκλειο συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Εμποροβιομηχανικό, το Οικονομικό Επιμελητήριο, αλλά και το ΤΕΕ/ΤΑΚ, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κά. εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Όλοι επισημαίνουν πως πρόκειται να συντονιστούν με σκοπό την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, καθώς και τον συντονισμό όλων των προσπαθειών, που γίνονται είτε συλλογικά, είτε μεμονωμένα για να προκύψει συνολική αντιμετώπιση.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

Πρόσφατα άρθρα