Με επισημότητα και παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και αρκετού κόσμου από τις γύρω περιοχές εορτάσθηκε η επέτειος της Μάχης της Κριτσάς.

Η εκδήλωση έγινε την Κυριακή το πρωί, στη θέση «Κουτάραντο», κοντά στην αρχαία Λατώ, όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει στήσει μνημείο, που σηματοδοτεί την ιστορική μάχη του 1823 και θυμίζει στους ντόπιους και στους πολλούς ξένους τουρίστες, τους αγώνες που διεξήγε αυτός ο λαός προκειμένου να κερδίσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τις τεράστιες απώλειες σε ζωές και αγαθά που χρειάστηκε να θυσιάσει για να το πετύχει.

Η εκδήλωση άνοιξε με την άφιξη στον χώρο του μνημείου μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου της Κριτσάς και μελών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Κριτσάς «Λατώ», για να ακολουθήσει η έπαρση της Σημαίας με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Κριτσάς κ. Μιχαήλ Τσακιράκης ανέπτυξε με έναν εμπνευσμένο λόγο το ιστορικό της επετείου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και  Σωμάτων Ασφαλείας. Εκ μέρους της κυβέρνησης κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μ. Θραψανιώτης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κα Πελαγια Πετράκη, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντ. Ζερβός, ο πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Κριτσάς κ. Νίκος Ζαχαριάδης, εκ μέρους του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Λασιθίου,  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λασιθίου, Λιμενικού, Πυροσβεστικής, κομμάτων, Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου, Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, σχολείων, Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών, Κομμάντος 74, Αναπήρων πολέμου, αγροτικού Κριτσάς, Πολιτιστικού Κριτσάς.

Τέλος παρατέθηκε δεξίωση με προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων από την Δημοτική Κοινότητα Κριτσάς, ενώ στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο  Μορφωτικός- Πολιτιστικός-Αναπτυξιακός Σύλλογος Κριτσάς «ΛΑΤΩ».