Συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με τους δήμους και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες θα διεξαχθούν μέσα στο επόμενο, σχετικά σύντομο, χρονικό διάστημα, ώστε να σταλεί ισχυρό μήνυμα στους λίγους εκείνους κτηνοτρόφους, που λυμαίνονται ορισμένες περιοχές, καταπατώντας και περιφράσσοντας δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, όπου εκτρέφουν παράνομα τα ποίμνιά τους, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημία στη χλωρίδα προστατευόμενων, μάλιστα, ζωνών, και φέρνοντας σε απόγνωση τις τοπικές κοινωνίες, εξαιτίας των αγροζημιών που επιφέρουν σε καλλιέργειες, πλήθος αδέσποτων ζώων.

Για το μείζον και χρόνιο αυτό πρόβλημα, που μαστίζει την ενδοχώρα του νομού Λασιθίου, πραγματοποιήθηκε χθες, στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, σύσκεψη, παρουσία του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή της Περιφέρειας Κρήτης υποστρατήγου Κωνσταντίνου Λαγουδάκη.

Ο κ. Λαγουδάκης ζήτησε και θα λάβει άμεσα,  από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες τα ονόματα και τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται εκείνοι οι λίγοι κτηνοτρόφοι, που διαρκώς προκαλούν προβλήματα και συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες, που έχουν εις βάρος τους πληθώρα μηνύσεων, αλλά συνεχίζουν, παρά την κοινωνική κατακραυγή, τις εκκλήσεις ή και τις κατασταλτικές ενέργειες των τοπικών αρχών, αρνούμενοι να συμμορφωθούν, εκμεταλλευόμενοι, όπως τονίστηκε και χθες, το ανίσχυρο και εν πολλοίς «μπερδεμένο» νομικό πλαίσιο αλλά και την, ανεξήγητα, ήπια αντιμετώπισή τους από τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, χθες συμφωνήθηκε, η Αντιπεριφερειάρχης και οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών του νομού, όπου εντοπίζεται πιο έντονα το πρόβλημα της ασύδοτης δράσης κτηνοτρόφων, να ζητήσουν να έχουν συνάντηση με την Εισαγγελέα Λασιθίου.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης τόνισε ότι στις επιχειρήσεις που θα λάβουν χώρα στο νομό, το επόμενο διάστημα, με τη συνδρομή των δημοτικών Υπηρεσιών και τοπικών αρχών, στόχος και προτεραιότητα θα δοθεί στον εντοπισμό και σύλληψη όσο μεγαλύτερου αριθμού αδέσποτων κτηνοτροφικών ζώων, τα οποία θα φυλαχθούν σε ειδικούς χώρους που θα διαθέσουν οι δήμοι και εκείνος διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλίσει το αστυνομικό προσωπικό που θα φυλάξει τους χώρους συγκέντρωσης των συλληφθέντων χώρων, για το διάστημα που ορίζει ο νόμος, μέχρι να σφαγούν. Γιατί, τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι εάν τα διεκδικήσουν – πόσο μάλλον ένα δεν διαθέτουν και ενώτια – είναι πολύ υψηλά, άρα το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγηθούν στη σφαγή. Και η φύλαξή τους από ισχυρή αστυνομική δύναμη τονίστηκε ως ανάγκη, αφού, όπως κατήγγειλε ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, υπήρξε περίπτωση που από υπαίθριο περιφραγμένο, νόμιμα αδειοδοτημένο χώρο του Δήμου, μέσα στην Ιεράπετρα, όπου φυλάσσονταν συλληφθέντα από το Δήμο αδέσποτα ζώα, εκλάπησαν από «αγνώστους» και φυγαδεύτηκαν, χωρίς να τους ενοχλήσει κανείς!

– Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ