Η Χίσλοπ, με έντεκα χρόνια θητεία στην ελληνική ενδοχώρα και τα νησιά, ετοιμάζει την έκδοση ενός ακόμη βιβλίου γραμμένου στη γλώσσα της, το οποίο αφιερώνει σε έναν ιερό τόπο αντίστασης και μαρτυρίου, τη Μακρόνησο, θέλοντας, όπως έχει αναφέρει, να αναδείξει την αναταραχή της ιστορικής περιόδου 1930-1950 μέσα από τη ζωή μιας κοπέλας που η οικογένειά της είναι διχασμένη ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά. Αφορμή για να εστιάσει σ’ αυτό τον τόπο εξορίας στάθηκε η επίσκεψή της προ δεκαετίας στο Σούνιο, απ’ όπου διέκρινε τα ιερά βράχια στο Μακρονήσι, που γίνονται τώρα ο καμβάς για την επιστροφή της στα λογοτεχνικά πράγματα με το έργο αυτό, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάιο. Και κάπως έτσι εξελίσσεται και πάλι σε πρέσβειρα της χώρας μας στο εξωτερικό.

Φως στο έπος της Αντίστασης και συγκίνηση

Η ίδια επισημαίνει ότι η Μακρόνησος επέδρασε στον ψυχισμό της με τρόπο ώστε θέλησε να την ανακαλύψει γράφοντας γι’ αυτή. Και, βέβαια, μόνο εύκολη δεν της ήταν η πρόσβαση στη Μακρόνησο, εξ ου και χρειάστηκε οκτώ ολόκληρα χρόνια μέχρι να καταφέρει να συλλέξει το υλικό της. Η Βικτόρια Χίσλοπ περπάτησε στο ξερονήσι αρκετές φορές. Δεν είναι ότι αγαπάει την Ελλάδα γιατί εδώ όλα είναι στο φως, στο σκληρό φως, αυτό που λείπει από την Αγγλία. Εδώ, ναι, βρήκε όλα τα χρώματα του Ελ Γκρέκο, σε στεριά και θάλασσα. Η αγάπη της όμως είναι γενικευμένη.

Η Μακρόνησος είναι οι άνθρωποί της – κι η Χίσλοπ το κατάλαβε καλά αυτό. Αυτοί που ένωσαν το σθένος τους με το άνυδρο τοπίο και δεν «έσπασαν». Ολο το έπος της Αντίστασης ανδρώθηκε πάνω σε 18,427 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το αφώτιστο νησί και ό,τι σκέπασε η ιστορία είναι που συγκίνησαν τη συγγραφέα, οδηγώντας τη στη δημιουργία αυτού του μυθιστορήματος με φόντο την Ελλάδα και στην κατάδειξη της ηθικής υπεροχής του κόσμου της τη στιγμή που όλα έτειναν να αφομοιωθούν.

«Πηγή έμπνευσης «η χώρα που έχει τα πάντα»

«Έχω αγαπήσει την Ελλάδα εδώ και χρόνια, από την πρώτη μου επίσκεψη. Ισως τώρα είναι πηγή έμπνευσης για εμένα. Εχει τα πάντα για εμένα η Ελλάδα. Οχι μόνο το τοπίο· ο καιρός, το φαγητό, η θάλασσα, αλλά πιο πολύ η ιστορία της Ελλάδας είναι τόσο, τόσο ενδιαφέρουσα», δηλώνει η Βρετανίδα Χίσλοπ, η οποία, μάλιστα, στη διεθνή τουριστική έκθεση «World Travel Market» αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΕΟΤ προκειμένου τα μυθιστορήματά της να γίνουν ταινίες μικρού μήκους που θα παρουσιάζουν άγνωστες πτυχές της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια έκπληξη.
Οι Ελληνες αναγνώστες όμως δεν θα βρεθούν μπροστά σε έκπληξη. Εξάλλου, την ξέρουν τη συγκεκριμένη συγγραφέα. Ξέρουν πόσο ευλαβικά κάνει τις διαδρομές της και πόσο η αγάπη της για τη χώρα μας την καθιστά φορέα ενός υλικού που, μέσα από τη γραφή της, γίνεται κοινό κτήμα εκτός ελληνικών συνόρων.

Δημοσιεύθηκε στην «ΤΕΧΝΗ» στο φύλλο 76 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 18/11