Ξεκινούν οι διαδικασίες για ένταξη του Ν. Λασιθίου στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Από το Νοέμβριο οι δηλώσεις ιδιοκτησιών (βίντεο)

Ενημέρωση των προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στο Εθνικό Κτηματολόγιο ολόκληρου του Δήμου Αγίου Νικολάου, εκτός των δημοτικών Διαμερισμάτων Αγίου Νικολάου και Ελούντας, που έχουν ενταχθεί ήδη από την πρώτη φάση σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου, έγινε στο ΡΕΞ.

Την ενημέρωση έκανε  ομάδα της κοινοπραξίας των εταιρειών – μελετητών «Κτηματολόγιο για την Ανάπτυξη», που έχει αναλάβει τις σχετικές μελέτες και εκπρόσωπος της Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε., σε όλη την επικράτεια, από τις 8 Μαρτίου 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθούν αρχές του 2021.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η κοινοπραξία έχει αναλάβει τη σύνταξη του Κτηματολογίου και στο Νομό Λασιθίου. Ήδη έγινε ανάλογη συνάντηση στο Δήμο Ιεράπετρας και στον Άγιο Νικόλαο και στη Σητεία και εκκρεμεί ο προσδιορισμός της αντίστοιχης συνάντησης, στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Η διαδικασία βρίσκεται στο ξεκίνημα και συλλέγονται στοιχεία που αφορούν το σχεδιασμό ψηφιακού υπόβαθρου, με βάση διανομές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιδοτούμενους κλήρους από την Ε. Ένωση, τα σχέδια πόλεων και οικισμών κλπ. Η φάση αυτή ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο.

 

Από το Νοέμβριο η κατάθεση δηλώσεων

Αμέσως μετά θα ανοίξει γραφείο στον Άγιο Νικόλαο και πιθανότατα στη Σητεία και στην Ιεράπετρα, αφού περίπου το Νοέμβριο θα ξεκινήσει η κατάθεση δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες, όλων των ιδιοκτησιών. Η υποβολή των δηλώσεων και παραστατικών από τους ιδιοκτήτες εσωτερικού στο εν λόγω γραφείο θα διαρκέσει 3 μήνες και για τους κατοίκους εξωτερικού 6 μήνες.

Οι μελετητές θα επεξεργαστούν όλα αυτά τα στοιχεία τοποθετώντας τα στο ψηφιακό υπόβαθρο του Εθνικού Κτηματολογίου και ένα χρόνο μετά, θα γίνει η πρώτη παρουσίασή του στους πολίτες. Τότε θα κληθούν οι πολίτες για να κάνουν διορθώσεις αν διαπιστώσουν ότι κάτι δεν έχει γίνει σωστά, με υποβολή ενστάσεων απ’ όσους διαπιστώσουν προβλήματα με τις ιδιοκτησίες τους.

Η μηχανικός που επιβλέπει τη σύναξη της μελέτης, ως εκπρόσωπος της «Ελληνικό Κτηματολόγιο Α.Ε.» Δέσποινα Ανδρουλάκη εξήγησε ότι τα κτηματολόγια που έγιναν στα διαμερίσματα Αγίου Νικολάου και Ελούντας ήταν από τα πρώτα, πιλοτικά, που έγιναν πανελλαδικά και ολοκληρώθηκαν πριν 12 -13 χρόνια. Οπότε σφάλματα που μπορεί να έγιναν, θα αποφευχθούν στη σύνταξη των νέων κτηματολογίων στον υπόλοιπο Δήμο Αγίου Νικολάου αλλά και στους άλλους δήμους. Από τότε, έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές, έχουν διορθωθεί, σχεδιάζονται καλύτερα ψηφιακά υπόβαθρα και η εμπειρία που αποκτήθηκε θα βοηθήσει ώστε η νέα φάση να εξελιχθεί καλύτερα.

Η δικηγόρος Μαίρη Κοντού αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διαδικασία των δηλώσεων που καλούνται να κάνουν τόσο ο Δήμος και οι Κοινότητες για τα περιουσιακά στοιχεία τους, εστιάζοντας κυρίως στο τι χρειάζεται και πώς θα δηλώσουν τα ακίνητά τους οι ιδιώτες προκειμένου να τα κατοχυρώσουν στη φάση αυτή, γιατί σε επόμενη φάση, θα απαιτηθούν δικαστικές αποφάσεις που συνεπάγονται μεγαλύτερη ταλαιπωρία και έξοδα για τους ιδιοκτήτες.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ