Αυξήθηκε πάλι το ρεύμα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2018, που δημοσιοποιήθηκαν προ ημερών, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1000 έως 2500 κιλοβατώρες αυξήθηκε από 0,166 ευρώ /κιλοβατώρα (α εξάμηνο 2017) σε 0,1914 ευρώ/κιλοβατώρα (α΄ εξάμηνο 2018). Η αύξηση αυτή είναι 15,3%, αφορά στην τιμή μαζί με φόρους και τέλη και κατατάσσει την Ελλάδα στη 17η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Σε σχέση με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Eurostat να σημειωθεί ότι το κόστος ρεύματος χωρίς τους φόρους και τέλη αφορά στις ανταγωνιστικές και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (κόστος ρεύματος και δίκτυα). Η φορολογία στο ρεύμα περιλαμβάνει το ΦΠΑ, τον ΕΦΚ, το ειδικό τέλος ΔΕΤΕ, ενώ τα τέλη περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και το ΕΤΜΕΑΡ.

Το «καθαρό» κόστος

Χωρίς τους φόρους και τα τέλη, ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2500 κιλοβατώρες στο εξάμηνο, πέρυσι πλήρωσε 300,25 ευρώ. Φέτος χωρίς τους φόρους και τα τέλη, πλήρωσε 6,5 ευρώ λιγότερο, δηλαδή 293,75 ευρώ. Όμως τη μείωση αυτή δεν την είδε ποτέ στο λογαριασμό του, διότι εάν περιληφθούν οι φόροι και τα τέλη, τότε από κόστος 415 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι, φέτος στο πρώτο εξάμηνο πλήρωσε 485 ευρώ, δηλαδή 70 ευρώ περισσότερο.

 

Το οξύμωρο με την μείωση

Παρά την κρίση, λοιπόν, το κόστος είναι μεγάλο. Πρόκειται όμως για ένα πραγματικά οξύμωρο σχήμα. Αν αφαιρεθούν οι φόροι και τα τέλη το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην πραγματικότητα μειώθηκε από τα 0,12 ευρώ/κιλοβατώρα στα 0,1175 ευρώ/κιλοβατώρα (-2,1%). Μικρή μείωση, αλλά είναι μία μείωση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μειώνεται το ποσό που πληρώνει για ενέργεια ο καταναλωτής αλλά φουσκώνει ο λογαριασμός, παρά τη μείωση. Λογιστικό τερτίπι; Όχι, απλά δεν είναι μόνο το κόστος ρεύματος ή οι φόροι και τα τέλη που σχετίζονται με το ρεύμα, που φουσκώνουν τους ελληνικούς λογαριασμούς και μετατρέπουν το λογαριασμό του ρεύματος σε τεράστιο βάρος για τα νοικοκυριά. Στο λογαριασμό ρεύματος (ανεξαρτήτως παρόχου) εισπράττονται τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος, το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και η χρέωση της ΕΡΤ που αντιστοιχούν περίπου στο 20% ενός μέσου λογαριασμού. Και βέβαια το τέλος για τα δίκτυα μεταφοράς και το περιβαλλοντικό τέλος που είναι πραγματικό χαράτσι και πολύ μεγαλύτερου κόστους από τα υπόλοιπα πρόσθετα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ