Άκαρπες προσπάθειες για επιστροφή της Ryanair στα Χανιά

Αρνητικά φαίνεται πως είναι τα μηνύματα για επιστροφή της βάσης της Ryanair στα Χανιά και επαναφορά όλων των δρομολογίων της εταιρίας για 12 μήνες στη γραμμή των Χανίων. Και αυτό γιατί η low cost εταιρία -που επικαλείται τις υψηλές χρεώσεις των ελληνικών αεροδρομίων- δεν φαίνεται πρόθυμη να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τοπικούς τουριστικούς και επαγγελματικούς φορείς αλλά μόνο σε ανώτερο επίπεδο με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς εκμετάλλευσης των αεροδρομίων, για τη δημιουργία ενός σχεδίου ανάπτυξης που θα υποστηρίζει πτήσεις καθ’ όλο το έτος και θα δικαιολογεί επιπλέον αεροσκάφη με μόνιμη βάση στα ελληνικά αεροδρόμια.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το Εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Χανίων όταν αντιπροσωπεία του βρέθηκε στην Αθήνα και επιχείρησε να προσεγγίσει την εταιρία έχοντας συγκεκριμένους προτάσεις, διαπιστώθηκε απροθυμία ακόμη και στο να υπάρξει συζήτηση με τους τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τα μέχρι στιγμής πολιτικο-οικονομικά δεδομένα, η βάση της εταιρίας στα Χανιά έχει κλείσει οριστικά και δεν υπάρχουν σχέδια για επαναφορά της στο άμεσο μέλλον.
Υπενθυμίζεται πως στελέχη της Ryanair σε δηλώσεις τους επεσήμαναν ότι οι χρεώσεις των ελληνικών αεροδρομίων, στην πλειοψηφία τους, ενθαρρύνουν τα δρομολόγια μόνο το καλοκαίρι και μόνο σε διεθνείς προορισμούς, τα οποία απαιτούν λιγότερα αεροσκάφη στην Ελλάδα. Συνεπώς, αεροσκάφη της εταιρίας μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στη Γερμανία, όπου μπορούν να επιτύχουν υψηλότερη απόδοση σε ετήσια βάση.
Πλέον, κατά την χειμερινή σεζόν η Ryanair διατηρεί δρομολόγια εσωτερικού από το αεροδρόμιο Χανίων μόνο προς το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή.
ΑΚΡΙΒΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Πάντως η έλλειψη low cost εταιρείας στην γραμμή Χανιά – Αθήνα έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό κόστος αεροπορικών εισιτηρίων. Στη συγκεκριμένη γραμμή δραστηριοποιούνται δύο εταιρίες (η Aegean και Sky Εxpresss) και το κόστος π.χ για 2 επιβάτες μετ’ επιστροφής (Κυριακή 13 Ιανουαρίου, επιστροφή Δευτέρα 14 Ιανουαρίου) είναι 213 ευρώ στην Aegean και στην Sky express την ίδια ημερομηνία για 2 άτομα μετ’ επιστροφής 185 ευρώ.
Καλύτερα είναι τα πράγματα στη γραμμή Χανιά- Θεσσαλονίκη όπου για 2 επιβάτες με δρομολόγιο της Ryanair το κόστος είναι τα 150 ευρώ μετ’
επιστροφής (π.χ Κυριακή 13 Ιανουαρίου, επιστροφή Δευτέρα 14 Ιανουαρίου) ενώ το ίδιο διάστημα το κόστος με Aegean είναι περίπου 300 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Εν αναμονή
του καλοκαιριού

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με γνώστες του τουρισμού, για την επερχόμενη θερινή σεζόν στο αεροδρόμιο Χανίων μια ακόμη αεροπορική εταιρία πρόκειται να εκτελεί πτήσεις τσάρτερ αλλά θα διαθέτει θέσεις και για μεμονωμένους επιβάτες. Πρόκειται για την εταιρία Jet2 που εκτελεί πτήσεις χαμηλού κόστους προς Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στον τουριστικό κλάδο επικρατεί προβληματισμός διότι αρκετοί tour operators φέτος φαίνονται συγκρατημένοι για τον προορισμό Χανιά καθώς υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία κ.α.

Πηγή: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ