Συνάντηση, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί να γίνεται κατά την τουριστική περίοδο και λίγο πριν κορυφωθεί η τουριστική κίνηση, προκειμένου να προσδιοριστούν τα πρόσθετα μέτρα αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου Εμμ. Παπαδάκη, τον Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Αγίου Νικολάου Πέτρο Ζερβάκη και τη Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου Δήμητρα Χασιώτη. Στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Γιάννης Στεφανάκης και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μελετών του Δήμου Μαρία Πρατσινάκη.

Η παρουσία των χιλιάδων τουριστών που είτε διαμένουν, είτε επισκέπτονται, είτε διέρχονται από την πόλη, συνεπάγεται και πολλαπλασιασμό της κυκλοφοριακής φόρτισης των δρόμων και του υπερκορεσμού των διαθέσιμων χώρων στάθμευσης. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν, αντικειμενικά,  συνολικά τη λειτουργία της πόλεως του Αγίου Νικολάου, τόσον όσον αφορά την εμπορική και εν γένει την οικονομική δραστηριότητα όσο και την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των μονίμων κατοίκων.

Ο Δήμαρχος ζήτησε τη συνεργασία Τροχαίας και Λιμενικής Αστυνομίας, με πύκνωση της αστυνόμευσης σε επίκαιρα σημεία και διαδρομές μέσα από την πόλη, όπου η εμπειρία έχει δείξει ότι εκδηλώνεται με μεγαλύτερη ένταση το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Κυρίως, από το ύψος του κόμβου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου (επί της οδού Κ. Καραμανλή) στις οδούς Λατούς, Κοντογιάννη, Ρ. Καπετανάκη, Σ. Βενιζέλου, πλατεία Ε. Βενιζέλου, Ρ. Κουνδούρου, γέφυρα λίμνης, Κ. Παλαιολόγου, καθώς και στην παραλιακή, από Αμμούδι, γέφυρα, Κ. Σφακιανάκη προς Κιτροπλατεία. Είναι οι διαδρομές που σηκώνουν το 50% του κυκλοφοριακού φόρτου και εκεί εκδηλώνονται και τα περισσότερα προβλήματα, είπε ο δήμαρχος.

Θεωρεί, όπως είπε, με δεδομένη πάντα την υποστελέχωση τόσο των αστυνομικών υπηρεσιών όσο και της δημοτικής αστυνομίας, ότι πρέπει να αναζητηθεί τρόπος ώστε και η περιορισμένη αυτή δύναμη της Τροχαίας που διατίθεται, να αποδίδει περισσότερο με ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό που θα τηρείται σε ημερήσια βάση ή ανά δύο μέρες. Οι δύο μοτοσικλέτες πρότεινε να μετακινούνται «κυκλικά», κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανά μισή ώρα, κατά μήκος των διαδρομών αυτών. Έτσι, σε βάθος χρόνου, ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι κατά μήκος των διαδρομών αυτών θα υπάρχει αστυνομική παρουσία και έλεγχος.

Ανάλογα, απευθυνόμενος στον Αστυνομικό Διευθυντή και στη Λιμενάρχη, παρατήρησε ότι να παραμένουν στατικά μια ή δυο μοτοσικλέτες με αστυνομικούς πάνω στη γέφυρα, δε φέρει αποτέλεσμα, έστω και αν είναι ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία με προβλήματα. Στη συμβολή της Ρ. Κουνδούρου με το δρόμο στο λιμάνι όπου υπάρχουν σύνθετες κινήσεις οχημάτων και διαβάσεις πεζών, με έντονη τουριστική κίνηση, εκδηλώνεται επίσης σοβαρό πρόβλημα. Η προτεραιότητα στους πεζούς προκαλεί σταμάτημα της ροής της κίνησης και σχηματισμού ουρών αυτοκινήτων και εκεί χρειάζεται πυκνή παρουσία αστυνομικών για διευθέτηση της κυκλοφορίας.

Με την πυκνή παρουσία των οργάνων της Τροχαίας, ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει τον έλεγχο που αποτρέπει προκλητικές παραβατικές συμπεριφορές, στη στάση και στάθμευση οχημάτων. Στόχος, τόνισε ο κ. Ζερβός, δεν είναι η καταστολή και το γράψιμο κλήσεων, γιατί τον Δήμο δεν τον ενδιαφέρει το θέμα αυτό από εισπρακτικής πλευράς, αλλά να συνειδητοποιήσει το κοινό ότι υπάρχει έλεγχος, μιας και αυθόρμητα και οικειοθελώς έχει αποδειχθεί ότι παραβιάζει ΚΟΚ και τοπικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθεί με τη μεγαλύτερη ευκολία για τον ίδιο, πρόβλημα που παραδέχθηκαν και οι παρόντες εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου. Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος τόνισε ότι στο συγκεκριμένο δίκτυο όπου εκδηλώνονται και τα οξύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα, όλες οι διαβάσεις πεζών είναι τοποθετημένες σε… λάθος σημεία!

Ο Διευθυντής Αστυνομίας Εμμ. Παπαδάκης επεσήμανε ότι από πλευράς της Αστυνομίας, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αστυνόμευσης, που τίθεται σε εφαρμογή, ειδικά από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τον Απρίλιο. Στο σχέδιο αυτό έχουν επισημανθεί όλα τα «ευαίσθητα» σημεία από κυκλοφοριακής απόψεως (π.χ. το σημείο κάτω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και σ’ αυτά δίνεται μεγαλύτερη προσοχή από τα όργανα της Τροχαίας.

Από  8 π.μ. έως 2 μ.μ. θα υπάρχουν δύο μοτοσικλετιστές της «ΔΙΑΣ» σε διαρκή κίνηση που θα συνεπικουρούνται τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής από άλλα δύο δίκυκλα της ΕΟΠΤΑ, με εντολές να εστιάσουν την προσοχή τους για έλεγχο και παρεμβάσεις στα προβληματικά σημεία, είπαν οι κ.κ. Παπαδάκης και Ζερβάκης.

Στην αναζήτηση τρόπων ώστε να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι θα επιταθεί η αστυνόμευση, συμφωνήθηκε να δημοσιευτεί ανακοίνωση με όλα τα κεντρικά σημεία όπου εκδηλώνονται εντονότερα προβλήματα ώστε να διευκολύνει ο κόσμος τηρώντας τις απαγορεύσεις που ισχύουν, αντιλαμβανόμενος ότι θα βεβαιώνονται παραβάσεις.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ