Το πρωινό του Σαββάτου 5 Μαΐου είχα τη χαρά να συνοδεύσω κορίτσια από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Αγίου Νικολάου, μαζί με την αρχηγό τους Ελευθερία Σφακιανάκη, σε εκπαιδευτική εκδρομή, γνωριμία με τη φύση της επαρχίας Μεραμπέλλου. Ξεκινήσαμε από το παραλία και το υγρότοπο του Αγίου Παντελεήμονα και, μέσα από τον Καλό ποταμό, κατευθυνθήκαμε προς τον οικισμό Πύργος.

Η Πηγή και στα Μάρμαρα

Στον Πύργο κάνανε μια στάση στη πηγή που ακόμα κατεβάζει αρκετό νερό, ίσως λιγότερο από περασμένα χρόνια. Η εξερεύνηση μας συνεχίστηκε στη διπλανή θέση η οποία έχει την ονομασία Μαρμάρω. Ενημέρωσα τα παιδιά ότι ο περιηγητής Χριστόφορος Μπουοντελμόντι, όταν το 1415 έκανε τον περίπλου της Κρήτης, σταμάτησε στην περιοχή του Ιστρώνα και αναφέρει για τεράστιους όγκους μαρμάρων να κείτονται στη γη και ότι πολλές κολώνες και οικοδομήματα από μάρμαρο πήγαιναν με καΐκια στον Χάνδακα (Ηράκλειο) για την κατασκευή των αρχοντικών και των εκκλησιών.

Μετά το Πύργο ακολουθήσαμε χωματόδρομο που μας οδήγησε ξανά στον Καλό ποταμό. Τα πρώτα λεπτά η διάβαση ήταν εύκολη όμως γρήγορα συναντήσαμε μια… ζούγκλα από καλάμια. Όσα μπορέσαμε τα περάσαμε αλλά κάποια στιγμή ήταν αδύνατον το πέρασμα μας οπότε, αναγκαστικά, βγήκαμε για λίγο από το ποταμό και ξαναμπήκαμε παρακάτω. Τα παιδιά αυτές τις δυσκολίες τις ευχαριστήθηκαν. Άκουσα τη λέξη… survivors!
♦ Αναλυτικό ρεπορτάζ στην ΑΝΑΤΟΛΗ της Δευτέρας 7 Μαίου
ΛΕΩΝ.Κ.

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας