Μικρή φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στο νομό Λασιθίου

Η περίοδος του μαζέματος των ελιών πλησίασε γι’ αυτό θελήσαμε να έχουμε μια ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα: τι προβλέψεις υπάρχουν και την ποσότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου, αλλά και πότε θα ανοίξουν τα εργοστάσια.

Συνεταιρισμός Κριτσάς

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς κ. Νίκος Αφορδακός μας ενημέρωσε ότι «πριν τις 13 του Νοεμβρίου δεν μπορούμε να ανοίξουμε λόγω του ψεκασμού για το δάκο. Η πιο πιθανή ημερομηνία ανοίγματος είναι η Δευτέρα 19 Νοεμβρίου».

Στην ερώτησή μας για την ποσότητα και ποσότητα του φετινού ελαιολάδου η απάντηση του κ. Αφορδακού είναι ότι «ο καιρός είναι αρνητικός και για την ποσότητα και για την ποιότητα. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».

Συνολικά το εργοστάσιο της Κριτσάς προβλέπεται ότι φέτος θα αλέσει περισσοτέρους τόνους σε σχέση με πέρυσι και αυτό γιατί θα έρθουν ελιές και από τις περιοχές των Λακωνίων και της Πρίνας.  «Πέρυσι αλέσαμε περίπου 125 τόνους αλλά φέτος υπολογίζουμε πολύ παραπάνω, γύρω στους 300 τόνους, γιατί θα συμπεριλάβουμε και ελιές από τα Λακώνια και την Πρίνα. Ο Συνεταιρισμός μας θα αναλάβει τη μεταφορά του καρπού από τις περιοχές αυτές στην Κριτσά».

Κτήμα Βασιλάκη στη Νεάπολη

Επικοινωνήσαμε με το Ελαιουργείο Βασιλάκη στη Νεάπολη. Ο κ. Βασιλάκης μας ενημέρωσε ότι «το εργοστάσιό μας θα ανοίξει την προσεχή εβδομάδα γιατί ξεκινούν να μαζεύουν ελιές στις γύρω περιοχές Σίσι, Μίλατο, Χερσόνησο».

Για την φετινή παραγωγή ο κ. Βασιλάκης υπολογίζει ότι θα είναι 5 με 10% παραπάνω σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ενώ για την ποιότητα είναι απαισιόδοξος: «Σίγουρα η χρονιά δεν είναι ποιοτικά καλή και αν συνεχιστεί η ανομβρία θα έχουμε κακά αποτελέσματα. Στην περιοχή του Μεραμπέλλου δεν έχει και φέτος βροχές, ενώ το νερό που ποτίζουμε είναι υφάλμυρο. Αν δεν αλλάξει ο καιρός θα πάθουμε μεγάλη ζημιά. Γι’ αυτό δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι, η χρονιά θα είναι χειρότερη».

Ελαιουργείο Κοκολάκη Λιμνών

Το Ελαιουργείο Κοκολάκη στις Λίμνες, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μανώλης Κοκολάκης, «έχει ανοίξει για τις βιολογικές ελιές, για αγουρέλαιο. Για τους συμβατικούς καλλιεργητές το εργοστάσιο θα δέχεται από την Τρίτη 13 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά την παραγωγή, ο κ. Κοκολάκης θεωρεί ότι «θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι», ενώ η ποιότητα «στις βιολογικές είναι άριστη και από χρώμα και από γεύση. Για τις συμβατικές δεν γνωρίζουμε ακόμα, αλλά αυτοί που έχουν φροντίσει τις ελιές τους σίγουρα θα έχουν καλή ποιότητα».

Συνεταιρισμός Ζάκρου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου έχει ξεκινήσει την άλεση. Όπως μας ενημέρωσε ο γραμματέας του Συνεταιρισμού κ. Βαγγέλης Ζουριδάκης «από τις 15 Οκτωβρίου έχουμε ξεκινήσει την παραγωγή αγουρέλαιου. Από την περασμένη Δευτέρα αλέθουμε βιολογικές και από βδομάδα θα ξεκινήσαμε με τις συμβατικές».

Όσον αφορά την ποσότητα, «φέτος θα είναι μειωμένη κατά 90% και δεν θα ξεπεράσει τους 100 τόνους, όταν πέρυσι είχαμε 1.000! Αυτό το αποδίδουμε στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, στην ανομβρία και στις υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο της ανθοφορίας, ενώ το καλοκαίρι δεν είχαμε νερό να τις ποτίσουμε. Για την ποιότητα δεν γνωρίζουμε ακόμα αλλά μάλλον θα είναι και αυτή επιβαρυμένη λόγω των πολλών ψεκασμών για να μπορέσουν να επιβιώσουν».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ