Παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου παρουσιάστηκε στο Πολύκεντρο Σητείας το βιβλίο «Οι αιωνόβιες ελιές της Κρήτης» του Μανόλη Τσαντάκη. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο με θαυμάσιο φωτογραφικό υλικό, «μια διαδρομή στους δρόμους και τα μονοπάτια των αιωνόβιων ελιών της Κρήτης».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με οπτικοακουστική παρουσίαση με θέμα τις αιωνόβιες ελιές ενώ ακολούθως το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης που προλόγισε το βιβλίο μιλώντας με θερμά λόγια για το περιεχόμενο του και για την αιωνόβια ελιά του Καβουσίου.

Ο κ. Αντώνης Ανηψητάκης ανέλαβε το κύριο μέρος της παρουσίασης ενώ ποίηση και πεζά που περιέχονται στο βιβλίο πλαισιώνοντας θαυμάσια τις υπέροχες φωτογραφίες του κ. Τσαντάκη, απάγγειλαν τα μέλη του Θεάτρου Σητείας κυρίες Βίκη Χατζοπούλου, Φανή Σύρπου και Κατερίνα Καπαρού.

Το βιβλίο «Οι αιωνόβιες ελιές της Κρήτης» είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από φωτογραφικό λεύκωμα αφού στις σελίδες του αποτυπώνονται η αγάπη, το πάθος και η ενασχόληση για μία δεκαετία του φωτογράφου Μανόλη Τσαντάκη που είναι γνωστός όχι σε μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και εκτός των τειχών μέσα από την πορεία του και τις δουλειές του ως τώρα. Το φωτογραφικό του έργο εξάλλου έχει αφήσει τα αποτυπώματα του σε πολλές γωνιές του πλανήτη έχοντας κερδίσει αρκετές παγκόσμιες διακρίσεις και έχοντας εκθέσει τη δουλειά του σε μεγάλες γκαλερί σε Ευρώπη, Κίνα και Αμερική.

Παράλληλα έχει εκδώσει έως τώρα τρεις φωτογραφικές δουλειές: «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Φως Γυναίκας» το 2014 και τελευταία σε συνεργασία με τον ποιητή Μανόλη Λουκάκη την ποιητική φωτογραφική συλλογή «Λόγος Απέριττος» το 2016.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη του έκδοση «Σητεία Γη του Ονείρου» το 2008 που ήταν και παραμένει το μοναδικό φωτογραφικό λεύκωμα που υπάρχει για την επαρχία Σητείας που εξυμνεί τον τόπο. Έτυχε – και εξακολουθεί – θερμής ανταπόκρισης από τους Σητειακούς και όχι μόνο, με αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξαντληθεί από όλα τα βιβλιοπωλεία Κρήτης και Αθήνας.

 

«Ένα μοναδικό έργο»

«Οι αιωνόβιες ελιές της Κρήτης» είναι η τελευταία δουλειά του Μανόλη Τσαντάκη που εκδίδεται σε βιβλίο. Διαφορετική απ’ ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα, ιδιαίτερη. «Ένα μοναδικό έργο που θα γράψει τη δική του ιστορία συμβαδίζοντας στον χρόνο παρέα με τις αθάνατες ελιές του», όπως αναφέρθηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης.

Πρόκειται για μία μακρόχρονη όπως προαναφέρθηκε ενασχόληση του κ. Τσαντάκη. Όπως ο ίδιος αναφέρει εξάλλου, στην Κρήτη η ελιά κυριαρχεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, διαμορφώνοντας όχι μόνο το τοπίο αλλά και την ίδια την ψυχοσύνθεση των κατοίκων. Υπάρχουν άλλωστε επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι η ελιά προϋπήρχε στη γη πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου. Το ελαιόλαδο και οι ελιές μαζί με τα σταφύλια και τις σταφίδες, για πάρα πολλά χρόνια διαμόρφωναν την οικονομία του νησιού και ήταν ο δείκτης ευημερίας για τον τόπο. Σήμερα παρά τις αντίξοες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει ιδιαίτερα η Ελλάδα, η Κρήτη εξακολουθεί με αμείωτο το ενδιαφέρον να καλλιεργεί ελαιόδεντρα και να βασίζεται για την οικονομία της κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στο ελαιόλαδο όπου γίνονται και οι μεγαλύτερες εξαγωγές.

 

Ελιές Κύκλωπες

«Ως Κρητικός και εγώ μεγαλωμένος στην Αθήνα, μία εικόνα είχε αποτυπωθεί στην μνήμη μου, τότε που πολύ μικρός περνούσα τα καλοκαίρια μου στην Κρήτη. Ήταν οι τεράστιοι κορμοί από τις ελιές. Στα παιδικά μου μάτια φάνταζαν κύκλωπες που σαν τεράστια χέρια άπλωναν τους κλώνους τους στον ουρανό. Μετά από αρκετά χρόνια, όταν άρχισα να ασχολούμαι με την φωτογραφία σαν χόμπι, επάγγελμα και πάθος, οι αιωνόβιες ελιές έγιναν το αγαπημένο μου θέμα. Η φύση και ο χρόνος έχουν σμιλέψει την ελιά μετατρέποντας την σε ζωντανό γλυπτό που δεν την προσπερνά κανείς αδιάφορα, ιδιαίτερα οι καλλιτέχνες», αναφέρει ο κ. Τσαντάκης.

Το πιο σημαντικό όμως, όπως τονίζει ο κ. Τσαντάκης, στις αιωνόβιες ελιές, είναι η μυστική φόρμουλα της αθανασίας τους και το ιστορικό βάρος που κουβαλούν. «Μία έννοια του χρόνου σχεδόν αδιανόητη σε εμάς με το πεπερασμένο και σύντομο χρόνο που είμαστε προγραμματισμένοι να ζήσουμε. Γνωρίζοντας ότι τα δέντρα αυτά που ευδοκιμούν στη γη της Κρήτης, από τα γηραιότερα στις καταγραφές, έχουν ιστορία από 1000 έως 5000 χρόνια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ζωντανοί αυτοί θρύλοι έχουν ζήσει όλη τη γνωστή αλλά και άγνωστη ιστορία της Κρήτης μεταφέροντας μας κρυπτογραφημένα μηνύματα από την μινωική ακόμη εποχή. Μια μυστική συνταγή αθανασίας άγνωστη ακόμη στον πολιτισμό των ανθρώπων. Γι’ αυτό ίσως το ελάχιστο ηθικό χρέος που έχουμε ως άνθρωποι απέναντι στα τελευταία εναπομείναντα αυτά μνημειακά δέντρα που δεν φοβήθηκαν τα στοιχεία της φύσης, που βγήκαν νικητές στην μάχη με τον πανδαμάτειρα χρόνο, είναι η προβολή της ανθρωπιάς μας μέσω του σεβασμού και της απόλυτης προστασίας τους».

Η εικόνα εξάλλου ενός αρχαίου ελαιώνα της Κρήτης όπως σημειώνει ο κ. Τσαντάκης είναι τόσο εντυπωσιακή που από μόνη της προσδίδει μία αυθεντική και διαχρονική αξία. «Έχοντας ταξιδέψει σε όλη την Κρήτη περισσότερο από μία δεκαετία, ερευνώντας κάθε τόπο που φιλοξενεί στα ιστορικά χρώματα του τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα του κόσμου, έχοντας συνομιλήσει με τα ιερά αυτά δέντρα με μία μυστική επικοινωνία πριν μου δώσουν την συγκατάθεση τους να αποθανατίσω την μεγαλοπρεπή και αθάνατη θωριά τους, έχοντας σήμερα ολοκληρώσει αυτό το βιβλίο δεν επιζητώ τίποτα περισσότερο παρά να κατανοήσουν οι άνθρωποι την πολύτιμη αυτή πηγή ζωής. Ιδιαίτερα οι αρμόδιοι φορείς και να σεβαστούν τους μοναδικούς, ζωντανούς, αυτόπτες μάρτυρες της πολύπαθης ιστορίας της Κρήτης. Μόνο τότε οι ψίθυροι τούτου του δέντρου που για χιλιάδες χρόνια συνωμοτούν με τον Σύμπαν στην αναμέτρηση τους με τον χρόνο θα έχουν εισακουστεί. Μόνο τότε τούτο το έργο θα έχει επιτύχει τον σκοπό του», τόνισε.

¡ Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα διατεθούν στον Σύλλογο Φίλων Νοσοκομείου Σητείας

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ