Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 εορτάζεται η επέτειος της Μάχης του Λασιθίου,  η οποία έχει χαρακτηριστεί, ως ιστορικό γεγονός, μείζονος σημασίας, αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869.

Την ημέρα αυτή θα τιμηθεί, με την προσήκουσα λαμπρότητα, η ηρωική εξέγερση των Λασιθιωτών, οι οποίοι διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα του πατριωτισμού ένωσαν τις δυνάμεις και τα όνειρά τους μαζί με όλους τους Κρήτες για τον υπέρτατο αγώνα της απελευθέρωσης της  Μεγαλονήσου από τον Οθωμανικό ζυγό και ένωσή της με την Ελλάδα.

Οι κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν στο Οροπέδιο Λασιθίου.

07.00 πμ. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας.

10.20 πμ. Μετάβαση στο Μνημείο Πεσόντων, πάρκου Ελευθερίας.

Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δέησης θα πραγματοποιηθεί κατάθεση Στεφάνων από τους Εκπροσώπους της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, την Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, τους Βουλευτές Λασιθίου, την Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τον Διοικητή 3ου ΚΕΠ, τον Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου, το Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου, το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου, τους Προέδρους των Αντιστασιακών, Αναπηρικών και Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων.

Στη συνέχεια θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος.

Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τον Ζαχαρία Βερίγο  Αντιστράτηγο (Ε.Α.) – Επίτιμο Διοικητή Β’ Σώματος Στρατού.

Τελετάρχης ορίζεται η ιστορικός – αρχαιολόγος κα Ειρήνη Θεμελή.

18.30 Υποστολή της Σημαίας.