Η ΑΝΑΤΟΛΗ, σε μία σειρά συνεντεύξεων υπέβαλλε στους συνδυασμούς που κατέρχονται στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Αγίου Νικολάου ερωτήσεις για σημαντικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών.

Ξεκινάμε με την ανάπλαση της Λίμνης

Η δημοτική αρχή ξεκίνησε την εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών, για την ανάπλαση και επαναπροσδιορισμό των επιφανειών που παραχωρούνται, στα καταστήματα στη χερσαία λιμενική ζώνη, καταλήγοντας κατ’ αρχήν, μετά από διαβούλευση με τους επαγγελματίες, σε οριστικό σχέδιο για την ανατολική πλευρά της λίμνης. Μάλιστα, ανέστειλε την εφαρμογή της για μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Ως δημοτική αρχή, εάν κερδίσετε τις εκλογές, θα προχωρήσετε στην υλοποίησή της; Θα την αναθεωρήσετε ή ακυρώνοντάς την θα προχωρήσετε σε διαφορετικό σχεδιασμό;

 

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

Η φιλοσοφία μας ως συνδυασμός δεν είναι η αποσπασματική αντιμετώπιση των θεμάτων. Η πόλη λειτουργεί ως ενιαίο σύνολο. Η πρότασή μας είναι μια ολοκληρωμένη Στρατηγική Μελέτη masterplan της πόλης, ώστε να μελετηθούν και να οργανωθούν οι αναπλάσεις, οι πεζοδρομήσεις, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι ποδηλατοδρόμοι, η κυκλοφορία και οι χώροι στάθμευσης, και όλες οι απαιτήσεις που θα επιβάλλει το ΣΒΑΚ, τα οποία θα αποτελέσουν το σημαντικό εργαλείο για τον οραματικό σχεδιασμό της πόλης και κατά συνέπεια την σταδιακή υλοποίησή του σε βάθος χρόνου, ιεραρχώντας τις άμεσες προτεραιότητες μέσα από συλλογική διαβούλευση.

Η λίμνη αποτελεί Τοπόσημο υπερτοπικού χαρακτήρα. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η περιοχή να αποκτήσει επιτέλους την αίγλη που της αξίζει. Θα προκηρυχθεί μελέτη μέσα από Πανελλήνιο διαγωνισμό, με διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, η οποία θα σέβεται τις αρχές του masterplan και του ΣΒΑΚ.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Το παραλιακό μέτωπο του Δήμου αποτελεί το σημαντικότερο ειδοποιό στοιχείο μας ως τουριστικού προορισμού. Αλλά με πολλές ιδιαιτερότητες. Κυρίως το μικρό του πλάτος, που καθιστά περίπλοκη την ύπαρξη των διαφόρων χρήσεων, κίνησης πεζών και εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματίες.

Με βασική αρχή την ενιαία λογική διαχείρισης και την επί ίσοις όροις αντιμετώπιση των επιχειρηματιών προχωρήσαμε στην σύνταξη μελετών, ως βάση συζήτησης, κάνοντας αρχή από το παραλιακό μέτωπο του Αγ. Νικολάου συνολικά.

Πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας η ανατολική πλευρά της Λίμνης. Μετά από διαβούλευση και αφού πήραμε τις απαιτούμενες εγκρίσεις, δημοπρατήθηκε η προμήθεια και τοποθέτηση των σκιάστρων. Το έργο θα υλοποιηθεί μετά την τουριστική περίοδο, αφού δεν υπήρχε ικανός χρόνος να υλοποιηθεί άμεσα.

Για τις υπόλοιπες περιοχές υπάρχει πρόταση που απλά έχει ανακοινωθεί και στο Δ.Σ., αλλά θα υπάρξει χωριστή διαβούλευση (Λιμάνι, Κιτροπλατεία Άμμος), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις υφιστάμενες ιδιαιτερότητες λόγω μικροκλίμακας.

Παράλληλα θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της πρότασης από Αμμούδι μέχρι Λιμάνι, μετά από διαβούλευση, της πρότασης που παρουσιάστηκε πρόσφατα.

Για το Σίσσι και την Μίλατο ζητείται τρόπος προσαρμογής της υφιστάμενης πρότασης στις αλλαγές που επιβάλει η ΑΕΠΟ, αφού δεν υπάρχει μελετητική ομάδα για συνεννόηση.

Για Ελούντα, στην μεν περιοχή της Πλατείας θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην λογική της εκπονούμενης μελέτης, ενώ από Μέγαρο μέχρι Αποθήκες θα ανασυνταχθεί η υφιστάμενη μελέτη με την προσθήκη σκιαδίων και στο εύρος της σημερινής επιφάνειας.

Τέλος, για την Πλάκα θα συνταχθεί μελέτη με βάση την πρόταση του ΙΤΕ, που είναι ταυτόχρονα και έργο προστασίας της ακτής.

 

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Η προηγούμενη αρχιτεκτονική μελέτη, παρ’ ότι ήταν αποτέλεσμα πανελλήνιου διαγωνισμού, δημιούργησε μια πολύ άσχημη εικόνα, ασύμβατη με την αισθητική του χώρου. Τεράστιοι δοκοί που έμοιαζαν σαν κλωβοί ελεφάντων, πανιά που έκρυβαν τη θέα της λίμνης από τους περαστικούς και ένα καραγκιόζ μπερντέ από τις επεμβάσεις σκίασης των καταστημάτων επί των κατασκευών. Η νέα μελέτη είναι πιο ορθολογιστική και προσαρμοσμένη στο περιβάλλον. Επισημαίνουμε όμως ότι πρέπει να διατηρηθεί αυτούσια, ώστε να μετρηθεί με το χρόνο και όχι να υπάρχουν παζαρέματα με τις επιδιώξεις κάποιων επιχειρηματιών. Η εφαρμογή της πρέπει να πραγματοποιηθεί με ίσα μέτρα, ίσα σταθμά, αλλιώς θα καταντήσει μια ακόμα αποτυχημένη απόπειρα καταπολέμησης των αυθαιρεσιών, που προκαλούν ανισότητες και αισθητικό αλαλούμ.

Καμία μελέτη που έχει εκπονήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν πρέπει να πηγαίνει στον κάλαθο των αχρήστων από τη στιγμή που έχει γίνει στη βάση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών και των επισκεπτών και δεν έχει τεχνικές και αισθητικές αστοχίες. Εάν βέβαια δεν είναι έτσι, προφανώς και θα επιδιώξουμε την αναθεώρησή της προς όφελος των εργαζομένων και των επαγγελματιών. Εμείς πάντα έχουμε ως μπούσουλα την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Σημαντικό για εμάς επίσης είναι να μην επωμιστεί ο μικρομεσαίος επαγγελματίας το κόστος αυτών των υποδομών, διότι κάποιοι μπορεί και να έχουν στο μεγαλύτερό τους μέρος όμως δεν συμβαίνει αυτό.

 

ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ

Εφ’ όσον βρεθούν έτοιμες μελέτες, οι οποίες έχουν περάσει από διαβούλευση και είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία των επαγγελματιών, θα πάρουν το δρόμο τους για συζήτηση από το αρμόδιο Συμβούλιο. Εν προκειμένω το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η ανατολική πλευρά της λίμνης. Στη συνέχεια θα εκδοθεί κανονιστική απόφαση, η οποία θα υλοποιηθεί άμεσα.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ