Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αναζητά μεγάλο κτίριο

Σε αναζήτηση κτηρίου έως 3.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων, εντός του αστικού ιστού του Αγίου Νικολάου πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου κατόπιν έντονης συζήτησης, για το αν και κατά πόσον ο Δήμος θα πρέπει να αναζητήσει ένα υφιστάμενο κτήριο, ανεγερθέν με ξεπερασμένες προδιαγραφές ή αν θα ήταν σκόπιμο και πιο οικονομικό, να αγοράσει οικοπεδική έκταση για να ανεγείρει εκεί ένα σύγχρονο κτήριο, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και σύμφωνα με τους ισχύοντες πολεοδομικούς κανονισμούς, άνετους χώρους στάθμευσης και λειτουργικότητα ή ακόμη να αξιοποιήσει εκτάσεις στα Λακώνια, που ήδη βρίσκονται στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Όπως αναφέρθηκε, το κτήριο θα αξιοποιηθεί για πολιτιστικές και άλλες χρήσεις, που έμμεσα στηρίζουν την τοπική οικονομία και κοινωνία και σύντομα θα προκηρυχθεί σχετικός μειοδοτικός διαγωνισμός. Ήδη έχει προηγηθεί προκαταρκτική διαδικασία ανίχνευσης του αστικού ιστού για την ύπαρξη τέτοιων διαθέσιμων κτηρίων, για την οποία είναι ενήμερες όλες οι δημοτικές ομάδες του Δημοτικού Συμβουλίου και έχουν εντοπιστεί ορισμένα, ημιτελή ή ολοκληρωμένα.

 

Στα Λακώνια

Σύσσωμη η μειοψηφία και ορισμένοι από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, πάντως, επέμειναν ότι θα πρέπει να αναζητηθεί οικόπεδο, κατά προτίμηση εκτός σχεδίου πόλεως ή εναλλακτικά να αξιοποιηθεί κομμάτι της δημοτικής έκτασης, που διαθέτει ο Δήμος δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, στα Λακώνια, ώστε να ανεγερθεί κτήριο με τις κατάλληλες, σύγχρονες προδιαγραφές, για να καλύψει ανάγκες του Δήμου αλλά, ενδεχομένως, και για την ανάπτυξη μελλοντικά πανεπιστημιακών σχολών. Η αγορά υφιστάμενου κτηρίου εντός της πόλεως συνεπάγεται πολλαπλάσιο κόστος για το Δήμο, τόσο για την αγορά όσο και για την αποκατάσταση, συντήρηση ή ολοκλήρωσή του.

 

Η αγορά

Ο Δήμαρχος υποστήριξε την πρότασή του για αγορά κτηρίου και όχι οικοπέδου, επισημαίνοντας ότι κατάλληλα οικόπεδα προς αγορά, όπως τα αναζητά ο Δήμος είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν. Αυτό δείχνει και η εν εξελίξει αναζήτηση οικοπέδου που ο Δήμος υποχρεούται, βάσει δικαστικής απόφασης, να παραχωρήσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ανέγερση εγκαταστάσεων σταθμού και διοικητηρίου, για τις ανάγκες της, αφού της πήρε οικόπεδο που είχε στον Ξηρόκαμπο για την ανέγερση σχολικών κτηρίων. Και παράλληλα μέρος της αναζητούμενης αυτής έκτασης επιδιώκει να παραχωρήσει για την ανέγερση μεγάρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου.

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Ζερβός, η εμπειρία του σχεδιασμού από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, του νέου βρεφονηπιακού σταθμού, δίπλα στο Θεραπευτήριο πήρε δύο χρόνια, γιατί η έκδοση πολεοδομικής άδειας και η έγκριση των σχεδίων είναι μια περίπλοκη υπόθεση σήμερα…. Ενώ η αλλαγή χρήσης και προδιαγραφών ενός υφιστάμενου κτηρίου είναι πιο εύκολο να γίνουν. Μπορεί μια τέτοια λύση να μην είναι ιδανική, όμως θα δώσει πολύ ταχύτερα αποτελέσματα, αναζητώντας στεγασμένο χώρο.

 

Η ψηφοφορία

Κατά την ψηφοφορία η πρόταση του Δημάρχου για αγορά κτηρίου έλαβε 12 θετικές ψήφους. Την πρόταση του Δημάρχου ψήφισαν: Γεωρ. Καλογεράκης, Χάρης Αλεξάκης, Δέσπω Καρνιαδάκη, Αφροδίτη Βαρκαράκη, Ιωαν. Κοκκίνης, Μιχ. Λεμονής, Νικ. Μουδατσάκης, Νικ. Κουτέπας, Δημ. Κοκολάκης, Δημ. Σφυράκης, Νικ. Χαριτάκης, Εμμ. Καραβελάκης.

Την κοινή πρόταση των κ.κ. Π. Καρατσή και Δ. Κουνενάκη υπερψήφισαν 10, οι: Π. Καρατσής, Δ. Κουνενάκης, Γ. Πάγκαλος, K. Koκκίνης, Έφη Βελημβασάκη, Μαρία Μπετούρα, Νικ. Αφορδακός, Μιχ. Σγουρός, Μιχ. Κερούλης, Κίμων Χουρδάκης.

Το θέμα, για των προσδιορισμό των όρων της δημοπρασίας που θα γίνει, θα έλθει προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ