Ο ΠΑΟΔΑΝ συνεχίζει και φέτος το «Πνεύμα της σκάλας», το πρόγραμμα εικαστικών παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο της πόλης, με ένα έργο του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Γιώργου Γυπαράκη. Ο τίτλος του έργου είναι «Διαδρομή» και για να γίνει απαιτεί τη συμμετοχή του κοινού. Στόχος είναι να υφανθεί, με παραδοσιακές τεχνικές, ένα χαλί το οποίο θα στηθεί σε μία από τις σκάλες της πόλης.

Για άλλη μια φορά, το Παλιό Ειρηνοδικείο Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με τις Υφάντριες του Προοδευτικού Συλλόγου Ελούντας, μετατράπηκε, το Σάββατο 11 Μαΐου, σε κέντρο εκμάθησης παραδοσιακών τεχνικών ύφανσης. Επισκεφθήκαμε το χώρο του Ειρηνοδικείου και παρακολουθήσαμε τις υφάντρες να «μεγαλώνουν» το χαλί. Χαρήκαμε γιατί είδαμε και μικρά παιδιά να υφαίνουν.

Βίντεο: Λεωνίδας Κλώντζας

Μέχρι σήμερα δεν έχουν φτιαχτεί πολλά μέτρα του και γι’ αυτό απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού, από γνώστες και μη της υφαντικής. Όσοι δεν ξέρουν θα διδαχθούν επί τόπου! Ο στόχος και η πρόκληση είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ώστε να καλύψει τη σκάλα που θα επιλεγεί.

Όπως μας ενημέρωσε η πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ κ. Ελπινίκη Γιατζάκη «μας ικανοποιεί ότι έρχονται στο χώρο του Ειρηνοδικείου παιδιά από σχολεία. Διαπιστώνουμε μεγάλο ενθουσιασμό και προθυμία να διδαχθούν τα μυστικά της υφαντικής τέχνης. Την Τρίτη θα μας επισκεφτούν παιδιά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που φιλοξενούνται, στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus, από το 3ο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Νικολάου. Καλούμε όλα τα σχολεία να περάσουν απ’ εδώ… να μην ξεχάσουμε τις παραδόσεις μας».
ΛΕΩΝ.Κ.