Ενημερωτική συνάντηση στη Σητεία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Ενημερωτική συνάντηση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους διοργάνωσαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Νομού Λασιθίου σε συνεργασία με τον Επιθεωρητή Εργασίας Ν. Λασιθίου κ. Γιάννη Λασιθιωτάκη και το επιχειρησιακό σωματείο «Sun Wing Δαυίδ».

Τους παριστάμενους καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν για την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Νομού Λασιθίου κ. Μιχάλης Γαρεφαλάκης και ο Πρόεδρος του σωματείου Sun Wing κ. Νίκος Καριχιμάκης. Παράλληλα εστίασαν στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των εργαζομένων του κλάδου για την σωστή τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τη νέα σαιζόν. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Επαρχίας Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης ευχόμενος σε όλους μία καλή σαιζόν. Στην συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Μακρύ Γιαλού κ. Νίκος Τζιρβελάκης και ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Παύλος Χριστοδουλάκης.

Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις Συλλογικές Συμβάσεις (Εθνική και Τοπική) όπως ωράριο, ρεπό, μισθολογικά θέματα, ασφαλιστικά κι άλλα απαντώντας παράλληλα σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Καριχιμάκης στάθηκε στο γεγονός ότι «η συμμετοχή ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν ήταν μεν η επιθυμητή, αφού αναμενόταν μεγαλύτερη, δεδομένου ότι έγινε ενημέρωση για θέματα που τους αφορούν όλους, ωστόσο οι παριστάμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έθεσαν πολλά ερωτήματα και έλαβαν απαντήσεις σε αυτά».

«Κρίθηκε αναγκαία η διοργάνωση της συνάντησης και πράγματι ήταν πολύ χρήσιμη η ενημέρωση που έγινε από τον Επόπτη Εργασίας διότι από πέρυσι τον Σεπτέμβρη έχει επεκταθεί η Συλλογική Σύμβαση σε όλα τα ξενοδοχεία. Όλοι οι ξενοδόχοι, οι εταιρίες είναι αναγκασμένοι να τηρούν συλλογική σύμβαση, κατ’ αρχήν τοπική. Αυτό επέφερε αλλαγές στα εργασιακά δεδομένα για τα οποία είναι απαραίτητη η ενημέρωση των εργαζομένων και θα πρέπει να είναι γνώστες φυσικά και οι εργοδότες», τόνισε.

Επίσης από τις αρχές του 2019 επεκτάθηκε και η πανελλαδική σύμβαση, «δηλαδή, εμείς σαν τοπική κρατάμε τα θεσμικά μας, κάποιες ειδικότητες που δεν είναι στην πανελλαδική και “κουμπώνουμε” μισθολογικά στην πανελλαδική που περιλαμβάνει μία μικρή αύξηση κάθε χρόνο, όπως και αύξηση για την προϋπηρεσία (5% με 6% ) ανάλογα με την ειδικότητα. Έγινε λοιπόν ενημέρωση για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και τις αλλαγές, ώστε οι συνάδελφοι να είναι ενημερωμένοι πριν ξεκινήσουν την εργασία τους», σημείωσε.

Το σωματείο ζήτησε από τον κ. Κακουράκη -και εκφράστηκε η θετική πρόθεση- να συνεχίσει να στηρίζει τους εργαζόμενους λαμβάνοντας και πάλι θετική θέση για την υπογραφή της νέας σύμβασης προς στο τέλος του χρόνου.

Εξάλλου ο κ. Κακουράκης ανέφερε ότι θεωρεί τον εργαζόμενο μέρος μιας επιχείρησης, άρα συνεργάτη, και ο ίδιος θα προσπαθήσει, όπως όλα τα χρόνια, να υπογραφεί μία καλή συλλογική σύμβαση, στο πλαίσιο και της διαμορφούμενης τότε κατάστασης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ