Απεργιακές κινητοποιήσεις που θα κορυφωθούν με πορεία διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι από την κεντρική πλατεία Αγίου Νικολάου και θα καταλήξει στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών του Νομού Λασιθίου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Λασιθίου και η ΑΔΕΔΥ Λασιθίου αναφέρουν:

Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας με νέα απεργία τη Δευτέρα 14 Γενάρη, διεκδικώντας μαζί με τη μόνιμη και σταθερή δουλειά που δικαιούμαστε, ένα Δημόσιο Σχολείο που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, αλλά και στον ευρύτερο ρόλο του στην κοινωνία, για μια Παιδεία που θα προτάσσει τον χαρακτήρα της ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως “οίκος εμπορίου”.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ:

Από το 2009 που στην ουσία καταργήθηκαν οι μόνιμοι διορισμοί μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει από τα Δημοτικά σχολεία 18.000 δάσκαλοι και από τα Γυμνάσια-Λύκεια 32.000 εκπαιδευτικοί. Στον αντίποδα, διορίστηκαν μετά από ατομικές δικαστικές δικαιώσεις λιγότεροι από 800. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κανονικές προσλήψεις και δεν τηρήθηκε ούτε καν ο μνημονιακός κανόνας του ένα προς πέντε (προσλήψεις προς αναχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις). Η  αναλογία αυτή (1/63) αποδεικνύει  ότι ο αγώνας μας δεν είναι απλά δίκαιος, αλλά απόλυτα αναγκαίος για την υπεράσπιση κι αυτής ακόμη της ύπαρξης της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Στα μνημονιακά χρόνια που μεσολάβησαν τα κενά που προέκυψαν καλύπτονταν από αναπληρώτριες και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Φυσικά αυτά τα κενά εντέσχνως “μειώθηκαν” κατά πολύ από:

  • την κατάργηση χιλιάδων σχολικών μονάδων,
  • τις περικοπές και τις καταργήσεις τμημάτων,
  • τις περικοπές δραστηριοτήτων ακόμη και ωρών διδασκαλίας στα σχολεία
  • την αύξηση κατά δύο ώρες (και πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο) του ωράριου των εκπαιδευτικών Γυμνασίων-Λυκείων “εξοικονομώντας-απολύοντας” περί τους 9.000 καθηγητές.

Και όλα αυτά στο πλαίσιο “εξορθολογιστικών” πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας. Οι νόμοι αυτοί (νόμος Διαμαντοπούλου κ.α.)  στερούν τους άκρως απαραίτητους (και ήδη πριν από πολλά χρόνια ανεπαρκείς) πόρους για την Παιδεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τη μία οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και από την άλλη οι τράπεζες και τα δάνεια που φορτώθηκαν στις πλάτες του κράτους και της κοινωνίας από την εποχή της “ανάπτυξης-φούσκας”.

Αναπληρώτρια και αναπληρωτής εκπαιδευτικός σημαίνουν:

  • Διαρκείς ολιγόμηνες συμβάσεις που προϋποθέτουν ασταμάτητες μετακινήσεις σε κάθε τόπο και εσχατιά της Ελλάδας
  • Μισθοί στα όρια της επιβίωσης που καλούνται να καλύψουν ταξιδιωτικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, προκαταβολές, ενοίκια μέχρι τη λήξη της χρονιάς και την επιστροφή στο απόλυτο μηδέν σε οικονομικό και εργασιακό επίπεδο κάθε Ιούνιο.
  • Εργασία σε πολλά σχολεία και συχνά σε διαφορετικές πόλεις κάθε ημέρα ή ακόμη και την ίδια ημέρα.
  • Το καλοκαίρι του αναπληρωτή σημαίνει ταμείο ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κι αυτό εφ΄ όσον δεν έχουν ξεπεραστεί τα “όρια” βάσει των οποίων το δικαιούνται, ανασφάλεια, αγωνία και προετοιμασία μιας νέας εργασιακής περιπλάνησης για την επόμενη χρονιά σε έναν αέναο κύκλο απελπισίας.
  • Για τις γυναίκες συναδέλφους σημαίνει στέρηση αδειών μητρότητας, για το σύνολο των επισφαλώς εργαζομένων σημαίνει στέρηση της δυνατότητας οποιουδήποτε προσωπικού ή οικογενειακού σχεδιασμού.
  • Απεργία για τον αναπληρωτή σημαίνει στέρηση ημερομισθίου και δύσκολα αντιμετωπίσιμη οικονομική αιμορραγία.

Μία ψηφίδα του ατελείωτου μωσαϊκού ανεκπλήρωτων υποσχέσεων που απηύθυνε η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να έρθει στην εξουσία, αφορούσε και την υπόσχεση μόνιμων διορισμών. Θάφτηκε σύντομα μαζί με τόσες άλλες και στην πράξη είδαμε απρόσκοπτη συνέχιση και ενίσχυση των μνημονιακών αντιεκπαιδευτικών πολιτικών με νέες καταργήσεις τμημάτων, με την κατάργηση του ολοημέρου, με τη μετατροπή όλων των εκπαιδευτικών σε απρόσωπες οντότητες που απλώς καλούνται να “συμπληρώσουν ώρες”, με την παγίωση και ενίσχυση της εργασιακής επισφάλειας που πλέον εκπροσωπεί τουλάχιστο το 25% των εργαζόμενων εκπαιδευτικών.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ:

Ένα απαράδεκτο νομοσχέδιο, που στην ουσία απλώς υπόσχεται για άλλη μια φορά μόνιμους διορισμούς, αλλά στην πράξη και άμεσα αυτό που κάνει είναι να ανασυντάσσει τους πίνακες πρόσληψης αναπληρωτών, υποβαθμίζοντας δραματικά την (κερδισμένη με χρόνια από τη ζωή μας) προϋπηρεσία (50% της μοριοδότησης) προς όφελος εξαιρετικά αμφιλεγόμενων αλλά και αρκετών άσχετων αποκαλούμενων “ακαδημαϊκών κριτηρίων”, εξέλιξη που θα μας οδηγήσει σε ένα διαρκές ανελέητο κυνήγι κατ΄ ευφημισμόν (και επί πληρωμή) “προσόντων” με πολύ άσχημες επιπτώσεις τελικά για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία στην τάξη, η οποία θα είναι η πρώτη που θα θυσιαστεί στις ορέξεις του τυφλού υστερικού ανταγωνισμού.

ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ:

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ “ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟΥ”

ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ
(που χρόνια τώρα βοήθησαν τα μέγιστα να κρατηθεί όρθια
η Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία)

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ