Μια πολύ όμορφη γραφική διαδρομή, με πρωτοβουλία του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης, ακολουθήσαμε το Σάββατο το πρωί μαθητές, γονείς και δάσκαλοι ξεκινώντας από το σχολείο μας για να φτάσουμε σε ένα ξωκλήσι του 13ου αιώνα, τον Άγιο Ονούφριο κοντά στην Βουλισμένη. Μια ωραία διαδρομή κοντά στη Νεάπολη, που αν και τέλος Μαΐου, μέσα στο πράσινο που μας οδήγησε στο λόφο που είναι χτισμένος ο Άγιος Ονούφριος.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 12 Ιουνίου και πρόκειται για έναν ναό μονόχωρο καμαροσκέπαστο. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στο εσωτερικό του τοιχογραφίες που χρονολογούνται περίπου στον 13ο αιώνα. Γύρω από τη μονή υπάρχουν τα ερείπια των κτισμάτων του μοναστικού συγκροτήματος (κελιά, αποθήκες, πηγάδια, αλώνι, κλπ) διατεταγμένα σε σχήμα Γ. Οι τοίχοι από τα κτίσματα που δεν είχαν εξωτερικά ανοίγματα, προφανώς λειτούργησαν ως αμυντικό τείχος.

Αφού ανάψαμε το κερί μας και προσκυνήσαμε τις εικόνες, θαυμάσαμε την υπέροχη θέα: τον Σταυρό, την Καβαλαρά, τη Νεάπολη, τη Βουλισμένη και τη Λατσίδα. Ξεκουραστήκαμε και συνεχίσαμε ακολουθώντας ένα μονοπάτι για να καταλήξουμε στο τυροκομείο του κ. Συλλιγάρδου. Εκεί ο κ. Νίκος μας ξενάγησε στο χώρο, μας μίλησε για τον τρόπο που γίνεται η παραγωγή των προϊόντων τους από την παραλαβή του γάλακτος μέχρι την μυζήθρα και το τυρί. Μάλιστα δοκιμάσαμε τυρί και φρέσκια, σχεδόν ζεστή, μυζήθρα κάτι που άρεσε ιδιαίτερα σε όλους μας. Από εκεί πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

Όλοι μικροί και μεγάλοι περάσαμε πολύ ωραία, ήρθαμε σε επαφή με τη φύση, τα μνημεία και την παράδοση του τόπου μας, μάθαμε για την παραγωγή του τυριού και όλα αυτά μέσα από παιχνίδι και γέλιο.

Ευχαριστούμε τον κ. Συλλιγάρδο για την φιλοξενία, τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη δράση μας και θα προσπαθήσουμε στο μέλλον να πραγματοποιήσουμε αντίστοιχη δράση και σε άλλα μέρη του τόπου μας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης