Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ απάντησή μου στο δήμαρχο της πόλης μου για την αυλή...

Η απάντησή μου στο δήμαρχο της πόλης μου για την αυλή της Αγίας Τριάδας

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Της Σοφιας Καραμανωλη

 

Ως απάντηση στον Δήμαρχο της πόλης μου λέω τα παρακάτω:

Ξεκινώ με την αναφορά σε έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Αγίου Νικολάου (αρ.11917/531/12.5.09) το οποίο αναφέρεται στο θέμα της διαμόρφωσης του πέριξ της Αγίας Τριάδος χώρου και μεταξύ άλλων αναφέρει «Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε παρέμβαση στην εν λόγω περιοχή πρέπει να έχει ως στόχο την αποκατάσταση της φυσιογνωμίας της περιοχής και την ανάδειξη του Ιερού Ναού, ως και του ελεύθερου πέριξ αυτού χώρου, μετά τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου του Νομού (ΕΠΑΕ)».

Και σε άλλο έγγραφο της ενορίας της Αγίας Τριάδας προς το Δήμο (12/2-4-2009) αναφέρεται «… στο θέμα της οριστικής διαμόρφωσης των πέριξ του Ιερού Ναού χώρων θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να ληφθεί ξεχωριστή μέριμνα και να προσεχθεί ιδιαίτερα ο χαρακτήρας των επεμβάσεων, καθώς αυτός ο πυρήνας, από τους ελάχιστους που απέμειναν στο ιστορικό κέντρο της πόλεως θα αποτελεί, εκτός από ανοικτό δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, και αυλή του Καθεδρικού Ναού».

Αυτή ήταν η γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας και της εκκλησίας παλαιότερα.

Προφανώς και η κατεδάφιση των βοηθητικών της εκκλησίας κτισμάτων σχετίζεται άμεσα με το έργο της υπογειοποίησης των κάδων. Και τούτο διότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατεδάφισης, πρόθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου ήταν, όπως πληροφορήθηκα, η κατασκευή τοιχίου υποστήριξης του τμήματος του χώρου όπου βρίσκεται το υπόγειο τμήμα των κάδων και πάλι χωρίς άδεια. Θα υπήρχε κατάσταση ανάγκης και αυτό ήταν η πρόθεση. Να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα και κάποιοι να τα επικαλεστούν. Γι’ αυτό και η έντονη αντίδρασή μου προχθές. Δυστυχώς επαγγελματικοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν την αντίδραση την ημέρα της εκσκαφής (4-4-23) και της τοποθέτησης των υπογείων τμημάτων ακριβώς την επόμενη μέρα. Από τότε άρχισα να διερευνώ το πώς και το γιατί με συνεχόμενες αιτήσεις προς το Δήμο.

Φαντάζομαι λοιπόν ότι έχει πληροφορηθεί ο Δήμαρχος ότι με προσφυγή προσέβαλα εμπρόθεσμα ενώπιον της κ. Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης τη με αρ.143/2023 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, ως μη νόμιμη. Αναμένεται η απόφαση γι’ αυτήν.

Το έργο της υπογειοποίησης των κάδων συμφωνώ ότι συνιστά πρόοδο για τον τόπο. Κάδοι ναι, αλλά σε κοινόχρηστους χώρους και όσο γίνεται μακριά από κατοικίες και καταστήματα, με τρόπο μάλιστα που η αποκομιδή να μην δημιουργεί μία επιπλέον κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Ο λόγος; Ακόμα και ο χώρος γύρω από τους υπογειοποιημένους κάδους μολύνεται διαρκώς, καθώς μέχρι να εξοικειωθούν οι πολίτες σε νέες συμπεριφορές, δυστυχώς τα σημεία θα είναι πάντα εστίες μόλυνσης και δυσοσμίας. Θα μπορεί η Υπηρεσία Καθαριότητας να επιμεληθεί σε καθημερινή βάση; Εδώ η Λίμνη, το στολίδι της πόλης μας, είναι όπως είναι…

Δεν συζητώ καθόλου για τη χωροθέτηση των υπέργειων κάδων στο σημείο, για το οποίο ομολογώ δεν γνώριζα ότι υπήρχε απόφαση, η οποία σήμερα μου κοινοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα. Την τροποποίηση της απόφασης αυτής προφανώς θα ζητήσουμε, τώρα που μας έγινε γνωστή, τόσο η ίδια, όσο και λοιποί περίοικοι. Και πάλι επικαλούμαι το γεγονός ότι ο χώρος δεν είναι σήμερα κοινόχρηστος και μη νόμιμα λήφθηκε και η συγκεκριμένη απόφαση.

Αλήθεια εσάς Δήμαρχε δεν σας προσβάλλει αυτή η εικόνα; Έχετε προσέξει τη δυσφορία της πληθώρας των επισκεπτών που με τις φωτογραφικές τους μηχανές αποθανατίζουν το χώρο; Πάντα θεωρούσα ότι οι κάδοι ήταν κάτι παροδικό και θα λήξει. Δεν είναι είκοσι χρόνια οι κάδοι στο σημείο. Μπήκε ένας περίπου το 2010 και σιγά-σιγά αυξήθηκαν. Που να ξέρουμε εμείς για σχετική απόφαση;

Το έργο της υπογειοποίησης κάδων στο Δήμο Αγίου Νικολάου εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2020». Και σας εφιστώ την προσοχή στο γεγονός ότι η σχετική σύμβαση περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους, μεταξύ των οποίων η χωροθέτηση των κάδων σε κοινοχρήστους χώρους, καθώς και η προηγούμενη έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών. Άλλως το έργο απεντάσσεται από το Πρόγραμμα. Την προϋπόθεση αυτή περιλαμβάνει και η σύμβαση που υπογράψατε, ως εκπρόσωπος του Δήμου, με τον ανάδοχο.

Είναι σήμερα κοινόχρηστος ο χώρος της Πλατείας 2 –Πέριξ του Ιερού Ναού;

Εκδόθηκαν οι αναγκαίες άδειες;

Γνωρίζετε καλύτερα μιάς και είστε και μηχανικός ως προς το τεχνικό σκέλος, ρωτήστε και το δικηγόρο του Δήμου ως προς το νομικό. Μελέτη ανάπλασης, εφόσον πρόκειται για το χώρο γύρω από τον Ιερό Ναό και στο ιστορικό κέντρο της πόλης υπάρχει σήμερα;

Λυπάμαι για όσα λέτε για δήθεν μελλοντική ένταξη της μελέτης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που αφορά ανάπλαση περιμετρικά του Ειρηνοδικείου! Δεν χρειάζεται ευφυΐα για να καταλάβει και ο πλέον αδαής ότι μελέτη δεν υπάρχει και τον κοροϊδεύετε σκαιότατα. Πέστε καλύτερα ότι εγώ που είμαι Δήμαρχος, που είμαι Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που είμαι Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, ΕΓΩ αποφασίζω. Όπως και το ότι ΕΓΩ διατάζω το χωματουργό να κατεδαφίσει κτίσματα που δεν ανήκουν στο Δήμο, αλλά στην εκκλησία ακόμα (άραγε με ποιά απόφαση ανατέθηκε σ’ αυτόν το συγκεκριμένο έργο και πώς θα πληρωθεί ο εν λόγω επαγγελματίας;).

Γνωρίζετε επίσης καλά ότι όλες οι αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής και Ποιότητας Ζωής που επικαλείστε απαιτούν την τελική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Λήφθηκε η απόφαση, πλην όμως εμπροθέσμως προσβλήθηκε. Γιατί προτρέξατε σε περαιτέρω εργασίες και δεν περιμένατε να παρέλθει κι αυτή η προθεσμία. Ε, εδώ κάνατε λάθος μάλλον… Και βέβαια το θέμα της χωροθέτησης των υπόγειων κάδων μπήκε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν το υπόγειο τμήμα των κάδων είχε ήδη τοποθετηθεί από 4-4-23. Δηλαδή κ. Δήμαρχε αποφασίζετε εσείς, πράττετε χωρίς κανένα δισταγμό και καλείτε εκ των υστέρων το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει; Φαντάζομαι ότι αυτό αποτελεί τεράστια προσβολή για τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που εδώ είναι και ελπίζω ότι θα ευαισθητοποιηθούν και θα ζητήσουν να επανορθώσουν, αφού είμαι βέβαιη ότι αρκετοί δεν συμφωνούν με το παραπάνω ζήτημα που τέθηκε, έστω στο παρά πέντε…

Επικαλείστε απόφαση του ΣτΕ που αφορά την πλατεία Κολωνακίου. Έχει εκκλησία η πλατεία Κολωνακίου; Έχει τις ίδιες επιφάνειες και αποστάσεις από κατοικίες και καταστήματα; Απ΄ότι διαβάζω οι διατάξεις των οποίων γίνεται επίκληση δεν ταυτοποιούνται με εκείνες της προσφυγής μου. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, οπότε και το Δικαστήριο αποφασίζει αναλόγως κάθε φορά. Ας φτάσουμε λοιπόν στο ΣτΕ, να δούμε τι θα πεί αυτή τη φορά!!!

Ναι κ. Δήμαρχε, μ’ ενδιαφέρει ιδιαίτερα και προσωπικά το ζήτημα. Και δεν το απέκρυψα. Πληρώνω 30 μ2 ως ωφελούμενη παρόδια ιδιοκτήτης, εξαιτίας της δημιουργίας πλατείας. Αν οι κάδοι παραμείνουν, αλήθεια ωφελούμαι ή υποβαθμίζεται το ακίνητό μου, όπως και άλλα παραπλήσια του δικού μου. Ήταν ηθικό εκ μέρους σας να μου ζητήσετε να αποδεχτώ απότμηση της ιδιοκτησίας μου για επιπλέον ενάμιση τετραγωνικό για να στρίβουν εύκολα τα αυτοκίνητα και την ίδια ώρα ν’ αποφασίζετε, εν αγνοία μου, σεις μόνος σας ουσιαστικά τη χωροθέτηση κάδων, συμφωνώντας δήθεν με την εκκλησία (τι συμφωνίες είναι αυτές;) και οι περίοικοι να το αγνοούμε παντελώς;  Όχι κ. Δήμαρχε δεν ήταν καθόλου ηθικό εκ μέρους σας.

Να ξέρετε ότι είμαι η πρώτη που θέλω να ανοίξει ο χώρος της εκκλησίας. Να αναπνεύσει και ο Ναός και η γειτονιά. Πόσο όμορφη έχει γίνει πραγματικά η νότια πλατεία της εκκλησίας! Μπράβο στη Μάρω τη Δαγιάντη που τη σχεδίασε!

Ας αναθέσετε μελέτη και για το υπόλοιπο τμήμα, σεις ή ο επόμενος Δήμαρχος και να τη θέσετε σε διαβούλευση, ανεχόμενοι και παρατηρήσεις από συμπολίτες, έστω και μη ειδικούς, που να έχουν μέσα τους την αίσθηση του ωραίου.

Δεν είναι κακό ν’ αποδεχτεί κάποιος τα λάθη του. Κι εγώ όντας δημοτική σύμβουλος, λάθος έκανα να συμμετέχω σε αντιδράσεις για την παραλία του Κοράλ-Ερμής. Κι ας ήμουν τότε πληρεξουσία δικηγόρος της εταιρείας, κι ας με συνέδεε δεσμός ζωής με την οικογένεια Νίκου και Κυριάκου Μαμιδάκη και Μιχάλη Δεσποτάκη. Ναι έκανα λάθος και το ομολόγησα.

Τολμήστε μια φορά σας παρακαλώ να αποδεχτείτε το ΛΑΘΟΣ σας. Ακούστε την κοινή γνώμη. Διαβάστε τα σχόλια των συμπολιτών μας. Οι υπόγειοι κάδοι δεν έχουν θέση πίσω από το Ιερό της Αγίας Τριάδας.

(Τα νομικά ατοπήματα, τα οποία οφείλατε να προσέξετε ώστε να μην υπάρχουν, εμείς οι νομικοί αναγκαστικά τα εντοπίζουμε και τα αναδεικνύουμε. Αν οι νομικοί αντιμετωπίζουμε τόσες δυσκολίες, φανταστείτε οι απλοί πολίτες…)

Αυτά, για να γνωρίσουν οι συμπολίτες μου και τη δική μου θέση.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΣΟΦΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Δικηγόρος

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα