Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά υλοποιείται το πρωτοποριακό πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης σε μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικού από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και για τη σχολική περίοδο 2018-2019 αφορά σχολεία τα οποία βρίσκονται σε απόσταση είκοσι πέντε χιλιομέτρων από κολυμβητήριο. Από τον δήμο Αγίου Νικολάου στο πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και θα ολοκληρωθεί με το τέλος της σχολικής χρονιάς συμμετέχουν όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης του Αγίου Νικολάου, της Νεάπολης, της Ελούντας, της Κριτσάς, του Κρούστα και του Καλού Χωριού, με γυμναστές του προγράμματος τους Γιάννη Αμαριωτάκη, Μαρία Σκούπρα, Πόπη Λεβέντη, Κατερίνα Γιατζάκη και υπεύθυνη του προγράμματος στο νομό Λασιθίου την Αλέκα Μαυροδοντίδου.

Το πρόγραμμα έχει κυλήσει εξαιρετικά όλο αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η κ. Μαυροδοντίδου με τη συμμετοχή έντεκα δημοτικών σχολείων από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου, κάνοντας γνωστό ότι σε όλα τα δωδεκαθέσια σχολεία συμμετέχουν μαθητές/τριες της Γ’ τάξης και στα μικρότερα σχολεία οκταθέσια κλπ και αυτοί της Δ’ τάξης, τα οποία στο σύνολο είναι τριακόσια σαράντα παιδιά. Τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εξαιρετικοί και υπάρχει άψογη συνεργασία και τους ευχαριστεί γι’ αυτό, όπως και τον Φώτη Φωτάκη ιδιαίτερα, για την εξαιρετική βοήθεια του στο ξεκίνημα του προγράμματος, ο οποίος ήταν πέρυσι υπεύθυνος στο αντικείμενο της κολύμβησης, όπως και τον Λευτέρη Ραφαϊλάκη για την τέλεια συνεργασία που υπήρξε στη διάρκεια του προγράμματος βοηθώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό και ακόμη τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου και την τροχαία Αγίου Νικολάου για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών/τριών.

Από την πλευρά του κ. Αμαριωτάκης εκ μέρους των γυμναστών πρόσθεσε πως είναι από τα καλύτερα προγράμματα που εφαρμόζεται στα σχολεία διότι ζούμε σε μια χώρα η οποία περιτριγυρίζεται από θάλασσα και θα ήταν κρίμα να υπάρχουν παιδιά τα οποία να μην ξέρουν να κολυμπούν και να μην έχουν έστω μια επαφή με το νερό. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και η διαφορά στα παιδιά είναι μεγάλη από το πρώτο μάθημα μέχρι και τώρα, έχοντας πολύ μεγάλη βελτίωση και ευχή είναι το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα, συμπλήρωσε.

Κάθε μάθημα υλοποιείται εντός ενός συνεχόμενου διδακτικού 2ωρου, το οποίο περιλαμβάνει το χρόνο μετάβασης των μαθητών/τριων από και προς το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος και τη χρονική διάρκεια διδασκαλίας του αντικειμένου. Το περιεχόμενο του μαθήματος έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο θα συμμετέχει ένα τμήμα της σχολικής μονάδας που θα συνοδεύεται από τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του τμήματος. Για την υλοποίηση του μαθήματος, υπεύθυνοι για τη διδασκαλία της κολύμβησης θα είναι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή/και αδιόριστοι πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, με ειδικότητα στην κολύμβηση, με αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά καθηγητή/προπονητή. Ο συνοδός εκπαιδευτικός ΠΕ11 είναι παρών, επιβλέποντας τα μαθήματα κολύμβησης και μαζί με τους διδάσκοντες καθηγητές – πτυχιούχους ΦΑ θα έχουν την εποπτεία των μαθητών/τριών στα αποδυτήρια των κολυμβητηρίων πριν και μετά το μάθημα.

Σκοπός της διδασκαλίας της κολύμβησης είναι η απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας και ειδικότερα: Η απόκτηση βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής. Ο χειρισμός έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον. Η αποφυγή του πνιγμού η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό. Η εξάσκηση των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων. Η εξοικείωση των παιδιών με το υδάτινο στοιχείο μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Η ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινωνικότητας, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας των μαθητών.